Az AccorHotels idén Budapestre hozta a regionális fejlesztői versenyét. 17 csapat ötletelt a jövő szállodájáról.

Hackathonnal lendítené be az innovációt az AccorHotels, amely regionális versenyét idén Budapestre hozta. A Novotel Budapest Cityben rendezett eseményre közép-kelet európai startupok, fiatal fejlesztők, designerek és szakértők nevezhettek a szállodai folyamatokat digitalizáló ötletekkel. A 17 csapat versenyzői között a magyarok mellett szerbek, bolgárok, szlovákok, osztrákok és oroszok is voltak.

A szállodaipar jó ideje keresi a digitalizációs lehetőségeket. Ha nagyban egyelőre komoly nehézségekbe is ütközik olyan rendszerek kialakítása, mint a foglalástól a fizetésig kizárólag mobillal kezelhető budapesti KVIHotelé, az új trendek a nagy szállodaláncokat sem hagyják érintetlenül. Robotokkal már évek óta kísérleteznek, de vannak olyan szállodák – elsősorban Japánban –, melyek a teljes automatizációval is megpróbálkoznak.

Az AccoHotels a világ egyik legnagyobb szállodaipari cégeként különösen érdekelt abban, hogy jó megoldásokat találjon, hiszen összesen közel 600 ezer szobát kezel világszerte, és a luxusmárkáktól az középkategóriáig vannak hotelei.

48 óra alatt kellett előállni valami ütőssel

A vállalat egyébként második alkalommal rendez hackathont a régióban. Az első tavaly decemberben volt Varsóban. Az idei rendezvényen a csapatoknak 48 óra alatt kellett kidolgozniuk egy új, átütő, elsősorban digitális megközelítést, amellyel növelhető a vendégélmény. Ebbe a szállodai kommunikációs folyamatok, szolgáltatások fejlesztésére szolgáló megoldások épp úgy beletartoznak, mint a szállodák működésének optimalizálása.

A verseny végén öt percben kellett bemutatni a zsűrinek a kétnapos munka eredményét. A zsűri három különböző kategóriában díjazta a versenyzők munkáit: kommunikáció, kényelem (well-being) és meglepetésfaktor (wow-effect).

A kommunikáció kategória győztes csapata (Oilstone csapat) a vendég és a személyzet közötti kommunikációra készített megoldást. Ez egy olyan közös felület, amelyen a vendég és a személyzet is hozzáadhat eseményeket, például a szállodában vagy annak környékén az utazás ideje alatt történő rendezvényeket. Így előre lehet személyre szabott programtervet kialakítani, aminek megvalósításához a szálloda is segítséget tud nyújtani.
 

Munkában a zsűri: (balról jobbra) Luc Gesvret, az AccorHotels magyarországi vezérigazgatója, Jean-Yves Besnard digitális projektjeiért felelős vezető, Yannick Tranchier, a NUMA Moscow alapítója, Ricardo Maia, a Global Startup Awards vállalati kapcsolatokért felelős vezetője; valamint Takács Péter a LogMeIn és a Microsoft képviseletében

A well-being kategória győztes csapata (LWST Technologies) a Google hangfelismerő rendszerére épített szobavezérlőt mutatott be. Hanggal kapcsolható a világítás, a légkondicionáló, és akár étel is rendelhető vele a szobaszerviztől. A csapat szervesen integrálta a rendszert a szálloda egyéb rendszerihez: például az ételrendelés automatikusan hozzáadódik a számlához.

A wow-effektus kategóriában egy okospárna ötlet nyert (Raketa csapat). A csapat egy olyan, különleges bevonattal ellátott párna alapötletét dolgozta ki, amely a vendég nyugodt pihenését segíti. A párna érzékeli, hogy az alvó milyen alvási fázisban van épp, és ahhoz igazítja a szobai körülményeket, például a klíma hőfokát. Bár több látványos ötlet is volt, a zsűri mérlegelte megvalósíthatóságot is.

Hárman meg is valósíthatják az ötletüket

A három kategórianyertes csapat nyereménye, hogy az AccorHotels Párizsban működő globális fejlesztő csapatával dolgozhat ötletének megvalósításán pilotként a vállalat egyik szállodájában.

A különdíjasok közül az Infinity Imagine csapat, amely hangvezérlésű virtuális asszisztenst fejlesztett a szálloda és a vendég közti kommunikációhoz, egyhónapos együttműködési lehetőséget kapott a NUMA Moscow szakembereivel.

Cloud & big data

Rugalmasan korlátos csomagokra váltott a Telenor

Az új kézbe került szolgáltatónál a vezetőség után a terifacsomagoknál is frissítenek. A korlátlan adatforgalmat jó áron biztosító Hello Data megy, helyébe rugalmasabb, de drágább konstrukciók lépnek.
 
Hirdetés

Az ipar digitalizációja a munkaerőpiacot is átformálja

A digitalizáció, amely hamarosan az élet minden területét áthatja, a legelsők között az ipar újabb forradalmát indította el. A folyamat újfajta tudással felvértezett szakembereket igényel. Őket várja folyamatosan bővülő budapesti Industry X.0 csapatába az Accenture is.

Hirdetés

Gépek között, avagy az API kommunikáció rejtett buktatói

Az API kommunikáció biztonsági aspektusaira egyelőre nincsenek egzakt válaszok, de a Balasys megoldása segít a kikerülhetetlenné váló, API-k által jelentett biztonsági kockázatok kezelésében.

A fintech vállalkozásokat helyzetbe hozó európai uniós direktíva általánosságban nem ront a biztonsági helyzeten a bankok szerint. Bizonyos támadási formák azonban elszaporodhatnak, ha nem vigyázunk.

a melléklet támogatója a Balasys

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.