Satya Nadella, a vállalat vezérigazgatója közölte, hogy folytatják erőfeszítéseiket ezen a téren - annak ellenére, hogy a Google megállíthatatlannak látszik.

Az Australian Financial Review-nek adott interjújában a Microsoft CEO-ja kihangsúlyozta, hogy a vállalat nem adta fel mobiltelefonos terveit. Satya Nadella szerint szó sincsen arról, hogy kivonulnának az okostelefonok piacáról, annak ellenére sem, hogy a Google gyakorlatilag szinte egyeduralkodóvá vált a szegmensben. A Strategy Analytics nemrég napvilágot látott adatai alapján az elmúlt negyedévben tíz eladott készülékből majdnem kilencet (88%) a kis zöld robot hajtott meg, a maradék javát pedig az Apple iPhone-ja vitte.

Bajban a Microsoft, de kitart

A Windows Mobile, illetve az arra alapuló készülékek koncepciója egyre súlytalanabbá vált idén. A Microsoft egységes Windows platform elképzelése egyelőre majdnem az összes dimenzióban (asztali gép, notebook, Xbox, hibrid, táblagép) működőképesnek tűnik, írtuk még áprilisban, a Windows 10 minden korábbinál gyorsabban terjed, a mobilos eredmények mégsem jönnek, sőt. Tavasszal aztán egy kollégáknak szánt, de kiszivárgott levélből kiderült, hogy Redmond továbbra is fontosnak tartja a piacot. A memót Terry Myerson, a Windows és Device Group üzletágának ügyvezető alelnöke jegyezte, a cél pedig a kedélyek lecsillapítása volt.

Ez ideig-óráig megnyugtatta a Microsoft mobilplatformjáért aggódókat, de a versenytársak folyamatos fejlődésével, és a kínai gyártók előre törésével ismét felforrósodott a helyzet. Utóbbiak között a legnagyobb a Huawei, de már ott lihegnek a nyomában az otthoni versenytársak az Oppo és a Vivo, vagy az ugyancsak gyors tempóban feljövő LeEco.

Ideje volt tehát már a legfelsőbb szinten tiszta vizet önteni a pohárba. Ennek az elvárásnak felelt meg Nadella minap, inkább koncepcionálisan vázolva a redmondi terveket, ahelyett, hogy részletekbe menően számolt volna be a Microsoft jövőképéről.

Nem szeretnénk, ha csupán az irigység hajtana minket” – hivatkozott a CEO arra, hogy korábban a Windows telefonok az iPhone és az Android nyújtotta felhasználói élményt igyekeztek utánozni. „Az a kérdés, hogy mi mit tudunk felmutatni a piacon. Ezalatt az összes termékünket és technológiánkat értem, nem kihagyva a mesterséges intelligenciát sem” – vázolta Nadella.

Nagyratörő tervek

A fentiekből egyelőre nem látszik világosan, hogy egy új telefonra, vagy valami teljesen új megoldásra gondolnak a Microsoftnál.

Továbbra is jelen akarunk lenni az okostelefonpiacon, de nem abban a formában, ahogyan azt napjaink piacvezetői diktálják, hanem egyedi formában, hogy elhozzuk a végső mobileszközt a felhasználók számára. Bizonyos dolgokat abbahagytunk, más dolgokat elkezdtünk azért, hogy felhasználók egy konkrét csoportjára fókuszálhassunk, és őket a lehető legjobban kiszolgáljuk” – utalt a redmondi vezérigazgató a Nokia örökség levetésére.

Noha direktben nem mondta ki, Nadella ezzel arra utalhatott, hogy a Windows 10 Mobile esetében nem a teljes okostelefonos piacot akarják már lefedni, hanem elsősorban az üzleti, nagyvállalati felhasználókra koncentrálnak. Persze az is lehet, hogy a Microsoft, hosszú idő óta először, ismét valami forradalmit hoz össze, az olyan oldalprojektjeiben elért eredmények felhasználásával, mint amilyen például a HoloLens. Nem kizárt az sem, hogy a következő generációs redmondi okostelefon-megoldás egy, a felhasználók által még fel sem ismert, de lassan kialakuló vagy már létező problémát címez meg.

A Surface Phone-ról szóló pletykákat ezzel tulajdonképpen sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudta/akarta Nadella. Az viszont biztos, hogy a sok titkolózás közben még nekünk, felhasználóknak közel sem állt össze a kép. Reméljük, a Microsoftnak azért már igen.

Mobilitás

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.