Változásokat eszközölt az IBM a részkapacitás-licencelési feltételekben. Dr. Rogányi Dániel (IPR Insights) írása.

Idén márciusban az IBM két jelentős, azonnali hatályú bejelentést tett, amelyek kihatással lehetnek a Passport Advantage mennyiségi licenceket használó nagyvállalati IBM ügyfelekre. Az IBM-licencmegfelelőség "Achilles-sarka" a részkapacitás-licencelési feltételekkel járó rendszeres jelentéstételi kötelezettség teljesítése. Ennek hiányában (vagy nem megfelelő elvégzése esetén) egy gyártói audit a ténylegesen felhasznált mennyiség helyett a szerződésben foglaltak alapján megállapított licencfelhasználást veszi alapul. Ez a megközelítés a rendelkezésre álló licencvagyon többszörösét kitevő hiányt is eredményezhet.

A jelentéstételi kötelezettség teljesítésére a gyakorlatban leginkább megfelelő, és az IBM által megkövetelt eszköz – szűk körű kivételtől eltekintve (a részleteket korábbi cikkünkben olvashatják) – az IBM License Metric Tool (ILMT). Ez év márciusától azonban gyarapszik az alternatív megoldások köre: az IBM külön előzetes megállapodás hiányában is elfogad más SAM megoldásokat és azok jelentéseit a virtualizált környezetekben történő licencfelhasználás hiteles bizonyítékaként, tehát az ILMT alternatívájaként.

Melyek a jelenleg a részkapacitás feltételek teljesítésére alkalmas SAM eszközök, amelyek használatától az IBM szoftvereket virtualizált környezetben használó és felelősen szoftvergazdálkodó nagyvállalatok nem tekinthetnek el?

• Manuális (Excel alapú) jelentéskészítés az 1000 PVU-nál kisebb környezetekben, valamint az ILMT által még nem támogatott technológiák esetében (további feltételek itt).

• ILMT: HCL Big Fix technológiára épülő ingyenes, on-premise környezetben alkalmazható rendszer.

• Az ILMT-hez hasonló, de fizetős, viszont több szoftvergyártó kezelésére is alkalmas HCL Big Fix Inventory.

• Flexera One IBM Observability IT Asset Management, amely az IBM SaaS-megoldása.

• Flexera One IT Asset Managment, amely a Flexera SaaS-megoldása.

• Az IBM License Service, amely felhőalapú konténerizált környezetekben kötelezően használható megoldás.

• Az IBM License Advisor, amely egy a konténerizált környezetek és az ILMT adatokat integráló megoldás.

A felsorolt eszközök közül az ILMT és a License Service ingyenes, míg a többi alkalmazás kereskedelmi licenc alatt használató.

A másik bejelentés az ILMT "kistestvérét" érintette. Az ILMT Lite – amely lényegében a BigFix architektúrától független, szeparált környezetek felmérésére szolgáló "kézi szken" megoldás általános használatát jelenti – immár nemcsak a 100, de az 500 szervernél kisebb környezetekben is elfogadott. Ez az eszköz hatékony lehet a kisebb, kevés szoftvert futtató környezetek rugalmas felmérésre. Azzal azonban számolni kell, hogy használata jelentős manuális ráfordítást igényel, ami nem biztos, hogy arányban áll azzal, amit a BigFix architektúrán megspóroltunk.

A teljes automatizáció egyelőre még csak vágyott cél

Dr. Rogányi Dániel
jogász, licencelési szakértő, az IPR-Insights License Consulting licenctanácsadási csoportvezetője. Rendszeresen publikál a Bitporton. Korábbi írásai itt olvashatók.

A szoftverszolgáltatások (SaaS) és a konténerizáció terjedésével a nagyvállalati IT-környezetek eszközmenedzsment szempontból egyre komplexebbé válnak. Az IT-büdzsé jelentős hányadát a licenc- és szoftver-előfizetési díjak teszik ki. A megfelelő IT-eszközmenedzsmentnek így sarokköve a hatékony szoftvereszközgazdálkodás, amelynek automatizációja változatlanul kihívást jelent. Ennek skálája széles, a Big Fix megoldások vagy akár az IBM Turbonomic ARM és a Flexera One integrációja hatékony segítséget nyújthat az IT-vagyon menedzsmentjében és vizualizálásában az klasszikus on-premise szoftverektől a szoftverszolgáltatásokon át a konténerizált felhőalapú megoldásokig, ötvözve az eszköz- és alkalmazás-menedzsment feladatokat.

Látnunk kell ugyanakkor, hogy a teljes automatizáció lehet ugyan cél, de teljes mértékben sosem valósítható meg. Akár a szerződéses feltételek alapján kötelezően használandó ingyenes eszközök működtetése is megköveteli a speciális üzemeltetési és szoftverlicencelési szakértelmet. Ennek hiányában nem végezhetők el azok az elemzések, amelyek a költséghatékony vagy akár csak a compliant eszközmenedzsment biztosításához elengedhetetlen üzleti döntések meghozatalához szükségesek.

Cloud & big data

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.