A keresőóriás elsősorban tevékenységük környezeti hatásaira különös figyelmet szentelő cégeknek szánja a bolygónk aktuális állapotáról pontos információkat nyújtó szolgáltatást.

A Google még 2010-ben indította el az Earth Engine szolgáltatását, akkor még kizárólag akadémiai kutatók és nonprofit szervezetek számára. A tudósok ennek segítségével egyre pontosabb képet kaphattak a Föld felszínén zajló folyamatokról, a környezet aktuális állapotáról.

Egy múlt évben indított pilotprogram tapasztalataira támaszkodva azonban a vállalat mostantól minden üzleti szereplő és kormányzati szervezet számára megadja a lehetőséget, hogy a cég cloudos infrastruktúrájára támaszkodva hozzáférjen a páratlan adattömeghez. 

A világ egyik legnagyobb, nyilvánosan elérhető Föld-megfigyelési katalógusa műholdfelvételek és más forrásokból származó adatok összegzésével állítja elő bolygónk pontos digitális leképezését. A Google reményei szerint ezt az információtengert pedig számtalan módon fel lehet használni kereskedelmi jellegű kezdeményezésekhez is.

Utóbbira az egyik legkézenfekvőbb példát azok a vállalatok jelentik, amelyeknél különösen fontos, hogy működésük összhangban legyen a fenntarthatósági szempontokkal. Erre egyébként az utóbbi időben egyre több céget szorítanak a szabályozó hatóságok, a befektetők, vagy éppen maguk a környezettudatosságot szem előtt tartó ügyfelek.

Csípős projekt

A Google tavaly kísérleti jelleggel több kiemelt vállalattal kezdett együttműködni az Earth Engine kereskedelmi változatában rejlő lehetőségek feltérképezésére. A többek között rovarírtókat is gyártó SC Johnson például a szúnyogpopulációk nagyságának ingadozása mögött álló tényezőket igyekezett jobban megérteni az adatok segítségével. A cég több milliárd egyedi időjárási adatpontot, valamint az elmúlt 60 év szúnyogpopulációira vonatkozó adatokat felhasználva mindebből egy nyilvánosan elérhető előrejelző modellt dolgozott ki, amellyel megbecsülhető, hogy mikor és hol fognak megjelenni a szúnyogpopulációk.

Az Earth Engine kereskedelmi célú felhasználásának árazási modellje meglehetősen bonyolult, ugyanakkor a cég azt hangsúlyozta, hogy a szolgáltatás továbbra is ingyenesen lesz elérhető nonprofit szervezetek, tudományos kutatások és oktatási célú felhasználás esetében.

Cloud & big data

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.