A világ legnagyobb szabású NB-IoT pilot projektje zajlik a norvég hegyek között, ezer birka bevonásával.

A NarrowBand IoT (NB IoT) egy olyan mobiltechnológiai szabvány, amely a szolgáltatók jelenleg is meglevő hálózatait használja ki a tárgyak internetére (Internet of Things - IoT) optimalizálva. A szabvány célja, hogy a gépek közti (M2M) kommunikáció speciális követelményeihez igazodva a hagyományos csatornáknál gazdaságosabb, a használati körülményekhez vagy az eszközök fogyasztásához jobban igazodó felhasználást tegyen lehetővé, méghozzá a már kiépített hálózatokon üzemeltetve.

A norvég Telia mobilszolgáltató és a Nortrace nevű, távoli felügyeleti megoldásokat fejlesztő startup közös projektje állítólag a világ legnagyobb NB IoT pilotja lesz, amelynek során a nyáron ezer birkát fognak nyomon követni Norvégia hegyei között. Ennek során a NarrowBand technológia teszi lehetővé, hogy minél több eszközt minél alacsonyabb költségek mellett csatlakoztassanak a mobil hálózatra, a kutatásoknak ugyanis az az egyik legfontosabb célja, hogy elősegítsék az IoT-vel kapcsolatos szolgáltatások alaptermékké válását az operátorok kínálatában.

A birkanyáj az ideális tesztkörnyezet

A Telia tavaly már ki is jött egy IoT szolgáltatáscsomaggal, az NB IoT azonban új szintre emelné a jelenlegi lehetőségeket. Ennek egyik feltétele az inretnetre kapcsolódó eszközök akku-üzemidejének radikális növekedése – az új szabvány akár 10 éves élettartamot is biztosíthat a kis méterű IoT eszközöknek, miután azok csak szükség esetén csatlakoznak a hálózatra, nem kényszerülnek folyamatos forgalmazásra. Ez utóbbi olyan karakterisztika, ami a szakemberek szerint ideálisan tesztelhető a norvég birkatenyésztők állataival.

Norvégiában a nyári hónapokban a birkákat gyakran a hegyvidékekre, nehezen járható területekre terelik ki, ahol értelemszerűen nincsenek kerítések, és az állatok egész nyáron szabadon kószálnak. A tenyésztők ősszel látnak neki, hogy összeszedjék és betereljék őket, ami az esetek 90 százalékában nem jelent komoly problémát, a birkák maradék 10 százalékát azonban aránytalanul sok idejükbe és energiájukba kerül összeszedni.

Ezt unta meg egy helyi farmer, aki az olajipari beszállító Nortrace-hez fordult egy megfelelő nyomkövető megoldás kifejlesztése ügyében. A szoftverfejlesztéssel és elektronikával egyaránt dolgozó Nortrace elő is jött egy nyakörvvel, amelybe GPS-vevőt, NB IoT kommunikációs egységet és akkumulátort épített (ez látható a Telia fenti felvételén), az eszköz pedig lehetővé tette, hogy a farmer okostelefonról, tabletről vagy PC-ről nyomon követhesse minden egyes állat mozgását.

A kísérlet tapasztalatai a Telia szolgáltató számára is érdekesek, nem utolsósorban azért, mert itt egy valós igényeket kielégítő IoT technológiai pilotról van szó. A nyomkövetés a jövőnei 5G és Iot fejlesztések egyik legfontosabb területe, mivel gyakorlatilag az összes területen szerepet kaphat, ahol mozgásban lévő objektumokat kell kezelni: ilyen az állattenyésztés, de ilyen a hajózás, a raktározás vagy a logisztika más területei is. A Telia ennek megfelelően a birkás projekt tapasztalatairamás területeken és más alkalmazásokban is építene.

Mi sem először foglalkozunk birkákkal

A mostani kísérlet jelentősége nem csak a terepviszonyokban, hanem a bevont IoT eszközök volumenében is rejlik. A szolgáltatónak egyébként nem ez az első kirándulása a mezőgazdaság területére: december óta már oylan rendszert is kínál a gazdáknak, amely lehetővé teszi számukra az öntözőrendszerek automatizált ellenőrzését. Az IoT eszközök összekapcsolása persze ennél sokkal tágabb lehetőségeket rejt magában, és a Telia szempontjából is azért érdekesek az ilyen projektek, mert ezek során egészen új üzleti megoldásokat dolgozhat ki iparági partnereivel.

A svéd anyavállalat tulajdonában lévő norvég Telia mellett a Telenor is ráfekszik az 5G-s fejlesztésekre: a vállalat márciusban állapodott meg a kínai Huaweijel arról, hogy odahaza 2020-ra kiépíti az első 5G-s hálózatot, és meg is kezdi annak kereskedelmi értékesítését. A világ legnagyobb ásványi műtrágya-előállítója, az ugynacsak norvég Yara International ugyanekkor állítaná munkába azokat a teljes egészében önvezető tartályhajókat, amelyeket jövőre kezd el tesztelni, és amelyek ugyancsak egy nagyszabású IoT projektet feltételeznek.

Hogy az 5G mellett a birkákra is kitérjünk, a közeli Feröer szigeteken tavaly unták el a várakozást, hogy a Google Street View végre őket is feltegye a térképre. Az ottaniak saját hatáskörben oldották meg a dolgot: birkák hátára erősítettek 360 fokos kamerákat. Ahogy az állatok össze-vissza mászkáltak a szigeteken, a képeket a megfelelő GPS adatokkal együtt feldolgozták és feltöltötték a Street View-ra. A figyelemfelkeltő akciót végül siker koronázta, és tavaly augusztusban a Google végre megérkezett a 18 szigetből álló Feröerre is.

A birkák persze "felhasználói oldalról" is felbukkannak időnként, erre volt példa az ausztrál SwagBot nevű mesterséges terelőkutya. A robot fő feladata, hogy figyelemmel kísérje az állatokat, folyamatosan monitorozza az állapotukat, képes legyen kiterelni őket az éppen megfelelő legelőre, illetve távolabb vezetni a potenciálisan veszélyes területektől. A gép már jól vizsgázott a mostoha körülmények között végzett munkában, jelenlegi fejlesztései az autonóm tevékenységek elmélyítését, a monitoring funkciókat és az állatokkal vagy növényekkel való interakciót célozzák.

Közösség & HR

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.