Az internet jövőjéről szóló tavalyi nyilatkozatot követően megszületett az MI társadalmi alkalmazásainak közös fejlesztéséről szóló megállapodás is.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok mérföldkőnek tekintett szerződést írt alá egy olyan kutatási együttműködésről, ami szándékaik szerint segítene azonosítani és lendületbe hozni a széles körű társadalmi előnyöket ígérő MI-kutatásokat az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák, az egészségügy és az orvostudomány, a mezőgazdaság vagy az elektromos hálózatok optimalizálása kapcsán. Az amerikai külügyminisztérium és az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága egy időben tartotta Washingtonban és Brüsszelben a virtuális aláírási ceremóniát a "Közjót szolgáló mesterséges intelligenciáról szóló igazgatási megállapodás" formalizálásáról.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint az EU és az Egyesült Államok kutatói egyrészt közös értékek mentén egyesíthetik erőiket a mesterséges intelligencia társadalmi alkalmazásainak fejlesztésére, másrészt nemzetközi partnerekkel dolgoznak majd együtt a valóban globális hatás érdekében. Az egyezmény nyomán elmélyítenék a transzatlanti tudományos és technológiai együttműködést azokon a területeken, melyeket általában a negyedik ipari forradalomhoz sorolnak, kiemelve az alapelvek betartásának fontosságát a mesterséges intelligencia, az IoT, az elosztott főkönyvi rendszerek, az autonóm járművek és más technológiák alkalmazásában.

Az említett alapelvek arra az internet jövőjéről szóló nyilatkozatra épülnek, amelyre az Európai Unió, az Egyesült Államok és más országok tavaly áprilisban tettek közös javaslatot, különös tekintettel a feltörekvő digitális megoldások közös érdekeire és értékeire a globális kihívások kezelésében. A mostani megállapodást az ezen a területen dolgozó illetékes amerikai és uniós intézményeknek és ügynökségeknek kell végrehajtaniuk, a konkrétan is megjelölt kutatási területek között pedig ott vannak a szélsőséges időjárási és éghajlati előrejelzések, a katasztrófaelhárítás, az egészségügyi fejlesztések, az elektromos infrastruktúra, illetve a mezőgazdasági termelés is.

Piaci hírek

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.