Az internet jövőjéről szóló tavalyi nyilatkozatot követően megszületett az MI társadalmi alkalmazásainak közös fejlesztéséről szóló megállapodás is.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok mérföldkőnek tekintett szerződést írt alá egy olyan kutatási együttműködésről, ami szándékaik szerint segítene azonosítani és lendületbe hozni a széles körű társadalmi előnyöket ígérő MI-kutatásokat az éghajlatváltozás, a természeti katasztrófák, az egészségügy és az orvostudomány, a mezőgazdaság vagy az elektromos hálózatok optimalizálása kapcsán. Az amerikai külügyminisztérium és az Európai Bizottság illetékes főigazgatósága egy időben tartotta Washingtonban és Brüsszelben a virtuális aláírási ceremóniát a "Közjót szolgáló mesterséges intelligenciáról szóló igazgatási megállapodás" formalizálásáról.

Thierry Breton, az EU belső piacért felelős biztosa szerint az EU és az Egyesült Államok kutatói egyrészt közös értékek mentén egyesíthetik erőiket a mesterséges intelligencia társadalmi alkalmazásainak fejlesztésére, másrészt nemzetközi partnerekkel dolgoznak majd együtt a valóban globális hatás érdekében. Az egyezmény nyomán elmélyítenék a transzatlanti tudományos és technológiai együttműködést azokon a területeken, melyeket általában a negyedik ipari forradalomhoz sorolnak, kiemelve az alapelvek betartásának fontosságát a mesterséges intelligencia, az IoT, az elosztott főkönyvi rendszerek, az autonóm járművek és más technológiák alkalmazásában.

Az említett alapelvek arra az internet jövőjéről szóló nyilatkozatra épülnek, amelyre az Európai Unió, az Egyesült Államok és más országok tavaly áprilisban tettek közös javaslatot, különös tekintettel a feltörekvő digitális megoldások közös érdekeire és értékeire a globális kihívások kezelésében. A mostani megállapodást az ezen a területen dolgozó illetékes amerikai és uniós intézményeknek és ügynökségeknek kell végrehajtaniuk, a konkrétan is megjelölt kutatási területek között pedig ott vannak a szélsőséges időjárási és éghajlati előrejelzések, a katasztrófaelhárítás, az egészségügyi fejlesztések, az elektromos infrastruktúra, illetve a mezőgazdasági termelés is.

Piaci hírek

Nadella: minden eszközbe szeretnénk bevinni a Copilotot

A szeptember 26-án érkező frissítéssel minden Windows 11-nek része lesz a Copilot, jelentette be tegnap a Microsoft New Yorkban.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.