A Google anyavállalata hétfőn felemás negyedéves jelentést tett az asztalra. Úgy tűnik, a növekedés hajszolása nem ingyen van.

Bizonyos sorok nem úgy alakultak, ahogy az elemzők előzetesen várták, ami azonnal idegessé tette a befektetőket. Ennek ellenére a világ egyik legnagyobb vállalata továbbra is hatalmas bevételeket könyvelhet el, és a gigabüntetések ellenére is maradt némi a profitból.

Költséges hízókúra

Az Alphabet az idei harmadik negyedévben majdnem centre pontosan 40,5 milliárd dollárt keresett, ami 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Külön piros pont jár a vezetőségnek azért, mert a pénzügyi elemzők ennél valamivel kevesebbre, 40,325 milliárdra számítottak.

A cégbirodalom az utóbbi időben láthatóan mindent megtesz azért, hogy újabb lábakat növesszen, és ne kizárólag a hirdetési bevételekből tartsa el magát. A saját hardverek piacra dobása, vagy éppen a cloud üzletág felturbózása azonban sok erőforrást, rengeteg új alkalmazott felvételét igényli (csak idén 20 ezer új munkatárs érkezett/érkezik). Az erőltetett menet negatívumai a negyedév számain is nyomot hagytak. A vállalat sosem költött annyit, mint ebben a három hónapban. A költségoldalon terpeszkedő 31,3 milliárd dollár ráadásul éves összevetésben erőteljesebben nő (25%), mint ahogy a bevételek gyarapodnak.

A másik problémás téma a nyereségesség. Az Alphabet 7,1 milliárdot keresett a szeptember végén zárt periódusban, ami lényegesen elmarad az elemzői konszenzus által elvárt 8,8 milliárdhoz képest. A vállalat helyzetét nem könnyítik meg az immár sorozatban érkező hatósági bírságok sem. A franciák által nemrégiben kiszabott bő félmilliárdos büntetési tételt például pont most voltak kénytelenek elszámolni.

Alphabet = Google

Miközben a néhány évvel ezelőtti átszervezést követően a Google csak egy leányvállalatként működik, a helyzet továbbra is az, hogy az Alphabet nagyjából csak az egykori keresőóriásból él. Az említett 40,5 milliárdnyi bevételből ugyanis csak 155 milliót hozott az úgynevezett Other Bets csoport, minden más a Google-n keresztül érkezett.

A hirdetések természetesen továbbra is kulcsfontosságúak, amit jól mutat, hogy a cégcsoport teljes forgalmának 85 százalékát adja ez a részleg. Ezzel párhuzamosan azért a diverzifikálási törekvések már kezdenek látszani. A reklámokhoz köthető bevételek ugyanis "csak" bő 17 százalékkal nőttek éves összevetésben, azaz cégen belül valamivel kisebb lett a terület súlya.

Az Alphabet meglehetősen szűkmarkúan bánik a részletes adatokkal, így viszonylag nehéz felmérni, hogy a többi részleg pontosan hogy teljesít. Annyi bizonyos, hogy a nagy reményekkel felruházott cloudos üzletág 2 milliárd körüli forgalommal járult hozzá a bevételekhez. Úgy tűnik, hogy a tavasszal debütáló olcsó Pixel telefonoknak is pozitív volt a fogadtatása, ami áldásosan hatott az amúgy lagymatagnak számító nyári szezon hardveres eladásaira.

Gondok és kérdőjelek

Nincs könnyű helyzetben, aki befektőti szemmel igyekszik mérlegelni az Alphabet jövőbeli kilátásait. Az első reakciók alapján a költségek elszaladása és a várt profitmennyiség elmaradása elnyomta a többi, kedvező tételt, hiszen a cég papírjai szűk 2 százalékot estek a bejelentést követően. És igaz ugyan, hogy az elmúlt 12 hónapban ennek ellenére majdnem 20 százalékkal drágultak a papírok, de a főbb riválisok közül többen ennél sokkal jobban teljesítettek. Például a Microsoft-részvények 33, a Facebook-papírok pedig 29 százalékkal kerülnek több, mint egy éve ilyenkor.

Ettől függetlenül kár lenne temetni az Alphabetet. A forgalom továbbra is bődületes tempóban nő, a költségeket pedig bármikor mérsékelni lehet valamennyire, amennyiben a profittermelés kerülne a fókuszba. A cég egyébként sem látszik lassítani, hiszen épp a pénzügyi eredmények előtt pár órával szellőztette meg a Reuters, hogy valószínűleg felvásárolják a fitneszkarkötőket gyártó Fitbitet.

Hirdetés
Piaci hírek

Közel 28 milliárdot ajánlott a Salesforce a Slackért

A múlt héten megszellőztetett pletykák beigazolódtak, ám a 27,7 milliárd dolláros vételi ajánlat szerény prémiumot jelent a néhány éve létező csoportmunka-platformért.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.