Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.

Miközben az nagy amerikai techcégek irdatlan méretükkel valósággal agyonnyomják a tőzsdeindexeket, lassan de biztosan felnőnek hozzájuk a kínai vetélytársak is. A távol-kelet aktuális bajnokának becsült értéke például már 820 milliárd dollárnál jár, köszönhetően a nagyon erős idei teljesítményének.

Kínai recept

Az Alibabát szokás a kínai Amazonként is emlegetni. A hasonlat nem megalapozatlan, hiszen mindkét cég az e-kereskedelemmel rakta le az alapjait annak a vállalatbirodalomnak, amelyet ma képviselnek. További párhuzam, hogy az Amazonhoz hasonlóan az Alibabánál is egyre nagyobb hangsúlyt kap a cloudos üzletág. De közös pontként említhető az is, hogy a koronavírus okozta sokkszerű változások a világban mindkét vállalatnál heves keresletélénkülést hoztak.

Méret tekintetében egyelőre mindenképpen a jelenleg több mint 1600 milliárd dollárra értékelt Amazonnál van az előny, ám a kínai óriáscég is hatalmas lépésekkel halad. Az elmúlt 12 hónap alatt több mint 80 százalékot erősödtek az Alibaba részvényei, csak ebben az évben pedig ugyanez a mutató 45 százalék környékén jár.

 

Alibaba vs Amazon
Infogram

 

A fenti grafikonokból kitűnik, hogy azért a két vállalat nem teljesen ugyanazon a pályán focizik. Az Amazon éves bevétele még úgy is sokszorosa az Alibabáénak, hogy az elmúlt pár évben ebből a szempontból is sikerült a kínaiaknak némileg zárni az ollót. Ám az összforgalom nagyságrendje egyáltalán nem látszik meg a nyereségtermelő képességen. Sőt a helyzet az, hogy az Alibaba az elmúlt három évben rendre nagyobb profitot tudott felmutatni, mint az ötször-hétszer többet számlázó Amazon.

A különbség elsősorban abból adódik, hogy az amerikai kereskedelmi óriással szemben a kínaiaknál egyáltalán nincs saját fizikai infrastruktúra. Az Alibaba csak összeköti az eladókat a vevőkkel, míg az Amazon a hatalmas mennyiségű saját készlet mellett a tárolástól a kiszállításig mindent elintéz a kereskedelmi partnereinek is, ha azok hajlandók megfizetni az árát.

A más megközelítést jól mutatja a dolgozói létszám is. A jelenleg nagyjából feleannyira értékelt Alibabánál kevesebb mint 120 ezer ember dolgozik, miközben az Amazon folyamatosan hízó bérlistáján jelenleg több mint 700 ezer ember van.

Hirdetés
Piaci hírek

Könnyen fenyítő eszközzé válhat az online meetingeket támogató algoritmus

Semmi sem marad rejtve a megbeszélést vezető főnök előtt. Egy startup MI-je figyeli, hogy ki nem teszi oda magát.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.