Az adórendszerrel is segítené a kormány a startupokat – ígérte be Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára.

Az adórendszerrel is segítené a kormány a startupokat, és idén őszre erről konkrét javaslat is készülethet, hogy be lehessen építeni a 2015-ös b költségvetésbe – mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára tegnap a Startup Tavasz 2014 rendezvénysorozat sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár azt is mondta, hogy a részleteken már dolgozik a tavaly felállított BudapestHUB munkacsoport, melyben az NGM mellett a hazai startup világ szereplői is szerepet vállaltak, többek között Árvai Péter a Prezitől, Bakó Zsolt a Colabs Startup Centertől, Hild Imre az iCatapulttól vagy Simó György a Day One Capitaltól. A BudapestHUB megalakulásakor azt az ambiciózus célt fogalmazta meg, hogy Budapest legyen Kelet-Közép-Európa startup fővárosa 2020-ra. A most induló Startup Tavasz is ennek a koncepciónak a jegyében indult.

Cséfalvay úgy vélte, hogy az adóoldali könnyítéseknél járható út lehet az alkalmazottak után fizetendő tb-járulék elengedése; olyan adórendszeri könnyítéseket kell kidolgozni, amelyek versenyképesek Közép-Európában. Valószínűleg ezzel összefüggésben fontos az államtitkár azon kijelentése is, miszerint – az MTI megfogalmazásában – "dolgoznak azon is, hogy a startup fogalmát pontosan definiálják."

Az államtitkár által vázolt elképzelések többé-kevésbé egybeesnek azzal, amiről Laufer Tamás IVSZ-elnök is beszélt lapunknak. Ugyanakkor a közelmúltban Vályi-Nagy Vilmos a Bitportnak úgy nyilatkozott, hogy kevés esélyt lát szektorspecifikus adókedvezmények – például a munkavállalói járulék saját képzésre fordítása, oktatás támogatás leírása az adóból stb. –  bevezetésére.

Cséfaévay Zoltán: adórendeszebeli könnyítéseket és sok pénz ígér

A sajtótájékoztatón Cséfalvay arról is beszélt, hogy a 2014-2020 közötti EU-s költségvetési időszakban 140 milliárd forint európai uniós forrás áll közvetlenül a startup világ rendelkezésére – mondta az államtitkár. – A kormány kiemelten kezeli a startupok támogatását.

A Nemzeti Innovációs Hivatal a főszervező

A Startup Tavasz 2014 eseménysorozat célja, hogy segítse Budapest startup fővárossá válását, és szélesítse az egyre kiterjedő hazai startup világ szereplőinek együttműködését, régióbeli kapcsolatrendszerét. A rendezvénysorozat fővédnöke Cséfalvay Zoltán, főszervezője pedig a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH).

A sorozat első fontos eseménye egy közép-európai startup verseny április 2-án. Erre a szervezők március 14-ig elsősorban 15 közép-európai országból várják az induló technológiai vállalatok projektötleteit. A beékező pályázatokat öttagú nemzetközi zsűri bírálja el. A szervezők nem cégek jelentkezését várják, hanem ötleteket, amelyekből később cég lehet. A legjobb 20-25 ötlet közül választják majd ki a 10 legfejlődőképesebb projektet. A legjobb 10 csapat automatikusan bejut a Central European Startup Awards (CESA) május végi versenyére, illetve részt vehet egy többnapos budapesti képzésen, amelyen neves, nemzetközi szakértőkből álló csapat készíti majd fel őket a verseny döntőjére. A NIH a legjobban teljesítő startuppert eljuttatja Európa egyik startup központjába.

A Startup Tavasz keretében konferenciát, szakmai továbbképzést is rendeznek, május 30-án tartják a Magyar Innovációs TechShow-t, amelynek célja, hogy évről-évre bemutassa a magyar digitális ipar fejlesztéseit.

Természetes regenerációt hozott az agy-gép interfész

Egy svájci kutatóközpontban szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas lépést tett egy csigolyasérülés miatt lebénult páciens.
 
Hirdetés

Felhőköltségek optimalizálása a EURO ONE Számítástechnikai Zrt.-vel

Hogyan lehet költségoldalon megteremteni az egyensúlyt a különböző felhős konstrukciók között?

Az on-premise, cloud és hibrid rendszerek között egyértelmű győztest hirdetni nem lehet, de érdemes végig venni azokat a szempontokat, amik meghatározzák, milyen kiadásokkal kell számolni.

a melléklet támogatója az Euro One

Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.