Egy évek óta bejáratott modell és a mesterséges intelligenciára épülő képelemzés együttesen segíthet meghatározni, hogy a macskának fáj valamije, vagy egyszerűen csak utál minket.

Sokak szerint az élet legnehezebb kérdései közé tartozik, hogy valaki pontosan megértse, mit gondol éppen a macskája: szereti, gyűlöli, vagy éppen azért vág ilyen fejet, mert ahhoz van kedve. Erre az égető problémára próbál megoldást nyújtani a Sylvester.ai nevű, kanadai állategészségügyi vállalat új alkalmazása, amely az okostelefon kamerájának segítségével elemzi a macska arcvonásait. Az applikáció nem csak azt valósznűsíti, hogy az állatnak éppen milyen hangulata van, de segíthet azonosítani olyan apró problémákat, amelyekből később komolyabb egészségügyi gond is lehet.

A Tably app működése elvileg 100 százalékban tudományos megfigyelésekre épít, egész pontosan a Feline Grimace Scale (FGS) koncepcióra, amelyet először még 2019-ben közölt egy tanulmány formájában a Scientific Reports, és amely állítólag hasznos eszköznek tekinthető, hogy a segítségével azonosítsák és kezeljék a macskafélék fájdalmait. Mindehhez természetesen az alkalmazás mögött dolgozó mesterséges intelligenciára (gépi tanuló algoritmusra) van szükség, amelyet állítólag sikeresen tanítottak be egy nagy csomó macskás fotó alapján.

A Wired magazin ezzel kapcsolatban az FGS megalkotóját, a Montreali Egyetem egyik állatorvostudományi professzorát idézi, aki szerint a macskák arcának, szemének, fülének, bajuszának vagy fejtartásának vizsgálatával meg lehet határozni, hogy az állat érez-e valamilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat. Az FGS ennek alapján egy tudományos szempontból is értékelhető mátrix, amelyet az állatorvosok, technológiai szakemberek vagy maguk a macskatartók is hatékonyan alkalmazhatnak a macskák vizsgálatakor.

Akár hasznos is lehet

Ezt azonban a Tably alkalmazás teszi első ízben mindenki számára elérhetővé, miután az FGS hiába volt eddig is szabadon felhasználható, annak értelmezése az átlag felhasználó számára nem volt sokkal egyszerűbb, mint ha közvetlenül a macska kifejezését vizsgálgatta volna. A Sylvester.ai ennek érdekében két technológiai céggel (AltaML, The Bar G) társult, megalkotva azt a gépi tanuló modellt, amelynek révén lehetővé vált a macskák érzéseinek mesterséges intelligenciára épülő vizsgálata.

A Table fejlesztése nemrég lépett ki a hosszú ideig tartó béta fázisból, most pedig közzé tették a teljesen működőképes, mindenki által elérhető alkalmazást. A mobil app működésének lényege, hogy a telefon kamerájával felvételt készít a macskáról, azt feltölti a Tably szervereire, az alkalmazás feltérképezi és elemzi a macska arckifejezését az FGS segítségével, majd az eredményt beolvassa a felhasználónak. Ettől persze nem mindig várhatunk egészen konkrét eredményeket: az app megállapíthatja például, hogy amacska éppen elégedetlen, de emellett arra is figyelmeztet, hogy az elégedetlenségének számtalan oka lehet.

Az applikációról szólva a beszámolók szakértőket is idéznek, akik úgy látják, hogy hasznos lehet a macskák kifejezését vizsgáló, mintafelismerő applikáció, de ehhez azt is hozzáteszik, hogy az állatok egész testét érdemes vizsgálni, ha a hangulatukra vagyunk kíváncsiak. Az aggódó vagy ijedt macskák például nagyon szorosan és feszülten tartják a farkukat. Emellett a diagnózis felállításában más tényezőkre is tekintettel kell lenni, amelyeket nem lehet a telefonnal rögzíteni: ilyen mondjuk az állatok táplálkozása, alvása, széklete vagy más szokásaik alakulása.

Konzumer tech

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.