Törölték a tabletekbe és mobilokba szánt chipek fejlesztéseket. Ez a vonal az első látható áldozata a 12 ezres elbocsátással járó átszervezésnek.

Bármennyit is költött rá, nem sikerült felvennie a versenyt a mobilos chipgyártókkal az Intelnek. Lényegében az erőfeszítések hiábavalóságának beismerése, hogy a vállalat feladja ezt a termékvonalat. A hírt először egy elemző szellőztette meg, aki belső forrásból értesült arról, hogy leállítják a SoFIA (SoCs integrált 3G/4G-vel) és a Broxton projektet

Brian Krzanich vezérigazgató egy múlt heti blogbejegyzésében határozta meg az új irányt. Az Intel olyan területekre koncentrál, melyek a legnagyobb profitot hozzák: a felhő és az adatközpontok, az IoT, azaz a tárgyak internete, a memóriafejlesztés, különös tekintettel a szép reményű 3D Xpointre, az FPGA áramkörök (Field Programmable Gate Array), az ún. connectivity megoldások (például az autonóm járművek), valamint a Moore-törvény.

A már piacon lévő vagy gyártásba került chipek egyelőre maradnak.

Sok pénzt akarnak spórolni

Azt már a nem túl fényes negyedéves jelentésben, illetve az ahhoz kapcsolódóan bejelentett, 12 ezres elbocsátással járó átszervezés kapcsán is hangsúlyozta, hogy komoly takarékosságba kezd. A leépítés 1,2 milliárd dollárnyi költsége a folyó negyedévet terheli. Idén 750 milliós, jövő év közepétől pedig évi 1,4 milliárdos megtakarítást várnak ettől.

Az, hogy a mobil vonal leépítése mennyit jelent megtakarításban – és persze bevételkiesésben – nehéz megmondani. A részleg eredményeit két éve nem is számítják külön a vállalatnál, az egészet hozzácsapták a PC-s részleghez.

Amint az az alábbi grafikonból is kiderül, a bevételeknek elenyésző részét hozta a mobil részleg, amihez ráadásul komoly befektetések – a fejlesztési költségek mellett felvásárlások – is társultak. Ezen a területen kétségtelenül a 2010-ben megszerzett Infenion volt a legnagyobb falat, melyért 1,4 milliárd dollárt fizettek. Emellett voltak kisebb bevásárlásai is: 2011-ben a hollnad Silicon Hive, 2014-ben az Avago Technologies került a tulajdonába.

Intel PC és mobil bevételek
Create column charts
Piaci hírek

Örülne, ha lenne a szívének egy digitális ikertestvére?

A neves amerikai hosszútávfutó, Desiree "Des" Nicole Linden szívének már megvan a digitális párja.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.