Több tízezer új IPTV-előfizetővel számol az év végéig a Magyar Telekom, részint azoknak az alkalmazásoknak köszönhetően, amelyeknek az apropóját a héten kezdődő londoni nyári olimpia adja. A hazai fejlesztések egy részét átveszik a Deutsche Telekom érdekeltségei is.
Az olimpia mellett 2012-öt tekinthetjük az interaktív televíziózás (IPTV) évének is - jelentette be Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, a társaság „ötkarikás fejlesztéseket” bemutató tájékoztatóján. Hozzátette, a londoni játékok kezdetére a cég országossá teszi IPTV-szolgáltatását, vagyis július 27-től ez a technológia már azon hazai háztartások számára is elérhetővé válik, amelyek egyébként kívül esnek a Magyar Telekom internet lefedettségi területén. 

A szolgáltatás igénybe vételéhez a garantált letöltési sebességnek meg kell haladnia az 1 Mbit/s értéket. A jövendő előfizetőnek azt is biztosítania kell az internet-szolgáltatás használata során, hogy a digitális beltéri vevőegység (set top box) felé a minimális letöltési sebesség legalább 0,5 Mbit/s, a feltöltési sebesség pedig minimum 0,1 Mbit/s legyen. Az interaktív funkciók között általában megtalálható az elektronikus műsorújság, a felvétel, a műsor megállítása, visszatekerhetősége, a videotéka és az archív TV is. 
 
A T-Home digitális tévéplatformjain (IPTV, Interaktív Sat TV, Sat TV, Digitális Kábel TV) a HD minicsomag előfizetői az olimpia idején az MTVA által közvetített, olimpiával kapcsolatos élő adásokat is nyomon követhetik, akár három dimenzióban (3D) is. 

Interaktív alkalmazások  Mint ismert, a cég a magyar piacon elsőként vezette be 2006. novemberében az IPTV szolgáltatást, amelyet öt évvel később a hazai szolgáltatók közül ugyancsak először indította el az interaktív szolgáltatásokkal bővített műholdas tévészolgáltatást. A Magyar Telekom IPTV-előfizetőinek a száma jelenleg meghaladja a 280 ezret, de az év végéig további több tízezres bővüléssel számol az elnök-vezérigazgató. Nagy reményeket fűz ennek kapcsán az olimpia idejére bevezetendő alkalmazásokhoz és kedvezményekhez. 

Ezek egyike a saját fejlesztésű London Interaktív alkalmazás, amelyet külön díj nélkül vehetnek igénybe az előfizetők. A London Interaktív alkalmazásban folyamatosan nyomon követhetőek az eseménysorozat legfrissebb hírei, a versenyek menetrendje, az éremtáblázat alakulása stb.
 Az előfizetők a szolgáltatás Archív TV kínálatában a versenyeket és a meccseket a valós idejű sugárzásukat követően még három napon keresztül megtalálhatják és visszanézhetik, akár HD-minőségben is. Utóbbiért már díjat számít fel a szolgáltató. 

Erre a fejlesztésre felfigyeltek a Deutsche Telekomnál is, a német fő tulajdonos egyes érdekeltségei is átveszik az alkalmazást – hangzott el a tájékoztatón. 

Növekedési potenciál  Nem meglepő, hogy a távközlési szolgáltatók igyekeznek minden apropót megragadni az újszerű szolgáltatások minél nagyobb arányú felfuttatásához. Ezekben ugyanis még van pénz és növekedési potenciál, szemben a hagyományos hangszolgáltatásokkal. A piaci felmérések szerint az IPTV-szolgáltatásnál az egy főre jutó havi költésben globálisan nagyjából 2 százalékos növekedés mutatható ki, összességében pedig mintegy 30 százalékkal nőtt tavaly a szolgáltatók ebből származó bevétele. 

Az idei év első negyedévében trónfosztás következett be az IPTV-piacon. A világ legtöbb interaktív tévéelőfizetőjét ma már Ázsia mondhatja magáénak, lekörözve ezzel Európát. Az amerikai Point Topic jelentése szerint a globális IPTV-ügyfél szám a szóban forgó időszakra már elérte a 65,6 milliót, szemben az egy évvel korábbi 48,2 millióval. A legnagyobb egyedi piac nem túl meglepően Kína, az már inkább meglepő, hogy ezt a helyezést Franciaországtól vette át még a múlt év utolsó negyedévében. 

Ugyanakkor az is megfigyelhető, hogy a fejlettebb piacokon már nem a hagyományos „műsorsugárzós” IPTV a menő, hanem az úgynevezett over-the-top (OTT) tartalomszolgáltatás. Ennek a felhasználója az interneten keresztül tetszőleges televízió-műsort elérhet, amelyet vagy díjmentesen, vagy valamilyen pre-paid rendszerrel kifizet. Ez utóbbi főleg az USA-ra jellemző.

A kihívásra a hagyományos IPTV operátorok több egybecsomagolt nagyobb hozzáadott értékű ajánlattal, mint amilyen az online játék, a helyi hírek, vagy a karaoke szolgáltatások igyekeznek válaszolni. Utóbbi különösen az ázsiai országokban örvend nagy népszerűségnek.

Menetrendetlenség: átállás digitális műsorszórásra
Mtelekom: a tévé és az okostelefon lehet a nyerő

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.