Redmond némi meglepetésre happolta el a Pentagon egy évtizedre szóló gigaprojektjét még 2019-ben, ám úgy tűnik, a jogi hercehurca miatt újraindul a verseny.

Az amerikai védelmi minisztérium tegnapi bejelentetésével ténnyé vált az, amit már korábban is rebesgettek: leállítják a két éve a Microsofttal megkötött, 10 milliárd dolláros keretösszegű cloudos gigaprojektet. A Pentagon hivatalos indoklása szerint a projekt beindítását hátráltató tényezők miatt az eredeti tervek már nem fedik le megfelelően a védelmi tárca elképzeléseit a jövőnek szóló fejlesztések tekintetében. Bár a tájékoztatás konkrétan nem említi, de az elhúzódó folyamatokat a pályázat eredményét megtámadó jogi hercehurca okozta. A tenderrel kapcsolatban ugyanis felmerült, hogy nem feltétlenül csak szakmai szempontok alapján hirdettek győztest.

A JEDI sötét oldala

A Microsoft még 2019 végén az Amazon elől halászta el a JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) projektet. A 10 milliárd dolláros szerződés alapján olyan felhős szolgáltatásokat vásárolt volna a Pentagon a Microsofttól, amelyek segítségével egyesítheti a különböző fegyvernemeknél felhalmozott információkat. Mindez egyben annak a hadseregfejlesztési programnak a részét képezte, amellyel az amerikai hadsereg el kíván mozdulni a félautonóm fegyverek és a mesterséges intelligencia alkalmazása felé.

A JEDI milliárdjai azonban már a győztes kihirdetése után rögtön bizonytalanná váltak. A korábban biztos befutónak hitt Amazon ugyanis először csak jelezte aggályait, majd jogi úton is megtámadta a döntést. A rivális szerint a győztes szállító kiválasztásában nem csak szakmai, hanem személyes okok is szerepet játszhattak, nevezetesen hogy az elnök (azaz az azóta már leköszönt Donald Trump) nem kedveli az Amazon vezetőjét, Jeff Bezost.

Az amerikai szövetségi bíróság tavaly februárban helyt is adott az Amazon kérésének, és 120 napra felfüggesztette a projektet. Ennek közvetkezményeként pedig a Pentagon a tender bizonyos pontjainak felülvizsgálatát kezdeményezte. Ekkoriban pedig már olyan sajtóértesülések is felmerültek, hogy a védelmi minisztériumnál már mérlegelik a már megkötött szerződés felmondását, amennyiben a jogvita nem zárul le belátható időn belül.

Van mááásik!

A JEDI lefújása azonban messze nem jelenti azt, hogy a Pentagon ne lenne hajlandó tengernyi pénzt költeni technológiai képességei fejlesztésére. A projekt elmeszelésével párhuzamosan ugyanis rögtön meghirdették a Joint Warfighter Cloud Capability programot, ami ugyan korántsem hangzik olyn jól rövidítve (JWCC), ám a hírek szerint ugyanúgy egy hosszú távú gigaberuházásként funkcionálna, amelyből a nyertesek milliárd dolláros megrendelési állományra számíthatnak évről évre.

A Pentagon képviselője a sajtótájékoztatón egyébként már arról is beszélt, hogy mind az Amazon, mind a Microsoft esélyes a tender elemeinek elnyerésére, ugyanakkor a tárca szerint a másik három nagy hazai cloud szolgáltató, a Google, az IBM és az Oracle is versenyben lehet.

A hírek reagálva a két legfőkébb érintett vállalat egyaránt igyekezett pozitívnak mutatkozni. Ez az Amazon esetében egészen természetes, hiszen így új esélyt kap a tekintélyesnek ígérkező állami megrendelésre. A Microsoft támogató nyilatkozata arra koncentrált, hogy a jogi csatározás helyett fontosabb, hogy a hadsereg megkapja a szükséges támogatást a digitális fronton, amit Redmond természetesen kész bármikor biztosítani.

Egyébiránt a Microsoftnál még így sincs ok akkora panaszra, hiszen idén tavasszal egy másik, a JEDI keretösszegének több mint dupláját kitevő tendert is sikerült elnyerni. A vállalat áprilisban 21,9 milliárd dolláros szerződést kötött a Pentagonnal HoloLens headsetek szállítására, melyekhez a háttértámogatást is Redmond nyújtja majd az Azure-on keresztül. A megállapodás és a keretösszeg tíz évre szól, és ebben az esetben jóval biztosabbnak tűnik, hogy mindez meg is valósulhat majd a terveknek megfelelően.

Cloud & big data

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.