Low-coding eszközzel fejleszthetnek SAP-s üzleti alkalmazásokat azok is, akik nem fekete öves szoftverguruk.

Jövő héten az SAP a Las Vegas-i TechEden élőben is bemutatja azt a low-coding, azaz alacsony kódolású eszközét, amellyel az ún. civil fejlesztők (citizen developer) is fejleszthetnek SAP-ban üzleti alkalmazásokat. A vállalat ígérete szerint a felhasználók a "drag-and-drop egyszerűségével" hozhatnak létre és bővíthetnek vállalati alkalmazásokat, automatizálhatnak folyamatokat stb. (A low-code koncepcióval, előnyeivel és korlátaival, itt foglalkoztunk bővebben.)

Az SAP Build nevű eszközzel az üzleti felhasználók (ők lennének a civil fejlesztők) hozzáférnek azokhoz a végponttól végpontig tartó folyamatokhoz, adatokhoz és kontextushoz, amely egyszerűbb üzleti alkalmazások készítéséhez kell. A low-coding eszköz az SAP alkalmazások között elhelyezkedő köztes szoftverére, a Business Technology Platform nevű middleware-re támaszkodik.

A német vállalat portfólióját ismerők számára talán a név is ismerősen cseng, ami okozhat némi kavarodást. Jelenleg is létezik ugyanis egy SAP Build Classic, amely egy UX-szolgáltatás (user experience – felhasználói élmény). Az eszköz támogatja a tervezési koncepciók megismerésének (oktatás) elsajátítását, valamint az interaktív prototípusok készítését kódírás nélkül.

Annyiban érthető az SAP elnevezése, hogy az új Build ezt a koncepciót viszi tovább, csak magasabb szinten: nem csak prototípust, hanem működő alkalmazást is létre lehet hozni benne. A felhasználók az ígéret szerint egyszerűen integrálhatnak rendszereket, intelligensen monitorozhatnak, elemezhetnek és automatizálhatnak folyamatokat – és ami a lényeg: építhetnek új alkalmazásokat is. A kezdést 500 előre elkészített iparági és üzleti folyamatsablon segíti.

Sok még a nyitott kérdés

A The Registernek egy németországi szoftverfejlesztő, aki SAP-tanácsadóként is dolgozik, azt mondta, az ötlet nagyon jó. A civil fejlesztők számára ugyanis a rendszer technikai mélységei miatt a fejlesztés korábban megugorhatatlan szint volt, az üzleti igények végigvitelét pedig a bürokrácia lassította.

De sok még a nyitott kérdés. Az új eszköz nem csupán egy új módja lesz annak, hogy össze lehessen kapcsolni az ERP rendszer szabványos szolgáltatásait? Vagy: csak az S/4HANA-hoz adják, vagy a még mindig széles körben használt Business Suite kiadásokhoz is használható lesz?

Az eszköz előzményét már a tavalyi TechEden bemutatták SAP AppGyver néven. Azzal azonban az volt a probléma, hogy még mindig túl bonyolult volt a megcélzott felhasználóknak, például fejlesztők bevonása nélkül nem tudták összekapcsolni más alkalmazásokkal. Így viszont nem segített az üzleti oldalnak, és az informatikai osztályt sem tehermentesítette.

Az SAP több éve próbálkozik a a low-code/no-code koncepció beépítésével. Korábban a Siemens tulajdonában lévő Mendixszel próbálkozott, 2020-ban kijött egy saját eszközzel, a Ruummal is. Ám úgy tűnik, hogy a megoldást egy az évtized közepén feltűnt finn startup, az AppGyver felvásárlása hozta. A mindössze másfél tucat embert foglalkoztató vállalkozás "adatvezérelt" (értsd: alacsony kódolású) fejlesztési keretrendszerét már akkor is a legnagyobb vállalatok hasonló megoldásai, például a Microsoft PowerApp-ja mellett emlegették.

Cloud & big data

Az Apple-nél is belátták, hogy vége az eddigi világnak

A WSJ szerint eldőlt, hogy az Apple elviszi Kínából a termelésének egy jelentős részét, bár a jelenlegi gazdasági helyzetben ez rendkvül nehéz feladatnak ígérkezik.
 
Bár az 5G-s beruházások megtérülését biztosító alkalmazási területeket még a szolgáltatók és az ügyfelek is keresik, a fejlesztési kényszer megvan, mert aki ebből kimarad, lemarad.

a melléklet támogatója a Yettel

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.