Az önműködően gyilkoló robotok projektének nyilvánossá válását követő hatalmas felháborodás elbizonytalanította a fejlesztőket, akik így inkább feladták eredeti elképzeléseiket.
Hirdetés
 

A Korea Advanced Institute of Science and Technologyt (KAIST) nemrég komoly bojkottal fenyegették meg. Egy műszaki intézetet viszonylag ritkán ér ilyen attrocitás, de a dél-koreaiak különleges helyzetben vannak. Pontosabban voltak.

Gyors eredményt hozott a tiltakozás

A KAIST ugyanis többek között olyan kutatásokat folytatott, melyek katonai célú alkalmazásra kész robotok kifejlesztésére irányultak. Az állami pénzből működő Research Centre for the Convergence of National Defence and Artificial Intelligence (RCCNDAI) a Hanwa nevű védelmi céggel együttműködve autonóm őrrobot (SGR-A1) létrehozásának kezdett neki. A Hanwa egyébként leginkább arról ismert, hogy a több mint száz országban betiltott kazettás bombák egyik fő gyártója.

Az önműködő földi harci eszköz gyorsan kiverte a biztosítékot, és nem csak Dél-Koreában. Bojkottot hirdettek a KAIST-tal szemben az egész világon. Az akciót egyébként Toby Walsh, a Sydney-ben található New South Wales Egyetem mesterséges intelligenciákat kutató karának professzora indította el a múlt héten. Walsh örömét fejezte ki, hogy tiltakozásuk ilyen gyorsan beérett.

"Nagyon elégedett vagyok, hogy a KAIST elnöke belegyezett abba, hogy nem fejlesztenek halálos autonóm fegyvereket és követik a nemzetközi normákat, melyek megőrzik a mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek feletti emberi ellenőrzést azok kifejlesztése során" – nyilatkozott a professzor, aki egyben együttműködési hajlandóságát is kifejezte.

Walsh elárulta, hogy már egy hónapja tudtak a dél-koreai kutatólaboratórium céljáról. Az önszerveződő kutatóközösségnek mérlegelnie kellett a helyzetet, ezt követően döntöttek csak a távol-keleti intézet bojkottja mellett. Ennek bejelentése után viszont csupán egyetlen napra volt szükség, hogy eredmény hozzon a tiltakozás.

Lesz ENSZ-szintű korlátozás?

"Számos jó alkalmazási területe van a mesterséges intelligenciának, még katonai téren is. Például senkinek nem kellene veszélyeztetnie a végtagjait egy aknamező mentesítése során – ez a feladat ideális a robotok számára. Ugyanakkor nem lenne szabad átadnunk annak a döntésnek a jogát az MI számára, hogy ki élhet és kinek kell meghalnia. Ez az etikai határok átlépésének számít, és új, eddig még nem látott tömegpusztító fegyverek létrehozásához vezet" – foglalta össze Walsh.

A héten esedékes egyébként az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése. A svájci Genfben tartandó találkozón várhatóan hangsúlyosan meg fog jelenni a mesterséges intelligenciára alapuló fegyverek és robotok kutatásának betiltására vonatkozó igény. Ha sikerül ezt írott formában rögzíteni, akkor azzal elejét lehet(ne) venni a terminátorszerű autonóm gyilkológépek létrejöttének. Vagy legalábbis állami szinten korlátozhatók lenének a kifejlesztésükre irányuló erőfeszítések.

Visszatérve a dél-koreaiak konkrét esetéhez, a KAIST tagadta, hogy rossz szándék vezette volna őket. Akadémiai intézetként tiszteletben tartják és nagyra értékelik az emberi jogokat és etikai standardokat, olvasható közleményükben. Kihangsúlyozták, hogy az intézet nem folytat semmilyen, az emberi méltóságot lealacsonyító kutatást, beleértve az emberi irányítás nélküli autonóm fegyvereket is.

Ugyanakkor azzal a válasszal adós maradt a KAIST, hogy miért volt/van szükségük a fent említett Hanwával való együttműködésre.

Cloud & big data

Kínában úgy nő a mobil játékosok száma, mintha kötelező lenne mobilon játszani

Az ázsiai birodalomban évek óta elképesztő mértékben növekszik a piac, ehhez hasonló tempót a nyugati felhasználók csak a járvány miatti elzártságban produkálnak.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.