Az idén kinevezett új ügyvezető igazgató, Pintér Szabolcs a kkv szektorban és az új termékekben is lát növekedési potenciált.

Tovább növelte bevételét az SAP Magyarországon, a szoftvercég tavaly 36,6 milliárd forint árbevételt ért el szemben a tavalyi 34,9 milliárddal – mondta ma az SAP éves konferenciájának első napján Pintér Szabolcs, a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója, aki év elején vette át az irányítást. A bevételek mintegy fele exportból származott.

A nettó árbevétel növekedésének tempója ugyanakkor elmarad a tavalyitól, amikor 22 százalékkal sikerült bővülni az előző évhez képest. A lassulást némileg magyarázza a vállalat nagy piaci részesedése: az IDC mérése szerint a vállalati szoftverek magyar piacának 58 százalékát tudhatja magáénak. Jelenleg nagyjából kétezer vállalatnál összesen mintegy 50 ezren használnak SAP-termékeket Magyarországon. A növekedési tempó lassulásához az is hozzájárulhatott, hogy lezárult a globális szolgáltató központ gyors bővítési szakasza.

Itthon is felgyorsult az új termékek integrálása

Pintér ezért elsősorban az új termékek integrálására, valamint a bennük rejlő növekedési potenciálra helyezi a hangsúlyt, de az elkövetkező években a S/4 HANA-ra átállás is nagy projekteket hozhat, akár évi 50-60-at is. A tervek szerint ugyanis 2025-ben az SAP leállítja a hagyományos ERP-je támogatását, én onnantól csak a HANA-s változat érhető el, amely egy alapjaitól újraírt rendszer. Mint ahogy lapunknak júniusban adott interjújában fogalmazott, mind a kormányzati szférában, mind a kkv szegmensben, mind a gyártóiparban komoly növekedési potenciált lát. A kkv szektorban évi 60-80 új ügyfél szerzése a cél.

Bár az SAP-t sokan még mindig a vállalatirányítási rendszerével azonosítják, ez már voltaképpen egy olyan kép, amit rég meghaladott a vállalat – mondta Pintér. A magyar piacon is kezd beérni az az irányváltás, ami 2007-ben a Business Objects felvásárlásával kezdődött, majd a Sybase, a SuccessFactors vagy az Ariba megszerzésével fel is gyorsult. Az új szerzemények egyre gyorsabban integrálódnak az SAP portfóliójába.

 
SAP Magyarország bevételei 2014-2018
Infogram


Ezt mutatja például, hogy mára a SuccessFactors nagyon erős pozíciókat szerzett a hazai piacon, de talán még szemléletesebb, hogy az év elején lezárt 8 milliárd dolláros Qualtrics-felvásárlásnak már itthon is van eredménye, a nyár folyamán kötötték meg az első szerződést. A Qulatrics Pintér szerint  egyedülálló pozíciót biztosít az SAP-nak azzal, hogy egy platformra hozza az üzleti és az egyre nagyobb értéket képviselő ügyfélélmény adatokat.

Létszámban is bővül a cég

A vállalat komoly projekteket zárt le az év során a pénzügyi, a kereskedelmi és a felsőoktatási szektorban is – mondta az ügyvezető. 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált, SAP technológián alapuló informatikai rendszer az intézményirányítási-, a gazdálkodási-, a kontrolling- és a HR-folyamatok kezelésére.

A munkaerőhiány a szoftverigényekre is hatással van. Tovább erősödik a felhőalapú technológiák iránti igény a munkahelyeken. Az IDC piackutató szerint tavaly 38 százalékkal, 77 milliárd forintra nőtt Magyarországon a felhős piac, és idén is két számjegyű növekedés prognosztizálható. Pintér úgy látja, a vállalati szféra nyitott a felhős megoldásokra, az állami szférában azonban még az evangelizációs szakaszban vannak.

Az új feladatok miatt az SAP budapesti támogatóközpontjával együtt már 1200 fősre nőtt hazai csapatát is bővítik, jelenleg 20 munkakörbe keresnek új munkatársakat.

Piaci hírek

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.