Egy évek óta bejáratott modell és a mesterséges intelligenciára épülő képelemzés együttesen segíthet meghatározni, hogy a macskának fáj valamije, vagy egyszerűen csak utál minket.

Sokak szerint az élet legnehezebb kérdései közé tartozik, hogy valaki pontosan megértse, mit gondol éppen a macskája: szereti, gyűlöli, vagy éppen azért vág ilyen fejet, mert ahhoz van kedve. Erre az égető problémára próbál megoldást nyújtani a Sylvester.ai nevű, kanadai állategészségügyi vállalat új alkalmazása, amely az okostelefon kamerájának segítségével elemzi a macska arcvonásait. Az applikáció nem csak azt valósznűsíti, hogy az állatnak éppen milyen hangulata van, de segíthet azonosítani olyan apró problémákat, amelyekből később komolyabb egészségügyi gond is lehet.

A Tably app működése elvileg 100 százalékban tudományos megfigyelésekre épít, egész pontosan a Feline Grimace Scale (FGS) koncepcióra, amelyet először még 2019-ben közölt egy tanulmány formájában a Scientific Reports, és amely állítólag hasznos eszköznek tekinthető, hogy a segítségével azonosítsák és kezeljék a macskafélék fájdalmait. Mindehhez természetesen az alkalmazás mögött dolgozó mesterséges intelligenciára (gépi tanuló algoritmusra) van szükség, amelyet állítólag sikeresen tanítottak be egy nagy csomó macskás fotó alapján.

A Wired magazin ezzel kapcsolatban az FGS megalkotóját, a Montreali Egyetem egyik állatorvostudományi professzorát idézi, aki szerint a macskák arcának, szemének, fülének, bajuszának vagy fejtartásának vizsgálatával meg lehet határozni, hogy az állat érez-e valamilyen kellemetlenséget vagy fájdalmat. Az FGS ennek alapján egy tudományos szempontból is értékelhető mátrix, amelyet az állatorvosok, technológiai szakemberek vagy maguk a macskatartók is hatékonyan alkalmazhatnak a macskák vizsgálatakor.

Akár hasznos is lehet

Ezt azonban a Tably alkalmazás teszi első ízben mindenki számára elérhetővé, miután az FGS hiába volt eddig is szabadon felhasználható, annak értelmezése az átlag felhasználó számára nem volt sokkal egyszerűbb, mint ha közvetlenül a macska kifejezését vizsgálgatta volna. A Sylvester.ai ennek érdekében két technológiai céggel (AltaML, The Bar G) társult, megalkotva azt a gépi tanuló modellt, amelynek révén lehetővé vált a macskák érzéseinek mesterséges intelligenciára épülő vizsgálata.

A Table fejlesztése nemrég lépett ki a hosszú ideig tartó béta fázisból, most pedig közzé tették a teljesen működőképes, mindenki által elérhető alkalmazást. A mobil app működésének lényege, hogy a telefon kamerájával felvételt készít a macskáról, azt feltölti a Tably szervereire, az alkalmazás feltérképezi és elemzi a macska arckifejezését az FGS segítségével, majd az eredményt beolvassa a felhasználónak. Ettől persze nem mindig várhatunk egészen konkrét eredményeket: az app megállapíthatja például, hogy amacska éppen elégedetlen, de emellett arra is figyelmeztet, hogy az elégedetlenségének számtalan oka lehet.

Az applikációról szólva a beszámolók szakértőket is idéznek, akik úgy látják, hogy hasznos lehet a macskák kifejezését vizsgáló, mintafelismerő applikáció, de ehhez azt is hozzáteszik, hogy az állatok egész testét érdemes vizsgálni, ha a hangulatukra vagyunk kíváncsiak. Az aggódó vagy ijedt macskák például nagyon szorosan és feszülten tartják a farkukat. Emellett a diagnózis felállításában más tényezőkre is tekintettel kell lenni, amelyeket nem lehet a telefonnal rögzíteni: ilyen mondjuk az állatok táplálkozása, alvása, széklete vagy más szokásaik alakulása.

Konzumer tech

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.