Az adóhivatal online felülete a hétvégén teljes átváltozáson esett át, és első ránézésre sokkal barátságosabb lett.

Szombat este jelentős változás történt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). A hatóság ugyanis teljesen lecserélte az eddig használt honlapját és az azt kiszolgáló háttérrendszert. A változtatás célja természetesen egy korszellemnek megfelelőbb, az ügyfelek tájékoztatását jobban segítő felület létrehozása volt.

Villámtesztünk alapján kijelenthető, hogy ez mindenképpen sikerült a NAV-nak, ugyanakkor azt is érdemes megemlíteni, hogy a régi weboldalnál barátságosabb felületet alkotni enyhén szólva sem volt nehéz feladat.

 

 

A hivatal egy rövid videót is készített a honlapváltásról, ám ez inkább tekinthető reklámfilmnek, mint hasznos útmutatónak. Szerencsére maga az oldal viszont alapvetően jól áttekinthető és minimális internetezési képességekkel is el lehet boldogulni rajta.

A keresőmezőbe írt témával kapcsolatban például automatikusan felugranak az adatbázisban található részek, ezekre kattintva pedig általában elérhető egy kérdés-felelek formátumú segédlet. Ellentétben a korábbi gyakorlattal, ez valóban olyasminek tűnik, amit azért alkottak meg, hogy az ügyfél megtalálja a válaszokat az őt érintő problémákra.

A honlap tartalma egy kattintással leszűrhető kizárólag magánszemélyeket érintő témákra, sőt a myNAV bekalibrálásával a felhasználók még pontosabban megadhatják azokat a kategóriákat, funkciókat amelyeket látni, használni szeretnének.

A Naptár pontnál azért kicsit visszaköszön a múlt, mivel itt egyrészt hiányos az adatközlés (a Kire vonatkozik oszlop egyelőre mindenhol üresen maradt), másrészt nem teljesen világos, mekkora segítséget jelent az átlagpolgárnak, ha például azt látja, hogy április 20-ig kell elintézni a 21KTBEV-et.

Ettől függetlenül az adóhivatal régi adóságát törlesztette azzal, hogy az utóbbi években történt digitalizációs lépéseket (például online SZJA-bevallás, e-számlázási rendszer stb.) kiegészítette egy modern, tájékoztatást, ügyintézést segítő honlap megalkotásával.

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.