Lesz miből fejleszteni a ChatGPT-t és minden mást. A tavalyi 28 millióval szemben idén kb. 1,3 milliárd dollár bevételt kell könyvelniük az OpenAI pénzügyeseinek.

A The Information bennfentes értesülései nyomán derült ki: idén a tervezettnél nagyságrenddel több forgalma lesz az OpenAI-nak. Sam Altman vezérigazgató a munkatársainak beszélt a héten arról, hogy a vállalat havi bevételei már meghaladják a 100 millió dollárt, ami kb. 30 százalékos növekedés a nyári hónapok forgalmához képest. A vezérigazgató szerint ebben az évben elérhetik az 1,3 milliárd dollárt. Ez óriási ugrás a tavalyi 28 milliós bevételhez képest, de még a terveket is messze túlszárnyalta. Amikor 2022 januárjában a Microsoft bejelentette, hogy több év alatt 10 milliárd dollárt fektet az OpenAI-ba, erre az évre még csak 200 milliót irányoztak elő, és 2024-ben szerették volna elérni az egymilliárdos határt.

A versenytársak rosszabbul állnak

A váratlan pénznek lesz helye. A ChatGPT fejlesztésére tavaly mintegy 540 millió dollárt költöttek, amihez még hozzájön a napi kb. 700 ezer dollárnyi üzemeltetési költség.

Az OpenAI eredménye azért is izgalmas, mert az MI-ipar most formálódik, és egyáltalán nem mindegy, hogy ki szerez dominanciát a piacon. Bár szinte minden iparágban és a fogyasztói piacon is megugrott az MI-megoldások iránti kereslet, ilyen növekedési dinamikával egy konkurens cég sem büszkélkedhet. Az OpenAI egyik legközvetlenebb versenytársának tekintett Anthropic (amit egyébként volt OpenAI-vezetők alapítottak, például a volt kutatási alelnök, Dario Amodei), és amely épp egy jelentős tőkebevonásról tárgyal, havonta kb. 8 millió dollár bevételt termel.

Az már most látszik, hogy az OpenAI-nak nemcsak a Microsoft pénze jött jól, hanem azok a stratégiai partnerségek is, melyekhez Redmondon keresztül valószínűleg simább út vezetett. Ezek az együttműködések abban is segítenek az OpenAI-nak, hogy azt és úgy fejlesszen, amire és ahogy a partnereinek szüksége van. Ez persze már nagyon a nagyvállalati működésre hajaz, azaz lassulhat az innováció üteme, viszont ha van bevétel, azt lehet pótolni felvásárlásokból.

Kié lesz a kvázi MI-szabvány?

Az biztos, hogy az OpenAI ma az MI-óceán legnagyobb vízkiszorítású hajója: jelenleg 80-90 milliárd dollárra taksálják a piaci értékét. (Ha az Anthropic megkapja a vágyott milliárdokat, állítólag maximum 30 milliárd dollárra megy fel a becsült értéke.) A ChatGPT kifejlesztője azzal is növeli piaci súlyát, hogy erőteljesen nyit a különböző együttműködések irányába. November 6-án tartja például San Franciscóban az első fejlesztői konferenciáját, amely egy újabb lépés olyan tágabb kollaborációs MI-ökoszisztéma kiépítésére, melynek középpontja az OpenAI.

A konferencián a hírek szerint olyan frissítéseket mutatnak be Altmanék, melyekkel a fejlesztők olcsóbban és gyorsabban fejleszthetnek a cég modelljeire szoftveralkalmazásokat. A fejlesztőeszközök tára bővül például egy olyan memóriatárolóval, amely elméletileg hússzorosára is csökkentheti az alkalmazásfejlesztés költségeit. Az alkalmazások fejlesztésének szűk keresztmetszete ugyanis az, hogy gyorsan elszabadulnak a modellhasználathoz kapcsolódó költségek, például a memóriatároló-igény miatt. Ez viszont nehezíti a fenntartható üzleti modellek felépítését. Emellett várhatóan bemutatnak új eszközöket MI-alapú gépi látás megoldások (pl. képelemzés) fejlesztéséhez is.

Altman egyik stratégiai célja egyébként épp az, hogy az OpenAI-t megkerülhetetlenné tegye, ha MI-alkalmazások fejlesztéséről van szó. Ehhez kell a széles ökoszisztéma, melynek építését a fejlesztői konferenciák is szolgálnák.

Cloud & big data

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.