Németországban a második negyedévben, Hollandiában az év végéig épül ki az NarrowBand-IoT rendszer. De jön Magyarország is.
Hirdetés
 

Bár Magyarországon egyelőre erős az állami túlsúly az IoT hálózatok terén, úgy tűnik, a nagy szolgáltatók távlatilag látnak lehetőséget ebben a piacban. A Deutsche Telekom (DT) európai szinten fejleszti NarrowBand-IoT hálózatát: Németországban már a második negyedévben elindul a szolgáltatás, majd Hollandia következik, ahol a tervek szerint az év végig építik ki a teljes hálózatot. Ugyanakkor a leányvállalatoknál gőzerővel bővítik a hálózatot, így még idén megjelenhet a szolgáltatás a Magyar Telekom kínálatában is.

A hálózatbővítéssel párhuzamosan a DT partnerekkel is szerződött IoT-pilotokra. Többek között beltéri klímavezérlésre, vasúti karbantartó hálózat üzemeltetésére és parkolási megoldásokra indulnak pilotok az érintett országokban, bár egyelőre magyarországi partnerről nem tudni.

Itt is az energiahatékonyság a kulcs

Kézenfekvő lenne, hogy a DT az IoT szolgáltatásait meglévő hálózatán valósítsa meg, ez az út egyelőre nem járható. Az IoT rendszerek egyik legsebezhetőbb pontja ugyanis a lefedettség mellett az energiahatékonyság. Ahogy az Antenna Hungária, úgy a DT is egy új szabványt vet be. Amíg azonban az AH a LoRa(WAN) CSS modulációra szavazott, addig a DT a tavaly nyáron elfogadott NarrowBand-IoT-ra (NB-IoT). Ez a szabvány azért is egyszerűbb a mobilszolgáltatóknak, mert olyan frekvencián üzemeltethető (800 és 900 MHz-es spektrumok), melyek amúgy is rendelkezésükre állnak. Az NB-IoT bevezetése a meglévő GSM szolgáltatásokra nincs hatással, mivel nem igényel nagy sávszélességet.

NarrowBand-IoT

A 3GPP által 2016 júniusában elfogadott szabvány alacsony költségeken kínál jó lefedettséget (főleg beltérit) és az eszközöknek hosszú akkumulátoros üzemidőt. Nagy számú eszköz csatlakozását teszi lehetővé. Sávszélesség-igénye alacsony, így működtethető egy meglévő frekvenciablokk egy részén és a védősávokban is. Félduplex rendszer, maximális leltöltési és feltöltési sávszélessége is 250 kbps.

Nagy előnye az NB-IoT hálózatoknak az is, hogy olyan földrajzi területeken is egyszerűen biztosítható a jó lefedettség, ahol a hagyományos GSM hálózatok csak részeleges lefedettséget biztosítanak. Emiatt nagy szerepet kaphatnak azok az alkalmazások, melyek például a mezőgazdaság automatizációját segítik (mezőgazdasági területeken környezeti tényezők és a növénykultúra folyamatos figyelése, mezőgazdasági gépek távvezérlése és felügyelet stb.).

Ami az energiaigényt illeti, egyes hálózatra kötött IoT eszközök akár tíz évig is bírják két AA típusú elemmel. Ez különösen a nehezen megközelíthető helyen elhelyezett szenzorok esetében kulcsfontosságú.

Németországban már nagy partnerek is vannak

A DT hazai pályán tart a legelőrébb abban, hogy felépítsen a hálózatához egy működőképes ökoszisztémát is, amelyhez tavaly hozták létre a Prototyping Hubot. Ez a külső fejlesztőknek hálózati és tesztlabor-kapacitást is biztosít IoT-fejlesztőknek.

Egyik fontos partner az ista nevű energiaszolgáltató, amely a mintegy 15 millió elemről mérőeszközt és intelligens füstriasztókat üzemeltet, és a DT hálózatán keresztül valósítaná meg az intelligens adatrögzítés is. De van csőben méhkaptár megfigyelési, vízgazdálkodás-menedzsment, hulladékgazdálkodási, közvilágítási megoldás is.

Mobilitás

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.