A GitHubon közzétett dokumentumok némi betekintést nyújtanak abba, hogy a kínai IT-biztonsági szállítók hogyan kínálnak "hekkerkölcsönző" szolgáltatásokat az ottani kormányzati megrendelőknek.

Egy kínai IT-biztonsági cég sikeresen törte fel külföldi kormányok rendszereit, közösségimédia-fiókokat és magánszemélyek számítógépeit – derült ki a SentinelLabs és a Malwarebytes szakértőinek elemzéséből egy múlt heti adatszivárgás kapcsán. Az AFP jelentése szerint a szóban forgó állományokat, amelyek tartalmát a hírügynökség egyelőre nem tudta azonosítani, egy ismeretlen személy tette közzé a GitHub oldalán, a SentinelLabs pedig az eddig nyilvánosságra került legegyértelműbb betekintésről beszél, ami felfedi a kínai kiberkémkedés rendszerének érettebbé válását.

Az érintett cég, az I-Soon egy kínai állami megrendelésekre hajtó magánvállalkozás, az ott dolgozó hekkerek pedig mások mellett indiai, thaiföldi, vietnámi és dél-koreai kormányhivatalok, hongkongi demokráciapárti szervezetek, egyetemek, sőt a NATO katonai szövetség rendszereit is kompromittálhatták. A Malwarebytes jelentése szerint az I-Soon webhelye csütörtök reggel már nem volt elérhető. Az internetes archívumok szerint a sanghaji központú társaság több nagyvárosban is működtet irodákat, de szerződésekre pályázott a kisebbségek brutális elnyomásáról elhíresült Hszincsiang régióban is.

A chatlogokat, prezentációkat és céllistákat tartalmazó fájlok az AFP riportja alapján bemutatják, hogy az I-Soon szolgáltatásai között szerepel például magánszemélyek fiókjának feltörése az X közösségimédia-platformon, de azt is meghatározzák bennük, hogy a cég hekkerei hogyan figyelhetnek meg távolról vagy vonhatnak irányításuk alá számítógépeket. Ide tartozik az adatok kinyerése a Linuxot, Windowst, macOS-t, iOS-t vagy Androidot futtató eszközökről, illetve olyan speciális hardverek alkalmazása, mint amilyenek a "mérgezett", a célpontok számítógépeire adatokat feltöltő power bankok.

Annyira azért nem nagy felfedezés

A kínai kormányzat közben alaptalannak minősítette az elemzésekben megfogalmazott állításokat, emlékeztetve az amerikai kiberkémkedés ugyancsak izgalmas történetére is. A Malwarebytes szerint azonban a szivárgás okozhat majd némi fennakadást a "beszivárgott entitások" körében, és "elmozdulást idézhet elő a nemzetközi diplomáciában", feltárva az egyes érintett országok nemzetbiztonságában tapasztalható hiányosságokat. A fájlokból egyébként kiderül, hogy mennyiért vállalják a megbízásokat a hekkerek, akik mondjuk egy vietnámi minisztériumba való betörést 55 ezer dollárra tartanak.

A beszámolók kiemelik, hogy ez az első ismert eset, amikor ilyen formában derült fény a felbérelt kínai támadók kilétére és arra a gyakorlatra, ahogy Peking az informatikai biztonsági offenzíváját szervezi. A dokumentumok azonban abból a szempontból nem valami izgalmasak, hogy az I-Soon ezek alapján nem rendelkezett olyan képességekkel, amelyeket még ne figyeltek volna meg a kínai támadók körében. Plusz az sem volt titok, hogy világszerte nyüzsögnek a hasonló szolgáltatásokat kínáló vállalkozások, és azt eddig sem gondolta senki, hogy éppen Kína ne rendelkezne ilyen ökoszisztémával.

Biztonság

Önvezető kamionoknak szánt úthálózatot tervez Japán

A szigetország kormánya egy sor digitális fejlesztés mellett az autonóm járművekkel végzett áruszállítást is szeretné mihamarabb bevezetni.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

A válasz egyszerű: arról függ, hogy hol, hogyan és milyen szabályozásoknak és üzleti elvárásoknak megfelelően tároljuk az információt. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.