Az 2014-es CES nagy horderejű, jelentőségű termékek mellett nem feledkezhetünk meg a kis eszközökről sem.

A Las Vegasban teljes erőbedobással zajló CES kiállítás leglátványosabb eszközei kétség kívül a hatalmas kijelzőjű, 4K felbontású televíziók, a látványos szerkezettel bíró hibrid notebookok, illetve az autóiparral összefüggő bejelentések. A giga cégek és vállalatok mellett sok kisebb cég is a CES-t tekinti ugródeszkának és olyan termékeket, kütyüket mutatnak be, amelyekből első blikkre nem gondolnák, hogy komoly jelentőségük lehet. Pedig lehet.

Zene mindenhol ROCKI-val

Az egyik ilyen egy már sikeresen lezárult Kickstarter projekt eredménye, amivel a készítők az otthoni zenehallgatást szeretnék egy kicsit könnyebbé és szórakoztatóbbá tenni. A ROCKI egy WiFi alapú zenei hálózatot lehetővé tevő rendszer, ami egyrészt egy vevővel, illetve egy mobilos alkalmazással éri el, hogy a lakásban lévő összes hangszóróból ugyanaz a zene szóljon. Ehhez mindössze a ROCKI Play névre hallgató kis eszközt kell a hangfalak, HiFi berendezések jack csatlakozójára kötni, így több kütyüvel egy szinkronizált, az egész házban működő hangrendszer hozható létre.

ROCKI: zene mindenhol, mindenkinek

A mobilos elem persze itt is fontos, amit ebben az esetben egy alkalmazás testesít meg. A ROCKI App telepítés után a zenét a korábban beállított eszközökre irányítja át, ami főleg úgy biztató ötlet, hogy a cég máris megállapodott a fontos streaming zenei szolgáltatókkal (Deezer, Spotify, Google). Az adóvevőt mindössze 49 dollárét szeretnék árusítani azoknak, akik a Kickstarter projektről már lemaradtak, amihez a CES-en próbálnak üzleti partnereket szerezni.

Egy újjászülető Polaroid

Fotózás, izgalmas fényképezőgépek közösségi funkciókkal és Androiddal dúsítva. A Polaroid is sor érdekes újítással érkezett Las Vegasba, amiből most kettőt mutatunk meg a gyártóra valószínűleg nosztalgiával gondoló olvasóknak. Az első a Socialmatic kamera, ami végtelenül izgalmas keveréke egy mobilnak, egy fényképezőgépnek és egy nyomtatónak. A fotózást egy 14 megapixeles front és egy 2 megapixeles hátlapi kamera végzi, a műveleteket egy 4,5 colos érintőképernyőn végezhetjük el, ha pedig megosztanánk a fotót, akkor az Android által nyújtott felületen az összes fontos appal ezt megtehetjük. Amennyiben jó öreg Polaroid módra kinyomtatnánk a felvételeket, akkor a Zero Ink technológiás (a tinta nem patronban, vagy tonerben, hanem magában a papírban található meg) printerrel ezt megtehetjük.

Polaroid Socialmatic

A másik, inkább az aktív életet élőknek kigondolt kamera a 99 dollárra belőtt Cube (lásd a felső képen) , amibe a meglepően apró mérete ellenére egészen sok mindent préseltek bele a mérnökök. A dobókockánál alig nagyobb és két méterig vízálló kamera egy 120 fokos széles látószögű objektívet kapott, amivel 1280 × 720 felbontású videókat, illetve legfeljebb 5 megapixeles fotókat lehet készíteni. A képek tárolását micro SD kártyával (max. 32 GB) oldhatjuk meg, amelyek a mikrofon és a LED fényforrás megléte miatt hangosak és élvezhetőek maradnak rosszabb fényviszonyok között is.

Mert a Pebble metál

Az egyik korábbi beszámolóknak már emlegettük a Pebble új szériájának eljövetelét, azóta pedig nyilvánossá is vált, hogy a gyártó hogyan bővíti a portfóliót. A jelek szerint hallgattak a panaszokra, így az újítás elsősorban az anyagokban mutatkozik meg: a Steel nevű kollekció darabjai már fémből készült keretet, illetve szíjat kaptak, ami az árban is megmutatkozik. A műanyag kivitelű modellek továbbra is 150 dollárba kerülnek, a Steel család tagjaiért viszont már 249 dollárt kell fizetni. A bejelentéssel egy időben elindult az alkalmazásokat egybegyűjtő Pebble appstore is, amivel párhozamosan új partnerek (Pandora, ESPN, Mercedes-Benz) is csatlakoztak a Pebble közösséghez.

Intel: Legyen minden okos!

Az Intel már inkább technológiai szállítóként és az iparág felhajtóerejeként lépett fel a CES színpadára, miközben több, még kísérleti stádiumban lévő fejlesztést mutatott be. A miniatűr PC-ről (Edison) mi is megemlékeztünk, de legalább annyira érdekes az a vonulat, ahogy az Intel a hordható készülékeket helyezi középpontba. Ennek egyik eleme a divatcégekkel történő megállapodás leleplezése, mely szerint a jövőben csodálatosan dizájnos termékek születnek majd ezen a területen. Ezen kívül az Intel is nagyon szeretne jelen lenni az okosóra piacon (is), aminek érdekében jelenleg is folynak egy saját modell fejlesztései. Erről egyelőre csak annyit tudni, hogy a funkciók sokaságához anélkül is hozzájuthatunk, hogy egy mobilhoz kellene csatlakoztatni az órát, vagyis valószínűleg saját SIM-el rendelkezik majd, vagy egyéb módon lesz képes netes adatokhoz jutni és hely alapú információkkal szolgálni.

Az Intel szerint az okosóra

Végül a „tegyünk mindent intelligensé” jelszó alatt bemutatkozott az Intel egyelőre szintén kísérleti fázisban lévő és Jarvis névre hallgató okos fülhallgatója. A headset Bluetooth segítségével kapcsolódik az androidos mobilhoz, ahol egy appal interakcióba lépve hasznos információkkal látja el tulajdonosát.

Spanyol tudósok: a túlóra nem hogy káros, hanem egyenesen építő

Ha angol tudósok jöttek volna ezzel, meg sem lepődnénk. De épp a szieszta hagyományát mind a mai napig ápoló spanyolok?!
 
Hirdetés

Hazánk régiós SolarWinds-központ lett

A SolarWinds és a RelNet megállapodása révén utóbbi magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt régiónkban a SolarWinds viszonteladói és ügyfelei számára.

Manufacture IT

Az 5G legnagyobb nyertesei az ipari vállalkozások

MEGNÉZEM »

a melléklet támogatója a Vodafone

Igen, ahogy mindenki mondja: sokba, nagyon sokba. De közel sem csak a fizetése miatt. A költségekhez hozzá kell számolni a növekvő kiválasztási költségeket – és a magas fluktuációt.

a melléklet támogatója a Mndwrk

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.