Hiába küldte magát múlt héten kényszerszabadságra Travis Kalanick, a befektetőknek ez nem volt elég, és lemondatták a vezérigazgatói posztról.

Bár konfliktusban eddig sem szűkölködött az autómegosztó alkalmazásával világhírűvé vált Uber, ám az utóbbi időben már nem csak a különböző kormányokkal, önkormányzatokkal és állásukat féltő taxisokkal hadakozott, hanem házon belül is egyre több problémára derült fény. A sorozatos botrányok tavaszra valóságos krízishelyzetet teremtettek, amiből a társalapító-vezérigazgató irányításával nem lehetett kilábalni. Travis Kalanick ugyan megpróbált időt nyerni egy kis politikai oldalazással, de a legnagyobb befektetőknek ez nem volt elég.

Határozott hatalomátvétel

Meg nem nevezett informátorokra hivatkozva a The New York Times írta meg elsőként, hogy egy hosszú vitát követően a főbb részvényesek végül távozásra bírták Kalanickot. Úgy tűnik tehát, hogy utóbbinak nem jött be a múlt héten nyilvánosságra hozott terve, miszerint határozatlan ideig "alkotói szabadságra" megy, hogy jobb emberré és jobb vezetővé váljon. Mi tagadás, ez valóban elég furcsa lépésnek tűnt, hiszen nem trafikot irányított, hanem egy immár 68 milliárd dollárra értékelt vállalatot.

Értesülések szerint a társalapítóhoz kedden érkezett egy ultimátum, amelyben öt, nagy részesedéssel bíró befektető követelte azonnali lemondását. Kalanick végül hosszas tanácskozást követően beadta a derekát, és döntéséről értesítette a dolgozókat is. A még mindig csak 40 éves társalapító a megállapodás értelmében továbbra is a igazgatótanács tagja marad - egyelőre. 

Az Egy nehéz döntés tárggyal kiküldött néhány soros belső emailben Kalanick elsőként arról ír, hogy sosem gondolta volna, hogy ezt a levelet kell majd egyszer megfogalmaznia. Döntését azzal magyarázta, hogy bár mindennél jobban szereti a céget, de tisztában van vele, hogy az Uber újraépítésének folyamatát nem zavarhatja meg egy "újabb harc". Végül megerősíti, hogy az igazgatótanácsban marad, és természetesen igyekszik mindent megtenni a vállalat sikeréért.

Válogatott csúnyaságok

A mostani helyzet közvetlen előzménye, hogy múlt héten nyilvánosságra került az a vizsgálati jelentés, amelyet az USA egykori főállamügyészének vezetésével készített el egy független csapat az Uber megbízásából. A vizsgálat célja a céges kultúra és a menedzsment teljesítményének felülvizsgálata volt, amit azért rendeltek el, mert a szervezetnél több súlyos eset is napvilágot látott az utóbbi időben. A totális krízishelyzetet okozó problémák palettája a szexuális zaklatástól a munkatársak megalázásán át a hatóságok megvezetéséig terjedt.

A jelentés rendkívül lesújtó képett festett a vállalati életről és rengeteg területen tett jobbító szándékú javaslatokat. Utóbbiak között szerepelt például az is, hogy érdemes lenne egy széles jogkörökkel rendelkező, rátermett operatív igazgatót kinevezni, és úgy általában az igazgatótanács függetlenségét bővíteni. Ez természetesen egyenlő lett volna Kalanick jogköreinek alapos megnyirbálásával. Most tehát ebben a témában sikerült egy termeteset lépni a befeketetésükért aggódó részvényeseknek.

Közösség & HR

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.