Az ilyen eszközökhöz azonban mély kódolási tudás kell. Egy kanadai startup a technikailag képzett elemzőket célozta meg – úgy tűnik, sikerrel.

Tele van a piac üzleti intelligencia (business intelligence, BI) szoftverekkel. A Tableau-tól a PowerBI-ig a paletta nagyon színes, de úgy látszik, eddig senki nem találta meg a bölcsek kövét. Különben nem lehetett volna sikeres az a kanadai cég, amely 2021-ben döntött úgy, hogy elkészíti az n-edik BI szoftvert. Ráadásul olyan szoftvert, ami szembe megy az ezen a területen különösen ígéretesnek tűnő low-code/no-code hájppal.

A Torontóban alapított Evidence, amely már indulási évében bekerült az Y Combinator akcelerátorprogramjába, azt állítja, hogy tud modern alternatívát kínálni a népszerű BI-szállítókhoz képest.

Dolgozz úgy az adaton, mint egy szoftverfejlesztő

Jelenleg két fő koncepció verseng egymással. Az egyik csoportot a hagyományos, mélyebb kódolási tudással rendelkező szakembereknek kínált megoldások alkotják. De egyre több az olyan eszköz, amely a "húzd és ejtsd" kezelés révén a technikailag kevésbé felkészült adatelemzőknek, üzleti oldalon ülő munkatársaknak szánnak. És persze vannak a két megközelítést egybegyúró öszvér megoldások.

Az Evidence a kódalapú megközelítést alkalmazza: olyan nyílt forráskódú rendszert kínál, amiben SQL és a Markdown jelölőnyelv használatával lehet összerakni elemzéseket. Ez nyilván szűkíti a használók körét, de tágítja a szoftver lehetőségeit. Az Evidence abban azonban segít a partnereinek, hogy kínálja a rendszerét felhős szolgáltatásként is azoknak a cégeknek, melyeknek nincs erőforrásuk a BI rendszer bevezetéséhez és üzemeltetéséhez.

A startup alapító-vezetője, Sean Hughes azonban nem vonja kétségbe a "húz és ejtsd" BI-ok létjogosultságát. De ahol részletes és kifinomult elemzésekre van szükség, ott egyszerűen használhatatlanok, mondta a TechCrunch-nak. Olyan elemzési mechanizmusok állnak elő ugyanis, amiket sokszor nehéz használni, és még nehezebb karbantartani.

Az Evidence ehelyett azt választotta, hogy az adatforrások meghatározásától a jelentésekig mindenhez kódolni kell. Szerinte abban hoznak újat, hogy rendszerük a szoftvermérnöki logikát követi, ezért például támogatja a verziókezelést és a governance-t. A nyílt forráskód szellemében a felhasználók a teljes munkafolyamatukat és az adatcsoporton belüli kollaborációt is a Git segítségével kezelhetik. Ez biztosítja például, hogy visszamenőlegesen feltárható egy adott projekt teljes előzménye, így a régebbi verziókból könnyen átemelhetők (Ctrl C – Ctrl V) újrahasznosítható kódrészek. Ez az egyes verziók átláthatóságát, a változások nyomon követhetőségét is javítja.

Ez a megközelítés teljesen egybevág az egyre szélesebb körben terjedő CI/CD (folyamatos integráció/folyamatos szállítás) fejlesztési módszertannal. Így miközben az előző módosítások végrehajtása történik, a fejlesztő már dolgozhat a következő lépésen a projekt fejlesztői verziójában, tesztelheti a változtatásokat stb.

Az Evidence-alapító a koncepciót nem a no-code/low-code mozgalom ellenhatásaként definiálná. Hughes szerint egyszerűen történt egy generális irányváltás az üzleti analitikában: az adatcsapatok egyre inkább úgy akarnak dolgozni, mint a szoftvermérnökök. Ettől nem tűnnek el a drag-and-drop BI-eszközök, csak a helyükre kerülnek. Amikor valamit gyorsan össze kell fércelni, hogy legyen egy elemzési vázlat, nagyon is jól jönnek, de amikor ezeket az elemzéseket, riportokat fel kell építeni, be kell ágyazni a vállalati folyamatokba, akkor már szükség lehet egy árnyaltabb képességekkel rendelkező eszközre.

Cloud & big data

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.