Lesz miből fejleszteni a ChatGPT-t és minden mást. A tavalyi 28 millióval szemben idén kb. 1,3 milliárd dollár bevételt kell könyvelniük az OpenAI pénzügyeseinek.

A The Information bennfentes értesülései nyomán derült ki: idén a tervezettnél nagyságrenddel több forgalma lesz az OpenAI-nak. Sam Altman vezérigazgató a munkatársainak beszélt a héten arról, hogy a vállalat havi bevételei már meghaladják a 100 millió dollárt, ami kb. 30 százalékos növekedés a nyári hónapok forgalmához képest. A vezérigazgató szerint ebben az évben elérhetik az 1,3 milliárd dollárt. Ez óriási ugrás a tavalyi 28 milliós bevételhez képest, de még a terveket is messze túlszárnyalta. Amikor 2022 januárjában a Microsoft bejelentette, hogy több év alatt 10 milliárd dollárt fektet az OpenAI-ba, erre az évre még csak 200 milliót irányoztak elő, és 2024-ben szerették volna elérni az egymilliárdos határt.

A versenytársak rosszabbul állnak

A váratlan pénznek lesz helye. A ChatGPT fejlesztésére tavaly mintegy 540 millió dollárt költöttek, amihez még hozzájön a napi kb. 700 ezer dollárnyi üzemeltetési költség.

Az OpenAI eredménye azért is izgalmas, mert az MI-ipar most formálódik, és egyáltalán nem mindegy, hogy ki szerez dominanciát a piacon. Bár szinte minden iparágban és a fogyasztói piacon is megugrott az MI-megoldások iránti kereslet, ilyen növekedési dinamikával egy konkurens cég sem büszkélkedhet. Az OpenAI egyik legközvetlenebb versenytársának tekintett Anthropic (amit egyébként volt OpenAI-vezetők alapítottak, például a volt kutatási alelnök, Dario Amodei), és amely épp egy jelentős tőkebevonásról tárgyal, havonta kb. 8 millió dollár bevételt termel.

Az már most látszik, hogy az OpenAI-nak nemcsak a Microsoft pénze jött jól, hanem azok a stratégiai partnerségek is, melyekhez Redmondon keresztül valószínűleg simább út vezetett. Ezek az együttműködések abban is segítenek az OpenAI-nak, hogy azt és úgy fejlesszen, amire és ahogy a partnereinek szüksége van. Ez persze már nagyon a nagyvállalati működésre hajaz, azaz lassulhat az innováció üteme, viszont ha van bevétel, azt lehet pótolni felvásárlásokból.

Kié lesz a kvázi MI-szabvány?

Az biztos, hogy az OpenAI ma az MI-óceán legnagyobb vízkiszorítású hajója: jelenleg 80-90 milliárd dollárra taksálják a piaci értékét. (Ha az Anthropic megkapja a vágyott milliárdokat, állítólag maximum 30 milliárd dollárra megy fel a becsült értéke.) A ChatGPT kifejlesztője azzal is növeli piaci súlyát, hogy erőteljesen nyit a különböző együttműködések irányába. November 6-án tartja például San Franciscóban az első fejlesztői konferenciáját, amely egy újabb lépés olyan tágabb kollaborációs MI-ökoszisztéma kiépítésére, melynek középpontja az OpenAI.

A konferencián a hírek szerint olyan frissítéseket mutatnak be Altmanék, melyekkel a fejlesztők olcsóbban és gyorsabban fejleszthetnek a cég modelljeire szoftveralkalmazásokat. A fejlesztőeszközök tára bővül például egy olyan memóriatárolóval, amely elméletileg hússzorosára is csökkentheti az alkalmazásfejlesztés költségeit. Az alkalmazások fejlesztésének szűk keresztmetszete ugyanis az, hogy gyorsan elszabadulnak a modellhasználathoz kapcsolódó költségek, például a memóriatároló-igény miatt. Ez viszont nehezíti a fenntartható üzleti modellek felépítését. Emellett várhatóan bemutatnak új eszközöket MI-alapú gépi látás megoldások (pl. képelemzés) fejlesztéséhez is.

Altman egyik stratégiai célja egyébként épp az, hogy az OpenAI-t megkerülhetetlenné tegye, ha MI-alkalmazások fejlesztéséről van szó. Ehhez kell a széles ökoszisztéma, melynek építését a fejlesztői konferenciák is szolgálnák.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.