A vállalat magasabb pótlékokkal próbálja maradásra bírni őket.

Menekülnek a Foxconn dolgozói a vállalat csengcsoui gyárából. Mivel az agglomerációjával együtt 7,2 millió lakosú városban múlt héten másfél száznál is több Covid-fertőzöttet találtak, a várost részlegesen lezárták a szigorú kínai pandémiás stratégia miatt. A városban működő nagy üzemek pedig ilyenkor átállnak ún. jelenléti üzemmódra: a dolgozókat a munkahelyük közvetlen közelében helyezik el, és korlátozzák a mozgásukat, hogy ne hozzák-vigyék a fertőzést.

A munkások azonban besokalltak: sokan inkább haza akarnak menni. Még videó és készült arról, ahogy állítólag tucatnyi Foxconn-alkalmazott kerítésbérlettel távozik a vállalat legnagyobb iPhone-összeszerelő üzeméből, ahol egyébként összesen kb. 200 ezer ember dolgozik. A cég bejelentette, hogy nem fogja megakadályozni a dolgozók távozását, sőt buszokat is biztosít a hazajutáshoz. De akik a távozás mellett döntenek, jelentkezniük kell a városi hatóságoknál, és karanténba kerülnek.

Már az év végi rohamra kellene gyúrni

Mint a The Register írja, a probléma a legrosszabbkor jött. Az üzem ugyanis, amely egyaránt gyárt a kínai és a globális piacokra, már az év végi nagy akciós vásárlási rohamokra készül: novemberben lesz Singles' Day, Black Friday és Cyber Monday, ami már összecsúszik a karácsonyi bevásárlási őrülettel. Ez az időszak a legfontosabb az Apple számára (is), akkor képződik a bevételeinek egy jelentős része. Az eladandó készülékek gyártása azonban még nagyban zajlik.

A csengcsoui üzem teljesítményének csökkenése katasztrofális lenne az Apple számára, mivel ott gyártják az összes iPhone mintegy 60 százalékát. A tajvani bérgyártó egyébként válságtervet is kidolgozott, például bizonyos termékek gyártását átvinnék más helyszínekre, Csengcsouban pedig elsősorban az iPhone 14 Pro és Pro Max modellekre koncentrálnának.

A vállalat azzal próbálta maradásra bírni a dolgozókat, hogy az intranetjén részletesen közzétette a maradóknak adandó juttatásokat: napi háromszori étkezés, napi Covid-teszt, munkahelyi védőfelszerelést... Emellett négyszeresére emelik a maradó dolgozók jelenléti pótlékát, írta a Nikkei. Ilyen esetekben eddig napi 100 jüant (kb. 5700 forint) fizettek, most viszont a napi 400 jüant is megadnák. Aki pedig a teljes hónapot ilyen módon dolgozta le, több mint 15 ezer jüan pótlékot kap, jelentette be tegnap a vállalat. Utóbbi összeg csak azoknak jár, akik nem vesznek ki szabadnapot, minden nap ledolgoznak legalább 8 órát, nem késnek, és nem lépnek le korábban.

A pótlék összege jelentős: egy kezdő a gyártósoron havi 2200 jüan körüli összeget kap (augusztusi adat). Ez a különböző bónuszokkal és juttatásokkal felmehet akár 6750 jüanra is, de ez még mindig messze van a jelenléti bónuszként elérhető 15 ezer jüantól.

A Nikkeinek nyilatkozó dolgozó szerint az emelt bónusz hatott, és már kevesebben akarják otthagyni az üzemet.

Az egység egyébként már október közepétől "jelenléti" módon működik. A dolgozókat kollégiumokban, az üzemhez közeli szállodákban, sőt iskolákban szállásolták el. Október 21-étől pedig bevezették a napi tesztelést.

Közösség & HR

Terjednek a lehorgonyozható adatközpontok

Az uszályokra épített, teljesen az ügyfelek igényeire szabott egységeket 12 hónapon belül üzemképes állapotban telepítik.
 
Hirdetés

Innováció az integrációban

Interjú a mobilitás app integráció szakértő e6 Integrations ügyvezetőivel.

Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.