...de már elmúlt. Cupertino a héten több mesterséges intelligenciához kötődő bejelentéssel igyekezett erőt mutatni, ami a befektetőknél hatott is egy ideig.

Ha csak rövid időre is, de újra régi pompájában tündökölt a tőzsdén az Apple. A részvényárfolyam azt követően lódult meg nagy tempóban felfelé, hogy a vállalat hétfőn elstartolt fejlesztői konferenciáján egy sor olyan szolgáltatást jelentett be, amelyek mind a mesterséges intelligenciához kötődnek. Ez pedig olyan téma, amit már nagyon szerettek volna hallani a cég rajongói mellett a befektetők is.

A Reuters tegnapi beszámolójában már arról írhatott, hogy öt hónap után először újra az Apple lett a legtöbbre értékelt vállalat, kicsavarva a koronát a szintén az MI-vel kapcsolatos fejlesztései és befektetései miatt szárnyaló Microsofttól. A cikk 215 dollár fölé kúszó árfolyamot említ, ami nagyjából 3 290 milliárd dolláros értékelésnek felel meg. Eközben a redmondi rivális "csupán" 3 240 milliárd dolláron állt.

A keddi 7 százalékos emelkedéssel együtt az Apple papírjai több mint 10 százalékot drágultak rövid időn belül. Ezt a tempót pedig nem tudta tartani, az amúgy szintén felfelé araszoló Microsoft. A szerdai nap végére azonban kicsit elfogyott az almás papírok lendülete. A részvények végül a napközben majdnem elért 220-ról 213-ra zuhantak vissza, miközben a Microsoft folytatta megfontolt emelkedését. A két ellentétes folyamat pedig elég volt ahhoz, hogy újra Redmond legyen a világ tetején.

Forradalmi lemaradás

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Apple a WWDC fejlesztői konferencián mutatta be generatív mesterséges intelligenciájának régóta várt, teljes ökoszisztémáját átfogó bevezetését. Az egyszerűen csak Apple Intelligence néven hivatkozott rendszert természetesen igyekeztek forradalminak beállítani, például azzal, hogy fejlesztése során a biztonság is prioritást kap a személyre szabott élmények mellett. Tim Cook vezérigazgató pedig külön kihangsúlyozta azt a személyes kontextust, ami szerinte túlmutat a mesterséges intelligencián, és a következő nagy lépést jelenti majd az Apple számára.

A szakmai fogadtatás azonban nem volt egyöntetűen pozitív. Sokak szerint például a cég semmi különlegest nem tudott letenni az asztalra. Való igaz, a felhasználói inputon alapuló képgenerátorra, illetve sok különböző platformba és alkalmazásba beépített chatbotra már bőven szolgáltattak példát a riválisok, hogy nagyon messzire ne menjünk, a Google mellett pont a Microsoft. Az Apple ebben az olvasatban tehát nem tett mást, mint elkezdte behozni az MI-vel kapcsolatban felgyűlt lemaradását.

Piaci hírek

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.