Törölték a tabletekbe és mobilokba szánt chipek fejlesztéseket. Ez a vonal az első látható áldozata a 12 ezres elbocsátással járó átszervezésnek.

Bármennyit is költött rá, nem sikerült felvennie a versenyt a mobilos chipgyártókkal az Intelnek. Lényegében az erőfeszítések hiábavalóságának beismerése, hogy a vállalat feladja ezt a termékvonalat. A hírt először egy elemző szellőztette meg, aki belső forrásból értesült arról, hogy leállítják a SoFIA (SoCs integrált 3G/4G-vel) és a Broxton projektet

Brian Krzanich vezérigazgató egy múlt heti blogbejegyzésében határozta meg az új irányt. Az Intel olyan területekre koncentrál, melyek a legnagyobb profitot hozzák: a felhő és az adatközpontok, az IoT, azaz a tárgyak internete, a memóriafejlesztés, különös tekintettel a szép reményű 3D Xpointre, az FPGA áramkörök (Field Programmable Gate Array), az ún. connectivity megoldások (például az autonóm járművek), valamint a Moore-törvény.

A már piacon lévő vagy gyártásba került chipek egyelőre maradnak.

Sok pénzt akarnak spórolni

Azt már a nem túl fényes negyedéves jelentésben, illetve az ahhoz kapcsolódóan bejelentett, 12 ezres elbocsátással járó átszervezés kapcsán is hangsúlyozta, hogy komoly takarékosságba kezd. A leépítés 1,2 milliárd dollárnyi költsége a folyó negyedévet terheli. Idén 750 milliós, jövő év közepétől pedig évi 1,4 milliárdos megtakarítást várnak ettől.

Az, hogy a mobil vonal leépítése mennyit jelent megtakarításban – és persze bevételkiesésben – nehéz megmondani. A részleg eredményeit két éve nem is számítják külön a vállalatnál, az egészet hozzácsapták a PC-s részleghez.

Amint az az alábbi grafikonból is kiderül, a bevételeknek elenyésző részét hozta a mobil részleg, amihez ráadásul komoly befektetések – a fejlesztési költségek mellett felvásárlások – is társultak. Ezen a területen kétségtelenül a 2010-ben megszerzett Infenion volt a legnagyobb falat, melyért 1,4 milliárd dollárt fizettek. Emellett voltak kisebb bevásárlásai is: 2011-ben a hollnad Silicon Hive, 2014-ben az Avago Technologies került a tulajdonába.

Intel PC és mobil bevételek
Create column charts
Piaci hírek

Félig-meddig szoftvercéggé alakítaná magát a Stellantis

A 2021 elején összeállt autóipari óriás az évtized végére már 20 milliárd eurót keresne közvetlenül a szoftvereken és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokon.
 
Hirdetés

Viszlát, nyolcórás munkarend!

A járvány miatti kényszerű lezárások új alapokra helyezték a munka világát is, ami már nem lesz olyan, mint azelőtt.

A cloud computing fontos ígérete, hogy pontosan tervezhetővé teszi az IT költségeit. Akkor miért nem annyi hónap végén a számla, amennyit beterveztünk?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.