Akár jövő évi tervnek sem rossz egy ilyen szakmai minősítés megszerzése. Ki tudja, mire lesz jó.
Hirdetés
 

Kutatások is bizonyítják: a képzés támogatása megtérül a vállalatnak. A Skillsoft nevű amerikai oktatástechnológiai cég egy elemzése szerint érzékelhetően nő egy szervezet hatékonysága, ha az alkalmazottak magas szintű szakmai minősítést szereznek a vállalt számára fontos technológiákból. A vizsgát letevők is jól járnak: egy-egy kurrens minősítés jelentősen megdobhatja a fizetéseket.

A Skillsoft összegyűjtötte, hogy melyik minősítés mennyit ér. Bár összeállításuk amerikai hangsúlyú, ma már az IT-s munkaerőpiac minden szempontból globális – globális piacon dolgozó cégek foglalkoztatnak munkájukat globális piacon értékesítő munkavállalókkal. Így ha más is a bérszínvonal San Franciscóban, Berlinben, Budapesten vagy Bukarestben, a technológiai tudás iránti igény ugyanaz.

A top 10 legjobb fizetéssel kecsegtető minősítések közé egy kivétellel csak felhős és biztonsági certifikációk fértek be. A felhőhöz kötődők közül négy a Google-é, három az AWS-é. Érdekes ugyanakkor, hogy még a top 10-en belül is nagy a szórás az átlagfizetésekben: az első és a 10. helyezett között jelentős, évi több mint 40 ezer dollár a különbség.

Kiderült az is, hogy projektmenedzserekre mindig nagy szükség van. A PMI-nél megszerezhető Project Management Professional (PMP) minősítés a harmadik legmagasabb fizetéssel kecsegtet, az átlag évi 176 ezer dollár. A vizsga előfeltétele több év tapasztalat és szervezett képzésen való részvétel.

A legkeresettebb Google-minősítések

A Skillsoft kutatása nem magyarázza, egyszerűen rögzíti a tényt: a Google Cloud-tudás sokat ér. A vállalat felhőjéhez kapcsolódik a két legmagasabb átlagfizetés. A Professional Cloud Architectek átlagosan évi 210 ezer dollárt keresnek, a Professional Data Engineerek átlaga pedig 194 ezer dollár.

A Professional Cloud Architect minősítés azt igazolja, hogy az ezt megszerző szakember képes a Google Cloud technológiákkal skálázható és biztonságos üzleti megoldásokat tervezni, fejleszteni és üzemeltetni, továbbá képes elemezni és optimalizálni üzleti folyamatokat a biztonság és a megfelelőség szem előtt tartásával. A minősítés (ahogy szinte minden Google-minősítés) szavatossági ideje korlátozott: jelen esetben két év, utána újra kell vizsgázni. Bár a vizsgának nem előfeltétele, nem árt legalább három év felhős munkatapasztalat, azaz a minősítést nem kezdőknek szánják.

A Professional Data Engineer minősítés megszerzéséhez arról kell számot adnia a jelöltnek, hogy magas szinten elsajátított mindent, ami egy adatfeldolgozó rendszer tervezéséhez, építéséhez és üzemeltetéséhez kell (adatgyűjtéstől a kontrollig). A szakértők ezt a vizsgát is azoknak ajánlják, akik már rendelkeznek (felhős) munkatapasztalattal.

A fentiekhez képest jóval kisebb jövedelemmel kecsegtet a 7. és 8. helyre befutó Professional fokozatú Cloud Database Engineer (163 ezer dollár) és az Associate fokozatú Cloud Engineer (161 ezer dollár), pedig a Cloud Database Engineer vizsgára jelentkezőknek javallott (de nem kötelező) a két év felhős, lehetőleg google-ös tapasztalat. Az Associate Cloud Engineer minősítésre hajtóknak fél év gyakorlatot javasolnak.

Az AWS Certified Solutions Architect minősítésének a Professional (4.) és az Associate (9. hely) fokozata is bekerült a top 10-be 174 ezer, illetve 160 ezer dollár éves átlagkeresettel. Az elnevezés itt is önmagáért beszél: a minősítést megszerző szakember képes magas színvonalon AWS-környezetben alkalmazásokat tervezni, telepíteni, üzemeltetni. A Professional vizsgához kötelező legalább két év gyakorlat felhőarchitektúra AWS-en történő tervezésében és telepítésében. Az Associate fokozatú diplomához, ami ugyanezt tanúsítja kicsiben, csak javasolt a gyakorlat.

Továbbra is sláger a biztonság

A top 10-ben három hely jutott a a biztonsági szakembereknek. Az ISACA által kiadott Certified Information Security Manager (CISM, 5. hely) mindazt a tudást lefedi, amire egy vállalatnál szüksége lehet egy információbiztonsági vezetőnek. Ennek megfelelően a vizsga előfeltétele legalább öt év (10 évnél nem régebbi) információbiztonsági munkatapasztalat. A CISM minősítés öt évig érvényes, és továbbképzéshez kötött. Az átlagfizetés 167 ezer dollár.

Hasonló tudást igazol a (ISC)² tanúsítványa, a Certified Information System Security Professional (CISSP, 10. hely) is. Itt is előfeltétel a legalább öt év IT- és rendszerbiztonsággal kapcsolatos munkatapasztalat. A CISSP-ek átlagfizetése 157 ezer dollár.

Emellett az AWS egy biztonsági minősítése, a Certified Security – Specialty került be az élcsapatba a 6. helyen. Annak ajánlják, akinek van legalább öt év IT-biztonsági és két év AWS-tapasztalata. Majdnem olyan jól fizet, mint a CISM: évi 166 ezer dollár az átlag.

Közösség & HR

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.