A háromdimenziós nyomtatási technológia fejlődésének újabb bizonyítékaként egy belga cég a világon először teljes állkapocscseréhez készített a módszerrel implantátumot.
Az informatika fejlődése számos területen tud komoly áttörést eredményezni. A belga LayerWise cég például a világon első ízben készített 3D-s nyomtatási technológiával teljesen személyre szabott mesterséges alsó állkapcsot egy idős nő számára. Rétegelt eszköz  A 3D-s nyomtatás elmélet rendkívül egyszerű: vegyünk egy nyomtatót, amely nem papírlapra nyomtat egy rétegnyi tintát, hanem például egy munkafelületre valamilyen fémet. Az első réteg után nyomtassunk egy másodikat, majd egy harmadikat egy megadott térbeli minta alapján: egy idő után a rétegekből összeáll egy tökéletes, kézzel fogható szerszám, vagy mint a mostani esetben, egy emberbe ültethető orvosi implantátum.

A teljesen automatikus rendszer a számítógépen megtervezett csontot lézerrel felmelegített titániumporból rakta össze. Egy milliméter felépítése 33 egymásra rakodó rétegből lehetséges, ami jól szemlélteti a folyamat összetettségét és pontosságát. Az elkészült fémpótlást biokerámiával burkolták és sikeresen beültették a csontvelőgyulladásban szenvedő paciensbe.

A 3D-s nyomtatók beköltözhetnek az otthonokba
Kerékpártól melltartóig bármit lehet nyomtatni

A jövő zenéje Bár a háromdimenziós nyomtatási technológia jelenleg nagyon drága, nagyvállalati szinten egyre gyakrabban alkalmazzák. Léteznek ugyan már próbálkozások otthoni felhasználásra is alkalmas nyomtatók gyártására, de ezek egyrészt kezdetlegesek, másrészt bőven többe kerülnek, mint mondjuk egy másfél méteres képátlójú felső kategóriás tévé.

A Gartner egy korábbi elemzése a legfelkapottabb technológiákról szintén említi a 3D-s nyomtatást a megállíthatatlanul érkező újdonságok között. A széles közönséghez való eljutását akkor 5-10 évre tette a kutatócég.

A környezetvédelem és a digitális oktatás körül forgott az idei InnoMax

Az idén tizenegyedik alkalommal kiírt pályázat keretében az innovációs díjak mellett digitális oktatást támogató eszközöket is kaphattak az indulók.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.