A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
Hirdetés
 

Csúcstechnológia és élsport ma már elválaszthatatlan egymástól. A futók high-tech cipőkkel faragnak század- és ezredmásodperceket a teljesítményükön, néhány éve "cáparuhára" vágyott minden úszó... Amikor pedig az orvosok is képbe kerülnek, a legtöbbünknek először a "vegyi gyorsítók", azaz a doppingszerek jutnak az ember eszébe.

Az orvostudomány és a sport kapcsolata azonban alapból elválaszthatatlan egymástól, hiszen a legtöbb sportoló folyamatosan feszegeti szervezete teljesítőképességének határát. Mindenkinek a szervezete más és más terhelést képes elviselni, ezért a sportolók állandó és szigorú orvosi felügyeletre szorulnak. Ennek ellenére sok az olyan baleset, amikor csak annyi az orvosi verdikt: hirtelen szívmegállás. Ezért lenne fontos a határaikat feszegető sportolók szívének működését folyamatosan kontroll alatt tartani.

A Tata Consultancy Services (TCS) egy érdekes kísérletbe fogott, amikor csatlakozott a Dassault Systèmes nevű francia cég Living Heart Projectjéhez: szakemberei elkészítették a híres amerikai hosszútávfutó, Desiree Linden (az 50 km-en világcsúcstartó, 2012-ben maratoni távon olimpiai második, 2018-ban a bostoni maraton győztese látható a nyitó képen) szívének digitális ikerjét - vagy inkább ikertestvérét? -, hogy azzal is növeljék a sportoló edzéseinek hatékonyságát. A digitális replika elemzi és mutatja Linden valódi szívének kulcsfontosságú értékeit, így a sportoló azonnal visszajelzést kap működésének hatékonyságáról, a terhelésre adott reakcióiról stb.

A digital twin rendszer méri edzés és versenyek közben a szívfrekvenciát, a vér áramlását és oxigénszintjét. Az adatok segítségével szimulálni lehet különböző helyzetek hatását a sportoló teljesítményére. Vagy például előre meg lehet becsülni, hogy különböző útvonalprofilok (az egyes maratoni és más városi futóversenyeken jelentősen eltérőek a terepviszonyok) vagy szélsőséges időjárási körülmények hogyan hatnak a sportoló teljesítményére. Ezek az adatok segítenek abban, hogy Linden mindig a következő versenyhez igazítsa az edzésmódszereit (pl. a terhelési és regenerációs szakaszokat), de akár a versenystratégia kialakításánál is fel lehet használni.

Linden szerint a digitális ikerszív olyan segédeszköz, ami úgy segíti az edzések hatékonyságának növelését, hogy közben védi is a sportoló egészségét.

Linden csak az úttörő

Az amerikai futóval folytatott kísérletek leginkább a reklám miatt jöttek jól a TCS élettudományi és egészségügyi üzletágának, illetve a digitális ikerszív projektnek. A TCS reményei szerint a technológia "sportipari" felhasználása csak másodlagos lesz, és a klinikai gyakorlatban segítheti majd a szívbetegségek megelőzését, illetve kezelését.

Erre hívja fel a figyelmet a TCS fejlesztésről kiadott közleménye is. A kardiológusok szerint az a legnagyobb erénye a digitális iker technológiának, hogy egy sor invazív eljárás kiváltható vele: modellezni lehet vele például, hogy adott páciens szíve hogyan reagálna különböző stresszhelyzetekre. Vagy javíthatja a szívműtétek sikerességét azáltal, hogy digitális iker segítségével egyszerűbb lesz elkészíteni a műtendő szív 3D-s modelljét, hogy az orvosok begyakorolhassnak egy kockázatos beavatkozást.

(Nyitókép: Tata Consultancy Services)

Piaci hírek

10 milliárd dollárt égetett el az Apple kísérlete

Nemrégiben derült ki, hogy Cupertinóban végleg felhagynak azzal a tervvel, hogy saját autót gyártsanak. Friss hírek szerint a kísérletezgetés még az Apple méretéhez képest sem volt filléres mulatság.
 
Hirdetés

Miért szerette Bill Gates a lusta kollégákat? – A produktivitás öt új trendje az ITSM-ben

Egy konferencia, ahol a CIO-k új produktivitásjavító eszközöket és módszereket tanulhatnak. Márciusban jön a 9. META-INF Atlassian Day – nem csak Atlassian-ügyfeleknek!

Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.