A Gartner friss előrejelzése nem sok jóval kecsegtet sem a PC-k, sem a táblagépek, sem a mobiltelefonok szegmensében. Egy helyben fog topogni a világ.

Idén minden bizonnyal jókora zuhanást szenved el a jó pár kategóriát felölelő infokommunikációs eszközök piaca. Az amerikai kutatócég friss jelentése szerint tavalyhoz képest 2019-ben 3 százalékkal kevesebb személyi számítógép, tablet és telefon talál gazdára. A jó hír az, hogy innentől kezdve talán megáll a recesszió és unalmas állóvízzé alakul a világpiac az elkövetkező pár évben.

A Gartner informatikai eszközöket vizsgáló kutatása több csoportra osztja az ide tartozó termékeket. Az elsőt a hagyományos számítógépek (asztali gépek és notebookokok) alkotják, de a tágabb PC kategóriába sorolják a prémium ultrahordozható gépeket, amilyen például az Apple MacBook Air. Az ultrahordozható csoportot jellemzően a hagyományos táblagépek alkotják, míg az utolsó kalap a mobiloké.

Semmi nem kell

A ma publikált adatok alapján idén nem éri el a 2,15 milliárdot a leszállított készülékek mennyisége, ami éves összevetésben nagyjából 3,3 százalékos visszaesést jelent. A különböző termékkategóriák egyéni teljesítményét vizsgálva úgy tűnik, hogy mindenhol apatikus hangulat uralkodik. A hagyományos PC-k és a mobilok például egyaránt 4 százalék körüli recesszióban vannak, míg a táblagépeknél "csak" 2,3 százalékos a romlás. Az egyedüli kakukktojás az utóbbi időben szépen növő ultrahordozható szegmens, ahol idén is 8 százalék felett gyarapodhat a volumen.

 

Infokom eszközök piaca (2018-2021) - Gartner
Infogram

 

Ahogy a fenti táblázatból jól kiolvasható, a Gartnernél nem igazán számítanak az eszközök iránti kereslet komoly élénkülésére az elkövetkező pár évben. Amennyiben a kutatócég jóslata válik valóra, a nagy piaci torta szinte változatlan méretű marad egészen 2021-ig. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szegmensekben érdekelt gyártóknak leginkább egymástól kell piaci részesedést rabolni, ha növekedési pályán akarnak maradni.

Utóbbi viszont nem könnyű, mert a fogyasztók komoly fejlesztésekkel előrukkoló új termékek hiányában a pénztárcájukkal szavaznak, és egyszerűen tovább használják már meglévő gépeiket. Az egyre több régióban teljes telítettség állapotába kerülő részpiacokon pedig már új belépők tömegében sem érdemes reménykedni.

Lassan 5G-re vált a mobilpiac

A telefonoknál azért jelentős átrendeződésnek lehetünk majd szemtanúi az elkövetkező években, ahogy az éppen csak munkába álló 5G hálózatok egyre több területen indulnak be, amihez alapvető feltétel az 5G-képes készülékek megléte is. Utóbbiak kezdetben lassan fogják meghódítani a boltok polcait. Jövőre például még csak a teljes eladás 6 százalékát adják majd a legújabb generációs kommunikációs platformot használi tudó mobilok. A Gartnernél 2023-ban várják azt a komoly mérföldkövet, amikor már több 5G-képes telefont értékesítenek, mint amennyit a régebbi változatokból. 

Mindez azonban az eladott darabszámon sokat nem segít, mert ezzel párhuzamosan a termékek használati ciklusa is folyamatosan emelkedni fog. A számítások szerint a mostani 2,6-ról 2,9 évre nyúlik az az időszak, amíg egy készüléket a fogyasztók átlagosan használnak.

Egyensúlyozó PC-k

A személyi számítógépek esetében folytatódik az elmúlt években megfigyelhető trend. Az asztali gépek és notebookok egyre kisebb mennyiségben kelnek el, ám ezt a fogyást nagyjából pótolni tudja a prémium ultrahordozható számítástechnikai eszközök élénkülő kereslete.

Konzumer tech

First person shooter videókat gyárt a londoni rendőrség a Facebooknak

Cserébe a londoni rendőrség testkamerákat kap a cégtől. A Facebooknak jó oka van erre a furcsa megállapodásra.
 
EZ A HELYZET SIÓFOKON

SAP NOW Hungary:
szerszámkészlet az ügyfelek lenyűgözéséhez

Az SAP kétnapos rendezvénye az idén is követhető a Bitporton!

TOVÁBB A KÖZVETÍTÉSRE >

Ömlik a pénz a digitalizációval foglalkozó startupokba, de a rossz beidegződések még mindig lassítják az átalakulást.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

Nagyvállalati mesterséges intelligencia (MI) megoldások a Lenovótól

Elkezdődött a mesterséges intelligencia hajtotta gazdasági átalakulás. Az összetett technológia könnyű használatba vételét, rugalmas bővítését ígérik a Lenovo adatközponti megoldásai.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.