Az alkalmazásfejlesztők kaptak egy kis haladékot: az Oculus alkalmazásboltja év végig befogadja az új Go-alkalmazásokat.

Leállítja az Oculus a legolcsóbb virtuálisvalóság-headsetjének, a Go modellnek a fejlesztését és gyártását, hogy nagyobb figyelmet szentelhessen a Quest modellnek. A Facebook tulajdonában lévő cég közleménye szerint a gyártás már leállt, csak a meglévő készletek erejéig lehet vásárolni a legolcsóbb készülékből. A firmware-ét a vállalat 2022-ig támogatja, és az év végégig új appokat is befogad hozzá az alkalmazásboltjába.

A Quest felé terelnek mindenkit

Ezzel párhuzamosan viszont helyzetbe akarja hozni a Quest modellt azzal, hogy egyszerűsíti a hozzá fejlesztett alkalmazások jóváhagyási folyamatát. Ez a várakozások szerint több fejlesztő ösztönöz majd arra, hogy erre a modellre készítsen alkalmazásokat.

Az alapmodell tehát a jövőben a Quest lesz. Ez ugyanolyan all-in-one kialakítású – azaz PC nélkül használható –, mint a Go, ám sokkal fejlettebb a vezérelhetősége. Míg a Go csupán viselője fejének tájolását érzékeli (3 szabadságfok), addig a Quest képes a teljes térbeli érzékelésre (6 szabadságfok). Mint az Oculus közleménye fogalmaz, a felhasználói visszajelzésekből is az derült ki, hogy a VR-ben jövő a 6 szabadságfokú eszközöké. Ez az egyik indoka annak, hogy kivezetik a legegyszerűbb modellt (az üzleti VR-platformból már januárban kivették).

Ezzel azonban drágul is a kísérletezés. A VR világába belekóstolni vágyók ugyanis eddig 150 dollárból hozzájuthattak egy nagyon alaptudású készlethez – ennyibe került egy Oculus Go csomag. Most, hogy a Quest lett az alap, 400 dollárra ugrott a belépési küszöb. Ennyibe kerül a 64 gigabájtos modell. És akkor már talán jobban megérné 128 gigabájtos kiszereléssel megvásárolni 100 dollárral drágábban.

Át akarják csábítani a fejlesztőket

A Go, amit egyébként nem VR-es játékokhoz, hanem különböző videoszolgáltatásokhoz szántak, épp olcsósága miatt volt népszerű. A Walmart például 2018-ban több ezer headsetet vásárolt az alkalmazottak képzéséhez.

Ugyanakkor nagyon sok játékfejlesztőt is vonzott, nem utolsósorban azért, mert egyszerűbb volt a rá fejlesztett appokat terjeszteni, mint a Questre készítetteket. Utóbbiakra ugyanis nagyon szigorú előírások vonatkoztak. Egy Quest-alkalmazás csak akkor kerülhetett fel az Oculus boltjába, ha a fejlesztő előtte bizonyította: nem csak az Oculus tartalmi irányelveinek felel meg az alkalmazása, hanem magas minőségű, és a piaci sikere is valószínűsíthető. A Quest-alkalmazások esetében már a koncepció kidolgozásától nyomon akarta követni a gyártó a fejlesztési folyamatot.

Most viszont azzal próbálja átcsábítani a platformra a fejlesztőket, hogy csupán a tartalmi irányelvek betartását követeli meg. A blogbejegyzés azonban ezt csak egy alternatív lehetőségként emlegeti, azaz bizonyos esetekben megmarad a fejlesztési folyamat szigorú felügyelete is. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy a gyakorlatban ez hogyan működik majd.

Azoknak a fejlesztőknek mindenképpen jó lehetőség a jövő év elejétől életbe lépő könnyítés, akik eddig csak alternatív útvonalakon tudták eljuttatni alkalmazásaikat a Quest-tulajdonosokhoz. Azzal, hogy belépnek az Oculus-ökoszisztémába, elvileg új-jobb bevételi forrásokhoz is juthatnak.

Üzletileg és a VR fejlődése miatt is logikus

Mint a The Verge is írja, az Oculus döntése alapvetően logikus. Bár a Go lényegesen olcsóbb, mint a többi headset, igencsak korlátozott VR-élményt ad, és a világ egyáltalán nem arrafelé halad. Ráadásul a cég értékesítési stratégiájában is zavart okozott: a vásárlók nem mindig tudták elválasztani az olcsó modellt a Questtől, tekintve, hogy mindkét darab all-in-one kialakítású.

A Quest középpontba helyezése nem lesz egyszerű. A headset szállításában korábban voltak fennakadások alkatrészhiány miatt, amire a mostani világjárvány csak rátett egy lapáttal. A cég szóvivője azt nyilatkozta a The Verge-nek, hogy a lehető legtöbb csatornán elérhetővé teszik a headsetet.

Piaci hírek

Elkábeltévésedtek a streamingszolgáltatók

Ugyanazt kínálják, ugyanúgy és ugyanannyiért. Azaz a nagy ígéretekből egyelőre semmit sem valósítottak meg.
 
Hirdetés

Ez az igazi versenyelőny a turizmusban

A koronavírus-járvány miatt visszaesett vendégforgalom lehetőséget is rejt magában. A szállodaipar korán ébredő szereplői a jövőbe fektetve informatikai fejlesztésekkel tehetik vonzóbbá és biztonságosabbá szolgáltatásaikat.

Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Hirdetés

Hatékonyabb kommunikáció Magyarország legforgalmasabb vasútvonalain

Sikeresen befejeződött a magyarországi GSM-R hálózat kiépítésének első fázisa.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.