Az ilyen eszközökhöz azonban mély kódolási tudás kell. Egy kanadai startup a technikailag képzett elemzőket célozta meg – úgy tűnik, sikerrel.

Tele van a piac üzleti intelligencia (business intelligence, BI) szoftverekkel. A Tableau-tól a PowerBI-ig a paletta nagyon színes, de úgy látszik, eddig senki nem találta meg a bölcsek kövét. Különben nem lehetett volna sikeres az a kanadai cég, amely 2021-ben döntött úgy, hogy elkészíti az n-edik BI szoftvert. Ráadásul olyan szoftvert, ami szembe megy az ezen a területen különösen ígéretesnek tűnő low-code/no-code hájppal.

A Torontóban alapított Evidence, amely már indulási évében bekerült az Y Combinator akcelerátorprogramjába, azt állítja, hogy tud modern alternatívát kínálni a népszerű BI-szállítókhoz képest.

Dolgozz úgy az adaton, mint egy szoftverfejlesztő

Jelenleg két fő koncepció verseng egymással. Az egyik csoportot a hagyományos, mélyebb kódolási tudással rendelkező szakembereknek kínált megoldások alkotják. De egyre több az olyan eszköz, amely a "húzd és ejtsd" kezelés révén a technikailag kevésbé felkészült adatelemzőknek, üzleti oldalon ülő munkatársaknak szánnak. És persze vannak a két megközelítést egybegyúró öszvér megoldások.

Az Evidence a kódalapú megközelítést alkalmazza: olyan nyílt forráskódú rendszert kínál, amiben SQL és a Markdown jelölőnyelv használatával lehet összerakni elemzéseket. Ez nyilván szűkíti a használók körét, de tágítja a szoftver lehetőségeit. Az Evidence abban azonban segít a partnereinek, hogy kínálja a rendszerét felhős szolgáltatásként is azoknak a cégeknek, melyeknek nincs erőforrásuk a BI rendszer bevezetéséhez és üzemeltetéséhez.

A startup alapító-vezetője, Sean Hughes azonban nem vonja kétségbe a "húz és ejtsd" BI-ok létjogosultságát. De ahol részletes és kifinomult elemzésekre van szükség, ott egyszerűen használhatatlanok, mondta a TechCrunch-nak. Olyan elemzési mechanizmusok állnak elő ugyanis, amiket sokszor nehéz használni, és még nehezebb karbantartani.

Az Evidence ehelyett azt választotta, hogy az adatforrások meghatározásától a jelentésekig mindenhez kódolni kell. Szerinte abban hoznak újat, hogy rendszerük a szoftvermérnöki logikát követi, ezért például támogatja a verziókezelést és a governance-t. A nyílt forráskód szellemében a felhasználók a teljes munkafolyamatukat és az adatcsoporton belüli kollaborációt is a Git segítségével kezelhetik. Ez biztosítja például, hogy visszamenőlegesen feltárható egy adott projekt teljes előzménye, így a régebbi verziókból könnyen átemelhetők (Ctrl C – Ctrl V) újrahasznosítható kódrészek. Ez az egyes verziók átláthatóságát, a változások nyomon követhetőségét is javítja.

Ez a megközelítés teljesen egybevág az egyre szélesebb körben terjedő CI/CD (folyamatos integráció/folyamatos szállítás) fejlesztési módszertannal. Így miközben az előző módosítások végrehajtása történik, a fejlesztő már dolgozhat a következő lépésen a projekt fejlesztői verziójában, tesztelheti a változtatásokat stb.

Az Evidence-alapító a koncepciót nem a no-code/low-code mozgalom ellenhatásaként definiálná. Hughes szerint egyszerűen történt egy generális irányváltás az üzleti analitikában: az adatcsapatok egyre inkább úgy akarnak dolgozni, mint a szoftvermérnökök. Ettől nem tűnnek el a drag-and-drop BI-eszközök, csak a helyükre kerülnek. Amikor valamit gyorsan össze kell fércelni, hogy legyen egy elemzési vázlat, nagyon is jól jönnek, de amikor ezeket az elemzéseket, riportokat fel kell építeni, be kell ágyazni a vállalati folyamatokba, akkor már szükség lehet egy árnyaltabb képességekkel rendelkező eszközre.

Cloud & big data

Pénzben fürdetik Elon Musk mesterségesintelligencia-cégét is

A jelek szerint a befektetők képtelenek nemet mondani, ha a világ (ebben a pillanatban harmadik) leggazdagabb embere kitalál valamit.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Hirdetés

Biztonságos M2M kommunikáció nagyvállalti környezetben a Balasystól

A megnövekedett támadások miatt az API-k biztonsága erősen szabályozott és folyamatosan auditált terület, amelynek védelme a gépi kommunikáció (M2M) biztonságossá tételén múlik.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.