A Wall Street Journal szerint hamarosan pont kerülhet az évek óta fejlesztgetett Google-projekt végére. A Drive ugyan jól működő versenytársak után léphet a piacra, ám nagy eséllyel magához ragadhatja az elsőséget.
Legelőször 2008 tájékán lehetett hallani egy olyan Google-kezdeményezésről, amely felhő alapú fájltárolást tesz lehetővé a felhasználók számára. A projektet azonban egy évvel később jegelték, fejlesztőit más fontos szolgáltatások mögé sorakoztatták fel. Az ötletet aztán tavaly kapták elő újra, legalábbis erről tanúskodott pár szemfüles programozó közleménye, akik a Chrome böngésző nyílt forráskódú változata, a Chromium kódját böngészve akadtak nyomokra egy Drive fedőnevű szolgáltatással kapcsolatban.

Nem sokal később más forrásból is érkeztek apró utalások arra, hogy a cloud tárhely újra képbe került a Google-kampuszon, amikor tesztelők a Google Docs egyes kísérleti funkcióiban bukkantak egyértelmű utalásokra. A Wall Street Journal szerint a szolgáltatás gyakorlatilag elkészült, és akár heteken belül hivatalosan is elindulhat (természetesen a Google-től megszokott béta jelző mellett). Igaz, időközben páran meglehetősen sikeresen működnek a felhős tárolók piacán...


Lehet teli korsóba csapolni? Ha körülnézünk a most elérhető felhő alapú fájltárolók között, már egy viszonylag kialakult piacot láthatunk. A Microsoft SkyDrive csupán az első lépés volt az efféle megoldások között, az igazi nagy durranás azonban egy startup, a Dropbox nevéhez fűződik. Ez a szolgáltatás a különféle eszközökön átívelő, automatikus szinkronizálást és megosztást támogató funkcióival 45 millió felhasználót gyűjtött. A Dropbox sikerét jól mutatja, hogy már mások is kínálnak hasonló szolgáltatásokat, legfeljebb finomítva, kiterjesztve a lehetőségeket - ilyen az általunk is bemutatott SugarSync, vagy az üzleti funkciókkal felturbózott Box.net.

A mostani szolgáltatások ügyesen kovácsolnak pénzügyi sikert is működésükből: a Dropbox 2, a SugarSync 5 gigabájtnyi tárhelyet kínál ingyen, ellenben lehetőség van ezt bővíteni időszakos előfizetések használatával. Egy 50 gigabájtos Dropbox fiók havonta 10 dollárba kerül, ezt egy átlagos üzleti felhasználónak egyáltalán nem esik nehezére kifizetni - cserébe egy akár többek által is használható, bárhonnan elérhető webes tárhelyhez jut, ahol könnyedén szabályozható, ki milyen fájlokhoz vagy belső mappákhoz fér hozzá.

Utolsókból lesznek az elsők? A Google új szolgáltatásával kapcsolatban jogosan lehet mondani, hogy a vállalat bizony kissé lekésett a cloudhoz kötődő tárolási trendről, ám azonnal hozzátehetjük azt is: ennyi még belefér, megtehetik... Több olyan faktor is előre látható, amely garantálhatja, hogy a Google villámgyorsan behozhatja a hátrányt.

Egyrészt ott a sokmillió Google-felhasználó: Gmailezők, Google Docsot használók, Apps-ügyfelek és egyebek. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint (és a megtalált kódrészletek alapján) a Google Drive (más források szerint G-Drive vagy Gdrive) bevezetéskor minden Google-fiókkal rendelkező számára elérhető lesz, összedrótozva a megfelelő szolgáltatással. Ötletes eszközök segítségével eddig is lehetőség volt arra, hogy a Gmail jelenleg 7,6 gigabájtos, vagy a Google Docs 1 gigabájtos tárhelyét ne csak eredeti rendeltetése szerint használjuk, hanem fájlokat is feltölthessünk a szabad helyre. A vélemények szerint a Drive tárhelyén a jelenlegi felhasználók számára automatikusan elkülönül például a Docs a dokumentumoknak, vagy épp a Picasa fiókja a képek számára - ezek mellett hozhatnak létre kényelmesen mappákat az egyéb fájltípusok tárolására.

SugarSync: Dropbox felturbózva
Jobb későn? Jön a Chrome böngésző Androidra
A Dropbox igyekszik a vállalatokat is behálózni

Másrészt ott az Apps, amelyet már most is egyre több vállalkozás használ fizetős formában. Az ezzel összekötött Drive okafogyottá teszi a mások által fejlesztett tárolási megoldások használatát, hiszen szolgáltatáson belülről kezelhetjük a tárolást és megosztást. Ha pedig a Google+ is Drive-kompatibilis lesz, a közösségi oldalon még egyszerűbb lesz a nagy fájlok megosztása is, ami még a Facebookkal szemben is erős fegyvertény lehet.

A szinkronizálás kérdése minden bizonnyal könnyű akadály lesz a Google számára, hiszen az Android révén egy mobilplatformot eleve natívan támogathatnak, a többire pedig alkalmazás formájában költözhetnek be. A tárhely mennyisége pedig nehezen lehet probléma a hatalmas szerverfarmokkal rendelkező vállalat számára, így akár azt is megtehetik, hogy a versenytársak 2-5 gigabájtjánál lényegesen többet adnak majd ingyen, alapértelmezettként. A SkyDrive ingyenes 25 gigabájtja is cél lehet, ráadásul a Microsoft megoldása a nagy kapacitás mellett a szinkronizálási és megosztási funkciók hiányában illetve bonyolultságában marad el a versenytársaktól.

Összefoglalva tehát, ha a Google egy nagy ingyenes tárhelyet és kiterjedt szinkronizálási funkciókat biztosító megoldással rukkol elő, amelyet ráadásul alapértelmezésben drótoz össze minden jelenlegi szolgáltatásával, a Dropboxnak és társainak lesz mitől félnie.

Öt év alatt háromszorozná félvezetőgyártási kapacitását a Samsung

Ha ez összejön, 2027-re szorosabbá teheti a versenyt a TSMC-vel.
 
A vállalatoknak egy-egy speciális feladatra, új projektre bizonyos esetekben gazdaságosabb és eredményesebb külső erőforrásokat bevonni, mint a főállású munkatársakra bízni a munkát.

a melléklet támogatója a Hays Hungary

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.