A dotkom taxitársaság nem érti, mi a gond a feltételezett hatósági személyek behülyítésével, de nemsokára hajlandó lesz majd abbahagyni.
Hirdetés
 

Az Uber mostanában nem üzleti-technológiai vízióival furakszik be a hírek közé, hanem kisebb-nagyobb botrányokkal véteti észre magát. A szexizmus és a cégtől menekülő női munkatársak, a vezérigazgató videóra vett bunkóskodása egy sofőrrel, a főnök mellé keresett vezetési tanácsadó vagy az Uber frissen megalakított mesterségesintellligencia-kutató részlegének mindössze négy hónap után lelépő igazgatója után itt van az újabb ciki: az Uber szándékosan megvezette a fuvarokat ellenőrző (ellenőrizni próbáló) hatósági személyeket.

Az ellenőrök árnyékra vetődtek

A vállalat maga is megerősítette a New York Times korábbi értesüléseit, amely szerint egy dedikált alkalmazással trükközte be az ellenőröket mindazokon a helyeken, ahol a cég működését nem nézik jó szemmel. A "greyballing" néven emlegetett megoldás lényege, hogy hamis adatokat küld a megfelelő felhasználók telefonjára, nem az autók valódi helyzetét mutatja, nem ad szabad kocsit, vagy lemondja a rendeléseket.

Az Uber a hírek szerint egy marék szempont alapján szűrte ki a nem kívánatos ügyfeleket: ilyen volt például, ha a megfelelő hivatalok környékén gyakran nézegetik a telefonjukat, ha olcsó készülékeket használtak, vagy ha mondjuk gyanús bankkártya-adatokat adtak meg. Ráadásul még a múlt idő használata sem indokolt, hiszen a társaság szerint időbe kerül, amíg felülvizsgáljk a greyballing nem megfelelő használatát.

Jó, akkor majd nem csináljuk

A taxiszolgáltató biztonsági vezetője egy blogbejegyzésben magyarázta el a dolgokat greyballing technológiával kapcsolatban, ami elsőre úgy hangzik, mintha egy védőügyvéd egy gyilkosság tárgyalásán hosszan taglalná a szakácskés különböző, békés célú felhasználási területeit. Ennek alapján a megtévesztő információ célzott adagolása hasznos módszer lehet a csalásokal szembeni védekezésben, a sofőrök biztonsgának növelésében és általában a felhasználási feltételek megsértése ellen.

Az a bejegyzésből nem derül ki, hogy a helyi hatóságok melyik kategóriába esnek, de a cég gyakorlatilag elismeri a greyballing ilyen irányú felhasználását, és ígéretet tesz arra, hogy megszünteti a gyakorlatot. Ez állítólag a rendszer felépítéséből következően nem lesz annyira egyszerű, így a tiltásnak csak a későbbiekben tudnak teljeskörűen érvényt szerezni.

Kérdés, hogy ha nem volt semmi gond a hatóságok megvezetésével, akkor most miért kell abbahagyni a dolgot, ha pedig gond volt vele, akkor hogyan lehet egy vállrándítással és néhány ígérettel elintézni az egészet. A NYT szerint egyébként a trükköt Portlandben, Bostonban és Las Vegasban, külföldön pedig Franciaországban, Ausztráliában, Kínában és Dél-Koreában is bevetették, és a vállalat jogászai zöld fényt adtak a technológia alkalmazásának.

Piaci hírek

Megjöttek Androidra az első telepítés nélkül futtatható appok

A Google már tavaly beígérte, mostanra megvalósította. Elindult az Instant App, de egyelőre csak néhány alkalmazást lehet telepítés nélkül kipróbálni.
 
Hirdetés

Megújult a First Class csomag – uniós adatroaming akár 70 gigabájtig

A változtatásokkal az elsősorban üzleti ügyfelek igényeire szabott ajánlat még rugalmasabb, miközben a prémium jellege is megmarad.

A technológiai fejlődés jó, csak épp még az adatvédelmi kockázatok is nőnek vele. A vállalatoknak pedig ezzel kell valamit kezdeni a változó adatkezelési szabályozás miatt. Összegyűjtöttük, mire kell figyelni.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

Hirdetés

A CISPE adatvédelmi magatartási kódex szerint szolgáltat az Aruba

Az Aruba Cloud minden felhőszolgáltatása megfelel azoknak az előírásoknak, amelyeket az európai felhőinfrastruktúra-szolgáltatók szakmai szövetsége adatvédelmi magatartási kódexében rögzített.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.