Hiába küldte magát múlt héten kényszerszabadságra Travis Kalanick, a befektetőknek ez nem volt elég, és lemondatták a vezérigazgatói posztról.

Bár konfliktusban eddig sem szűkölködött az autómegosztó alkalmazásával világhírűvé vált Uber, ám az utóbbi időben már nem csak a különböző kormányokkal, önkormányzatokkal és állásukat féltő taxisokkal hadakozott, hanem házon belül is egyre több problémára derült fény. A sorozatos botrányok tavaszra valóságos krízishelyzetet teremtettek, amiből a társalapító-vezérigazgató irányításával nem lehetett kilábalni. Travis Kalanick ugyan megpróbált időt nyerni egy kis politikai oldalazással, de a legnagyobb befektetőknek ez nem volt elég.

Határozott hatalomátvétel

Meg nem nevezett informátorokra hivatkozva a The New York Times írta meg elsőként, hogy egy hosszú vitát követően a főbb részvényesek végül távozásra bírták Kalanickot. Úgy tűnik tehát, hogy utóbbinak nem jött be a múlt héten nyilvánosságra hozott terve, miszerint határozatlan ideig "alkotói szabadságra" megy, hogy jobb emberré és jobb vezetővé váljon. Mi tagadás, ez valóban elég furcsa lépésnek tűnt, hiszen nem trafikot irányított, hanem egy immár 68 milliárd dollárra értékelt vállalatot.

Értesülések szerint a társalapítóhoz kedden érkezett egy ultimátum, amelyben öt, nagy részesedéssel bíró befektető követelte azonnali lemondását. Kalanick végül hosszas tanácskozást követően beadta a derekát, és döntéséről értesítette a dolgozókat is. A még mindig csak 40 éves társalapító a megállapodás értelmében továbbra is a igazgatótanács tagja marad - egyelőre. 

Az Egy nehéz döntés tárggyal kiküldött néhány soros belső emailben Kalanick elsőként arról ír, hogy sosem gondolta volna, hogy ezt a levelet kell majd egyszer megfogalmaznia. Döntését azzal magyarázta, hogy bár mindennél jobban szereti a céget, de tisztában van vele, hogy az Uber újraépítésének folyamatát nem zavarhatja meg egy "újabb harc". Végül megerősíti, hogy az igazgatótanácsban marad, és természetesen igyekszik mindent megtenni a vállalat sikeréért.

Válogatott csúnyaságok

A mostani helyzet közvetlen előzménye, hogy múlt héten nyilvánosságra került az a vizsgálati jelentés, amelyet az USA egykori főállamügyészének vezetésével készített el egy független csapat az Uber megbízásából. A vizsgálat célja a céges kultúra és a menedzsment teljesítményének felülvizsgálata volt, amit azért rendeltek el, mert a szervezetnél több súlyos eset is napvilágot látott az utóbbi időben. A totális krízishelyzetet okozó problémák palettája a szexuális zaklatástól a munkatársak megalázásán át a hatóságok megvezetéséig terjedt.

A jelentés rendkívül lesújtó képett festett a vállalati életről és rengeteg területen tett jobbító szándékú javaslatokat. Utóbbiak között szerepelt például az is, hogy érdemes lenne egy széles jogkörökkel rendelkező, rátermett operatív igazgatót kinevezni, és úgy általában az igazgatótanács függetlenségét bővíteni. Ez természetesen egyenlő lett volna Kalanick jogköreinek alapos megnyirbálásával. Most tehát ebben a témában sikerült egy termeteset lépni a befeketetésükért aggódó részvényeseknek.

Közösség & HR

Kínos tévedéssel promózza csetbotját a Google

Az OpenAI ChatGPT-je ellen harcba induló Bardot népszerűsítő rövid videóba pont olyasmi került, ami miatt egyelőre érdemes fokozott óvatossággal kezelni az algoritmusok generálta szövegeket.
 
Az 5G-vel indul be igazán a precíziós mezőgazdaság forradalma. Ebben nagy az egyetértés a mezőgazdasági és a távközlési szakemberek között.
Létezik egy ortodox irányzat, mely szerint a jelszavak legyenek minél hosszabbak és összetettebbek, valamint cseréljük azokat minél gyakrabban. Valóban ettől lesznek a rendszereink biztonságosabbak? Pfeiffer Szilárd (Balasys) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.