A Nokia márkanevet használó HMD Globalnak az XR21 lesz az első okostelefonja, amelyik az európai gyártósorról gördül le.

A Nokia több mint 160 millió eurós beruházást követően, 2000 januárjában indította el komáromi egységében az európai piacokra szállít mobiltelefonok (később pedig okostelefonok) építését. Az üzemet végül 2014-ben zárták be végleg, miután már két évvel korábban kiderült, hogy a megváltozott piaci környezetre hivatkozva Ázsiába helyezik át a gyártást. A Nokia mobilos üzletága eközben 2013-ban a Microsofthoz került, onnan pedig a finn HMD Global vásárolta ki, és 2017-ben Nokia márkanéven kezdte árusítani új, már androidos okostelefonjait.

A vállalat először az év elején jelentette be, hogy gyártási tevékenységének egy részét Európába helyezné, kielégítve a helyben készült hardver iránt tapasztalható keresletet, megoldást kínálva a vállalati ügyfelek biztonsági és fenntarthatósági problémáira. A HMD Global a helyszínekkel kapcsolatban nem osztott meg részleteket, sőt a TechCrunchnak nyilatkozva a cég marketingigazgatója kifejtette: ügyfeleik közül sokan működnek biztonságtudatos iparágakban, ezért nem is verik nagydobra, hogy az egyes eszközöket egészen pontosan hol készítik.

Európai kiadás

A HMD Global kedden mégis úgy jelentette be az 5G-s okostelefonok európai gyártásának beindítását, hogy ebben kiemelte az első Magyarországon gyártott készülék, a Nokia XR21 5G limitált kiadású változatának elérhetővé tételét is. A közlemény szerint a társaság végrehajtotta azokat a kapacitásátrendezéseket, amelyek lehetővé tették, hogy Európába hozza a gyártást, az itteni általános növekedési potenciálról szólva pedig a Canalys előrejelzését idézi, amelyben az európai okostelefonos piac 7 százalékos növekedésére számítanak 2024-re.

A gyártó minden Európában készült okostelefont szigorú szoftver- és malwareteszteknek vet alá, egyes üzleti ügyfelek esetén pedig további IT-biztonsági partnerrkkel együttműködve biztosítják a még magasabb fokú, egyedi védelmet. Az adatokat ugyancsak biztonságos európai szervereken tárolják, 2019 óta ugyanis a HMD Global által gyártott okostelefonok adatait a vállalat finnországi szerverein tárolják és dolgozzák fel. A Nokia márkanév licencelése egyébként 2026-ig szól a HMD-nél, amit addig természetesen meg is hosszabbíthatnak majd.

Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.