Az idén kinevezett új ügyvezető igazgató, Pintér Szabolcs a kkv szektorban és az új termékekben is lát növekedési potenciált.
Hirdetés
 

Tovább növelte bevételét az SAP Magyarországon, a szoftvercég tavaly 36,6 milliárd forint árbevételt ért el szemben a tavalyi 34,9 milliárddal – mondta ma az SAP éves konferenciájának első napján Pintér Szabolcs, a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója, aki év elején vette át az irányítást. A bevételek mintegy fele exportból származott.

A nettó árbevétel növekedésének tempója ugyanakkor elmarad a tavalyitól, amikor 22 százalékkal sikerült bővülni az előző évhez képest. A lassulást némileg magyarázza a vállalat nagy piaci részesedése: az IDC mérése szerint a vállalati szoftverek magyar piacának 58 százalékát tudhatja magáénak. Jelenleg nagyjából kétezer vállalatnál összesen mintegy 50 ezren használnak SAP-termékeket Magyarországon. A növekedési tempó lassulásához az is hozzájárulhatott, hogy lezárult a globális szolgáltató központ gyors bővítési szakasza.

Itthon is felgyorsult az új termékek integrálása

Pintér ezért elsősorban az új termékek integrálására, valamint a bennük rejlő növekedési potenciálra helyezi a hangsúlyt, de az elkövetkező években a S/4 HANA-ra átállás is nagy projekteket hozhat, akár évi 50-60-at is. A tervek szerint ugyanis 2025-ben az SAP leállítja a hagyományos ERP-je támogatását, én onnantól csak a HANA-s változat érhető el, amely egy alapjaitól újraírt rendszer. Mint ahogy lapunknak júniusban adott interjújában fogalmazott, mind a kormányzati szférában, mind a kkv szegmensben, mind a gyártóiparban komoly növekedési potenciált lát. A kkv szektorban évi 60-80 új ügyfél szerzése a cél.

Bár az SAP-t sokan még mindig a vállalatirányítási rendszerével azonosítják, ez már voltaképpen egy olyan kép, amit rég meghaladott a vállalat – mondta Pintér. A magyar piacon is kezd beérni az az irányváltás, ami 2007-ben a Business Objects felvásárlásával kezdődött, majd a Sybase, a SuccessFactors vagy az Ariba megszerzésével fel is gyorsult. Az új szerzemények egyre gyorsabban integrálódnak az SAP portfóliójába.

 
SAP Magyarország bevételei 2014-2018
Infogram


Ezt mutatja például, hogy mára a SuccessFactors nagyon erős pozíciókat szerzett a hazai piacon, de talán még szemléletesebb, hogy az év elején lezárt 8 milliárd dolláros Qualtrics-felvásárlásnak már itthon is van eredménye, a nyár folyamán kötötték meg az első szerződést. A Qulatrics Pintér szerint  egyedülálló pozíciót biztosít az SAP-nak azzal, hogy egy platformra hozza az üzleti és az egyre nagyobb értéket képviselő ügyfélélmény adatokat.

Létszámban is bővül a cég

A vállalat komoly projekteket zárt le az év során a pénzügyi, a kereskedelmi és a felsőoktatási szektorban is – mondta az ügyvezető. 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált, SAP technológián alapuló informatikai rendszer az intézményirányítási-, a gazdálkodási-, a kontrolling- és a HR-folyamatok kezelésére.

A munkaerőhiány a szoftverigényekre is hatással van. Tovább erősödik a felhőalapú technológiák iránti igény a munkahelyeken. Az IDC piackutató szerint tavaly 38 százalékkal, 77 milliárd forintra nőtt Magyarországon a felhős piac, és idén is két számjegyű növekedés prognosztizálható. Pintér úgy látja, a vállalati szféra nyitott a felhős megoldásokra, az állami szférában azonban még az evangelizációs szakaszban vannak.

Az új feladatok miatt az SAP budapesti támogatóközpontjával együtt már 1200 fősre nőtt hazai csapatát is bővítik, jelenleg 20 munkakörbe keresnek új munkatársakat.

Piaci hírek

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.