A háromdimenziós nyomtatási technológia fejlődésének újabb bizonyítékaként egy belga cég a világon először teljes állkapocscseréhez készített a módszerrel implantátumot.
Az informatika fejlődése számos területen tud komoly áttörést eredményezni. A belga LayerWise cég például a világon első ízben készített 3D-s nyomtatási technológiával teljesen személyre szabott mesterséges alsó állkapcsot egy idős nő számára. Rétegelt eszköz  A 3D-s nyomtatás elmélet rendkívül egyszerű: vegyünk egy nyomtatót, amely nem papírlapra nyomtat egy rétegnyi tintát, hanem például egy munkafelületre valamilyen fémet. Az első réteg után nyomtassunk egy másodikat, majd egy harmadikat egy megadott térbeli minta alapján: egy idő után a rétegekből összeáll egy tökéletes, kézzel fogható szerszám, vagy mint a mostani esetben, egy emberbe ültethető orvosi implantátum.

A teljesen automatikus rendszer a számítógépen megtervezett csontot lézerrel felmelegített titániumporból rakta össze. Egy milliméter felépítése 33 egymásra rakodó rétegből lehetséges, ami jól szemlélteti a folyamat összetettségét és pontosságát. Az elkészült fémpótlást biokerámiával burkolták és sikeresen beültették a csontvelőgyulladásban szenvedő paciensbe.

A 3D-s nyomtatók beköltözhetnek az otthonokba
Kerékpártól melltartóig bármit lehet nyomtatni

A jövő zenéje Bár a háromdimenziós nyomtatási technológia jelenleg nagyon drága, nagyvállalati szinten egyre gyakrabban alkalmazzák. Léteznek ugyan már próbálkozások otthoni felhasználásra is alkalmas nyomtatók gyártására, de ezek egyrészt kezdetlegesek, másrészt bőven többe kerülnek, mint mondjuk egy másfél méteres képátlójú felső kategóriás tévé.

A Gartner egy korábbi elemzése a legfelkapottabb technológiákról szintén említi a 3D-s nyomtatást a megállíthatatlanul érkező újdonságok között. A széles közönséghez való eljutását akkor 5-10 évre tette a kutatócég.

A Microsoft vezére szerint is le kellene állni az MI dédelgetésével

Satya Nadella szerint mindenki előtt világossá kell tenni, hogy a mesterséges intelligencia egy eszköz, nem valamilyen emberi értelemmel rendelkező dolog.
 
Az Európai Unió kibervédelmi direktívájának való megfelelés nem annyira bonyolult feladat, mint amilyennek elsőre látszik.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.