Az NMHH figyelmeztetése szerint az ipari célra használt vezeték nélküli eszközök egyre gyakrabban okoznak olyan interferenciát, ami közvetve a vagyonbiztonságot és akár életeket is veszélyeztethet.
Hirdetés
 

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrég kiadott közleménye egy rendhagyó problémára hívja fel a figyelmet. A tájákoztatás szerint egyre nehezebbé válik a meteorológiai állomások által használt frekvenciasávok tisztán tartása, ez pedig alapvető feltétele annak, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) valós időjárás-előrejelzéseket készítsen. A vezeték nélküli (jellemzően ipari, nagy teljesítményű) hálózati eszközök helytelen beállítás esetén megzavarhatják a meteorológiai radarok működését, így azok nem lesznek képesek egy vihart a légi irányítás, a külföldi meteorológiai szolgálatok vagy a tömegmédia számára helyesen előre jelezni.

Az NMHH szerint az ilyen típusú zavarok közül már egy is komoly gondot okozhat. Az országban jelenleg négy meteorológiai állomás áll az OMSZ felügyelete alatt, és mindegyik radarja az 5600-5650 MHz közötti frekvenciatartományban üzemel. Ebben azonban nem csak a meteorológiai radarok működnek, hanem sok esetben a vezeték nélküli helyi hálózati eszközök is. A hatályos szabályozás lehetővé teszi ugyan a radarok által is használt frekvenciatartományban a vezeték nélküli eszközök használatát, de csak azzal a feltétellel, hogy az eszközök semmilyen módon nem zavarhatják a meteorológiai radarok működését.

A legfőbb gond a tájékozatlanság

Éppen ezért Magyarországon csak dinamikus frekvenciaszabályzásra képes vezeték nélküli eszközök kerülhetnek forgalomba, amelyek a radarokat észlelve automatikusan áthangolják magukat egy másik frekvenciára (dynamic frequency selection - DFS). A régebbi vagy bizonytalan eredetű eszközök viszont nem feltétlenül rendelkeznek ilyen funkcióval, vagy az nem működik megfelelően – esetleg nincs gyárilag bekapcsolva, vagy azt a felhasználó, akár véletlenül is, de kikapcsolta. A problémák tehát elsősorban a rossz beállításokból erednek, különösen, ha a készülékeket szándékosan hangolják a radarok frekvenciasávjára.
 

forrás: NMHH


Ezekben az esetekben az interferencia megzavarhatja a radarok működését, ráadásul több ilyen zavaró eszköz (nagy teljesítményű, kültéri RLAN- vagy a biztonsági kamerák képét vezeték nélkül továbbító berendezés) már a radarkép jelentős részét is kitakarhatja. Az NMHH felhívja az ipari célra használt vezeték nélküli eszközök üzemeltetőinek figyelmét, hogy a beállítások helyességét ellenőrizzék vagy ellenőriztessék, aktiválják a DFS-funkciót, vagy szükség esetén frissítsék az eszköz szoftverét, ami nem utolsó sorban a jogszerű használat feltétele.

A hatóság nem csak figyelmeztet

Könnyű belátni, hogy egy-egy viharfelhő kialakulásának pontos előrejelzése adott esetben vagyonbiztonsági vagy akár életeket is veszélyeztető következményekkel járhat. A légi irányítás az ilyen radarmérések információit használja, amikor egy repülőgépnek egy viharfelhőt el kellene kerülnie; ezeket használják a katasztrófamegelőzésben és -elhárításban résztvevő szervek is; a téves meteorológiai radarképek ugyanakkor súlyos károkat okozhatnak például a mezőgazdaságban.

Ha az NMHH ilyen zavart észlel, akkor megkeresi a zavarforrást, és ha a zavar okozója nem hajlandó a beállításokat módosítani, akkor a hatóságnak el kell járnia: lekapcsoltatja az eszközt, vagy akár el is távolítja azt a helyszínről, és visszatérő esetben pénzbírságot is kiszabhat. Az NMHH tájékoztatása alapján a zavarok száma együtt növekszik a vezeték nélküli berendezések számával – csak az idén már eddig több mint hetven ilyen esetet szüntetett meg a hatóság, amelyek túlnyomó részét egyébként a budapesti OMSZ-radar vonzáskörzetében derítette fel.

Közösség & HR

Közel 2 milliárd euróból erősítik az uniós csipgyártást

Négy ország adja össze össze pénzt, hogy az internetre kapcsolt eszközökben használható csipek fejlesztését támogassák.
 
A nyilvános felhőmegoldással szembeni aggályok az elmúlt néhány évben folyamatosan fókuszban voltak, de az on-premise megoldások sem tökéletesek. Mit válasszunk?

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

Így mond all-int a Cisco, ha infrastruktúrát készít

A hiperkonvergens infrastruktúrák úgy biztosítják a felhő gyorsaságát és rugalmasságát, hogy a bizalmas adatokat nem kell külső szolgáltatóra bízni. A Cisco Hyperflex all-in-one megoldásába pedig már multi-cloud platformok is integrálhatók.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.