A dotkom taxitársaság nem érti, mi a gond a feltételezett hatósági személyek behülyítésével, de nemsokára hajlandó lesz majd abbahagyni.

Az Uber mostanában nem üzleti-technológiai vízióival furakszik be a hírek közé, hanem kisebb-nagyobb botrányokkal véteti észre magát. A szexizmus és a cégtől menekülő női munkatársak, a vezérigazgató videóra vett bunkóskodása egy sofőrrel, a főnök mellé keresett vezetési tanácsadó vagy az Uber frissen megalakított mesterségesintellligencia-kutató részlegének mindössze négy hónap után lelépő igazgatója után itt van az újabb ciki: az Uber szándékosan megvezette a fuvarokat ellenőrző (ellenőrizni próbáló) hatósági személyeket.

Az ellenőrök árnyékra vetődtek

A vállalat maga is megerősítette a New York Times korábbi értesüléseit, amely szerint egy dedikált alkalmazással trükközte be az ellenőröket mindazokon a helyeken, ahol a cég működését nem nézik jó szemmel. A "greyballing" néven emlegetett megoldás lényege, hogy hamis adatokat küld a megfelelő felhasználók telefonjára, nem az autók valódi helyzetét mutatja, nem ad szabad kocsit, vagy lemondja a rendeléseket.

Az Uber a hírek szerint egy marék szempont alapján szűrte ki a nem kívánatos ügyfeleket: ilyen volt például, ha a megfelelő hivatalok környékén gyakran nézegetik a telefonjukat, ha olcsó készülékeket használtak, vagy ha mondjuk gyanús bankkártya-adatokat adtak meg. Ráadásul még a múlt idő használata sem indokolt, hiszen a társaság szerint időbe kerül, amíg felülvizsgáljk a greyballing nem megfelelő használatát.

Jó, akkor majd nem csináljuk

A taxiszolgáltató biztonsági vezetője egy blogbejegyzésben magyarázta el a dolgokat greyballing technológiával kapcsolatban, ami elsőre úgy hangzik, mintha egy védőügyvéd egy gyilkosság tárgyalásán hosszan taglalná a szakácskés különböző, békés célú felhasználási területeit. Ennek alapján a megtévesztő információ célzott adagolása hasznos módszer lehet a csalásokal szembeni védekezésben, a sofőrök biztonsgának növelésében és általában a felhasználási feltételek megsértése ellen.

Az a bejegyzésből nem derül ki, hogy a helyi hatóságok melyik kategóriába esnek, de a cég gyakorlatilag elismeri a greyballing ilyen irányú felhasználását, és ígéretet tesz arra, hogy megszünteti a gyakorlatot. Ez állítólag a rendszer felépítéséből következően nem lesz annyira egyszerű, így a tiltásnak csak a későbbiekben tudnak teljeskörűen érvényt szerezni.

Kérdés, hogy ha nem volt semmi gond a hatóságok megvezetésével, akkor most miért kell abbahagyni a dolgot, ha pedig gond volt vele, akkor hogyan lehet egy vállrándítással és néhány ígérettel elintézni az egészet. A NYT szerint egyébként a trükköt Portlandben, Bostonban és Las Vegasban, külföldön pedig Franciaországban, Ausztráliában, Kínában és Dél-Koreában is bevetették, és a vállalat jogászai zöld fényt adtak a technológia alkalmazásának.

Piaci hírek

Mindent felemészt a mobil

Egy átlagos mobilozó havonta 30 alkalmazást használ. Dél-Koreában pedig már naponta 3 óránál is többet nyüstölik az appokat.
 
Egyre gyorsuló ütemben tűnnek el a bankfiókok a világon, pénzügyeink intézése mindinkább online történik. Alig egy évtized alatt drasztikusan át fognak alakulni bankolási szokásaink.

a melléklet támogatója az OTP Mobil

Hirdetés

Okos pénzügyi tervezés – növekvő konverzió a kkv-knál

A kis- és középvállalkozások életében megfigyelhető az a tendencia, hogy bár saját piaci és működési környezetüket ismerik, a fizetési megoldásokban rejlő lehetőségekkel egyáltalán nem vagy csak alig vannak tisztában.

A digitális átalakulás szép elv. De ha mindent az azonnali megtérülés és az IT-költségek csökkentése vezérel, akkor csak elv marad – súlyos valós következményekkel. Takács István Péter írása.

Az élethosszig tartó tanulás lesz a legfontosabb képességünk

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az SAP megnyerte az első csatát: elsőfokú döntés született a közvetett szoftver felhasználás licencdíj vonzatairól. Dr. Andriska Zsófia (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.