A stratégia 2020-ig szól. Az iparágnak egy pedig egy segédletet is készített a frekvenciagazdálkodást szabályzó rendelet értelmezéséhez.

Korszerűsítette startégiáját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), és egyben a frekvenciagazdálkodást szabályzó rendelet értelmezését segítő online interaktív weboldalt is készített. Ez a Spektrumgazdálkodást Támogató Információs Rendszer, azaz a STIR,. Az oldal a mintegy 600 oldalas 7/2015. (XI. 13.) NMHH rendelet, rövid nevén NFFF értelmezését könnyíti meg. Az oldalon mindig a hatályos verzió lesz fent, a szöveg értelmezését pedig interaktív információk segítik (definíciók, hivatkozott dokumentumok, lábjegyzetek, mellékletek).

Maga a stratégia az NMHH oldaláról letölthető pdf-ben. A stratégia nyilvánosságra hozatalával a hatóság egyrészt a kiszámíthatóságot akarja növelni, másrészt célként megfogalmazta az eredményes frekvenciahasználat ösztönzését és az indokolatlan spektrumfelhalmozás visszaszorítását is.

Kiszámítható szakmai és műszaki környezet

A stratégiában már rögzítették, hogy 2020-ig összesen hét sávot készítenek elő értékesítésre a 700 MHz-es sávtól a 26 GHz-esig, és értékesítési ütemtervet is meghatározták, ahogy azt is, hogy milyen módszerrel értékesítik a sávokat. Eszerint egyedül a 3400-3800 MHz-es sáv értékesítése zajlik majd árveréssel, az összes többinél a versenyeztetést tervez a hatóság. A stratégia szerint a versenyeztetést a szolgáltatók célravezetőbbnek tartják, mint az árverést, de az okokról nem esik szó a dokumentumban.

Arról viszont igen, hogy az értékesítési eljárás során meg kell határozni a frekvenciahasználat minimumkövetelményeit, és ha azt nem tarja be a nyertes, lehetőség lesz a frekvencia visszavételére.

A stratégia számol a másodlagos spektrumkereskedelem lehetőségével is – ez alatt az elnyert spektrumok közös használatát érti a hatóság –, amelynek szerinte versenyélénkítő hatása van, és a szolgáltatások minőségét is javíthatja.

A legnagyobb falat a 700 MHz

A jelenlegi helyzetet elemezve az NMHH a 700 MHz-es sáv értékesítését látja a legnagyobb kihívásnak. Jelenleg erre a sávra az Antenna Hungáriának van kizárólagos országos frekvenciahasználati jogosultsága. Ez 2020-ban jár le. Az NMHH 2×30 MHz-et adna át MFCN (Mobile/Fixed Communications Networks) célokra.

Az EU-tagok egyébként tegnap hagyták jóvá azt a tervet, amely a legfontosabb mobil spektrumok, közöttük a 700 MHz-es sáv felhasználását szabályozná EU-s szinten. A terv szerint ezt a sávot 2020. június 30-ától fel kell szabadítani a mobil széllessáv számára. A határidőt nagyon indokolt esetben az egyes tagországok két évvel tolhatnák ki.

Jelenleg ebben a sávban jellemzően a digitális televíziózás (DVB-T) és a különféle, koncerteken, rendezvényeken működő vezeték nélküli mikrofonok használják. Ugyanakkor a mobil adat szempontjából értékes csatornáról van szó, mert az ilyen frekvenciájú jel könnyebben leküzdi a tereptárgyak (pl. épületfalak) képezte akadályokat.

Mi lesz a műsorszórással

A GSMR üdvözölte is a javaslatot, mert ez nagyot dobna az LTE-s adatátvitelen, és az 5G bevezetését-elterjedését is segítené. A televíziós szolgáltatók azonban – érthető okokból – inkább 2030-ig tolnák ki a határidőt arra hivatkozva, hogy a szolgáltatások átrakása másik sávba számukra extra kiadást jelent. A sávot Németországban és Franciaországban egyébként már használatba vették a mobilszolgáltatók, Dánia, Finnország, Nagy-Britannia és Svédország pedig egy-két éven belül meglépi ugyanezt.

Az NMHH láthatólag már a 2020-as határidő tartja irányadónak. Mire ki kell üríteni a mobil szélessáv számára a 700 MHz-et, addigra "már számolni kell a DVB-T2-vel is, ami valamelyest pótolni tudja a két DVB-T multiplex kiesését" – fogalmaz a stratégia. A jelenlegi DVB-T technológiával 2020-tól csupán három hálózat alakítható ki majd. Ahhoz tehát, hogy a jelenlegi csatornakínálat ne csökkenjen vagy akár növekedjen is, technológiaváltás kell. További kihívást jelent HD és UHD műsorok terjedése. Ha jön a DVB-T2, akkor arra az NMHH szerint ugyanúgy kell felkészülni, mint a már lezajlott analóg-digitális átállásra.

Készülni kell az 5G-re

Jelenleg összesen mintegy 100 MHz-nyi frekvencia van a mobilszolgáltatók birtokában. Ez az LTE és LTE Advanced szolgáltatásokhoz elegendő, az 5G.hez azonban kevés. A stratégia úgy határozza meg az 5G-t, hogy legalább 10 Mbit/s sebességet biztosít 1 ms késleltetéssel. Ehhez kb. 500–1000 MHz sávszélesség kell, amit szükséges, amit a 32 GHz-es és 66–71 GHz-es sávokban lehetne biztosítani. Egyelőre a NMHH az utóbbi sávban gondolkodik, de mint a stratégia fogalmaz: valószínűleg szükség lesz 10 GHz alatti sáv kijelölésére is.

Mobilitás

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.