Egy londoni startup a világban folyamatosan generálódó, óriási mennyiségű élelmiszerhulladék ellen hirdetett harcot a technológia segítségével.

Az ENSZ élelmezésért felelős szervezete szerint a globálisan megtermelt élelmiszerek harmadát sosem fogyasztják el. Az 1000 milliárd dollárra rúgó pazarlás morális és közgazdasági szempontból egyaránt elfogadhatatlan gyakorlat. Becslések szerint ennek az irdatlan tékozlásnak a tizedéért a vendéglátóipar és a nagyüzemi konyhák a felelősek. Pedig az említett helyeken bizonyosan kiemelt figyelmet fordítanak a megfelelő nyersanyagfelhasználásra, hiszen ez a kulcsa a költségek féken tartásának. Egy londoni vállalkozás azonban úgy gondolta, bőven van mit optimalizálni.

Kevesebb megy pocsékba, több marad a kasszában

A 2013-ban alapított Winnow célja a globális élelmiszerpazarlás visszaszorítása, amit kezdetben egy érintőképernyőből és mérlegből álló viszonylag egyszerű megoldást kínáltak az ügyfeleiknek. A szeméttároló mellé elhelyezett beviteli eszközön a konyhai dolgozók megadhatják, hogy milyen típusú hulladékot helyeztek el éppen a kukában, a rendszer pedig leméri és ennek alapján kiszámítja a bekerült anyagok értékét. A Winnow szolgáltatáscsomagjába tartozik a mért eredmények alapján elkészített, napi, heti rendszerességgel érkező statisztikák, amelyekből a vezetőség levonhatja a szükséges tanulságokat. Az eddigi bevezetések tapasztalatai alapján ez a tényleg nem rakétatudománynak tekinthető ötlet is elég lehet arra, hogy egyéni és szervezeti szinten is sikerüljön érdemben javítani az anyagfelhasználás folyamatán.

A startup például nem kisebb céggel, mint az Ikeával is partneri kapcsolatban áll. A svéd bútorgyártó áruházaiban helyben készített ételeket kínáló éttermek üzemelnek, amelyek világszerte sok millió embert szolgálnak ki évente. Az Ikea tavaly egy hivatalos vállalati programot is indított, amelynek a célja, hogy pár éven belül a felére szorítsák a náluk keletkező élelmiszerhulladék mennyiségét. Úgy tűnik, jó úton haladnak, mert az egyik norvég egységükben a Winnow megoldásának bevezetését követő három hónap alatt 45 százalékkal sikerült leszorítani a kukába kerülő ételek mennyiségét. De a startup oldalán megtalálni a budaörsi áruház esettanulmányát is, ahol 2017 nyarától működik a rendszer és az első öt hónap alatt közel 10 ezer tálnak megfelelő élelmiszer menekült meg a hulladékká válástól.

Szintet lépnek

A Willow-nál ugyanakkor nem állt meg a fejlesztés, és a közelmúltban bemutatkozott egy fejlettebb megoldás is. A kamerarendszerrel és képfelismerő algoritmussal felvértezett új generáció jelentősen leszorítja az emberi beavatkozás szükségességét. Ezt egy tanítható mesterséges intelligenció bevetésével érik el, amelyik első körben automatikusan felajánl néhány lehetőséget az alapján, amit a személyzet a tárolóhoz visz. Egy idő után viszont a megerősítéseknek köszönhetően egyre pontosabban be tudja lőni, hogy mi került a kukába, így pusztán egy okézás marad az emberi feladatok listáján,

A cég szoftverszolgáltatásként kínálja a csomagját, azaz havi előfizetéssel lehet használni a monitorozó, elemző rendszert. Bár a konkrét árazás személyre szabott, annak nagyságrendjét ki lehet következtetni a publikált információk alapján. A Willow azt ígéri, hogy a konyhák egy éven belül a szolgáltatásért fizetett díjak 2-10-szeresét remélhetik megtakarítani. A spórolás mértéke számszerűsítve elérheti az 50 ezer dollárt is, ami azt jelenti, hogy nagyjából 400-500 dolláros havi költséggel járhat a Willow bevezetése.

Más ötletek is vannak

A londoni startup nem az egyetlen a világon, amely aktívan keresi az üzletileg is életképes megoldásokat a témában. Egy svéd vállalkozás például üzletekkel és éttermekkel áll össze, hogy saját alkalmazásán keresztül nagy kedvezményekkel kínáljon direkt értékesítésben eladhatatlannak bizonyuló ételeket a felhasználóknak. A San Franciscó-i Full Harvest pedig a farmerekkel fogott össze, hogy azok esztétikailag kevéssé megnyerő külsejű terményeit se kelljen a szemétre dobni.

 

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.