A háromdimenziós nyomtatási technológia fejlődésének újabb bizonyítékaként egy belga cég a világon először teljes állkapocscseréhez készített a módszerrel implantátumot.
Az informatika fejlődése számos területen tud komoly áttörést eredményezni. A belga LayerWise cég például a világon első ízben készített 3D-s nyomtatási technológiával teljesen személyre szabott mesterséges alsó állkapcsot egy idős nő számára. Rétegelt eszköz  A 3D-s nyomtatás elmélet rendkívül egyszerű: vegyünk egy nyomtatót, amely nem papírlapra nyomtat egy rétegnyi tintát, hanem például egy munkafelületre valamilyen fémet. Az első réteg után nyomtassunk egy másodikat, majd egy harmadikat egy megadott térbeli minta alapján: egy idő után a rétegekből összeáll egy tökéletes, kézzel fogható szerszám, vagy mint a mostani esetben, egy emberbe ültethető orvosi implantátum.

A teljesen automatikus rendszer a számítógépen megtervezett csontot lézerrel felmelegített titániumporból rakta össze. Egy milliméter felépítése 33 egymásra rakodó rétegből lehetséges, ami jól szemlélteti a folyamat összetettségét és pontosságát. Az elkészült fémpótlást biokerámiával burkolták és sikeresen beültették a csontvelőgyulladásban szenvedő paciensbe.

A 3D-s nyomtatók beköltözhetnek az otthonokba
Kerékpártól melltartóig bármit lehet nyomtatni

A jövő zenéje Bár a háromdimenziós nyomtatási technológia jelenleg nagyon drága, nagyvállalati szinten egyre gyakrabban alkalmazzák. Léteznek ugyan már próbálkozások otthoni felhasználásra is alkalmas nyomtatók gyártására, de ezek egyrészt kezdetlegesek, másrészt bőven többe kerülnek, mint mondjuk egy másfél méteres képátlójú felső kategóriás tévé.

A Gartner egy korábbi elemzése a legfelkapottabb technológiákról szintén említi a 3D-s nyomtatást a megállíthatatlanul érkező újdonságok között. A széles közönséghez való eljutását akkor 5-10 évre tette a kutatócég.

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.