A dotkom taxitársaság nem érti, mi a gond a feltételezett hatósági személyek behülyítésével, de nemsokára hajlandó lesz majd abbahagyni.

Az Uber mostanában nem üzleti-technológiai vízióival furakszik be a hírek közé, hanem kisebb-nagyobb botrányokkal véteti észre magát. A szexizmus és a cégtől menekülő női munkatársak, a vezérigazgató videóra vett bunkóskodása egy sofőrrel, a főnök mellé keresett vezetési tanácsadó vagy az Uber frissen megalakított mesterségesintellligencia-kutató részlegének mindössze négy hónap után lelépő igazgatója után itt van az újabb ciki: az Uber szándékosan megvezette a fuvarokat ellenőrző (ellenőrizni próbáló) hatósági személyeket.

Az ellenőrök árnyékra vetődtek

A vállalat maga is megerősítette a New York Times korábbi értesüléseit, amely szerint egy dedikált alkalmazással trükközte be az ellenőröket mindazokon a helyeken, ahol a cég működését nem nézik jó szemmel. A "greyballing" néven emlegetett megoldás lényege, hogy hamis adatokat küld a megfelelő felhasználók telefonjára, nem az autók valódi helyzetét mutatja, nem ad szabad kocsit, vagy lemondja a rendeléseket.

Az Uber a hírek szerint egy marék szempont alapján szűrte ki a nem kívánatos ügyfeleket: ilyen volt például, ha a megfelelő hivatalok környékén gyakran nézegetik a telefonjukat, ha olcsó készülékeket használtak, vagy ha mondjuk gyanús bankkártya-adatokat adtak meg. Ráadásul még a múlt idő használata sem indokolt, hiszen a társaság szerint időbe kerül, amíg felülvizsgáljk a greyballing nem megfelelő használatát.

Jó, akkor majd nem csináljuk

A taxiszolgáltató biztonsági vezetője egy blogbejegyzésben magyarázta el a dolgokat greyballing technológiával kapcsolatban, ami elsőre úgy hangzik, mintha egy védőügyvéd egy gyilkosság tárgyalásán hosszan taglalná a szakácskés különböző, békés célú felhasználási területeit. Ennek alapján a megtévesztő információ célzott adagolása hasznos módszer lehet a csalásokal szembeni védekezésben, a sofőrök biztonsgának növelésében és általában a felhasználási feltételek megsértése ellen.

Az a bejegyzésből nem derül ki, hogy a helyi hatóságok melyik kategóriába esnek, de a cég gyakorlatilag elismeri a greyballing ilyen irányú felhasználását, és ígéretet tesz arra, hogy megszünteti a gyakorlatot. Ez állítólag a rendszer felépítéséből következően nem lesz annyira egyszerű, így a tiltásnak csak a későbbiekben tudnak teljeskörűen érvényt szerezni.

Kérdés, hogy ha nem volt semmi gond a hatóságok megvezetésével, akkor most miért kell abbahagyni a dolgot, ha pedig gond volt vele, akkor hogyan lehet egy vállrándítással és néhány ígérettel elintézni az egészet. A NYT szerint egyébként a trükköt Portlandben, Bostonban és Las Vegasban, külföldön pedig Franciaországban, Ausztráliában, Kínában és Dél-Koreában is bevetették, és a vállalat jogászai zöld fényt adtak a technológia alkalmazásának.

Piaci hírek

Az orosz fillérekért is mélyre hajolnak az amerikai gyártók

Hasonló történik, mint az utóbbi néhány évben Kínában, csak sokkal kevesebb pénzt hoz.
 
Hirdetés

Okos városok felé nyit az ALEF, a Libelium kizárólagos disztribútora lett

Portfólióját az okos város projektek irányába szélesíti az ALEF csoport, amely a közelmúltban disztribúciós megállapodást kötött a témában az élenjárók közé sorolt spanyol Libelium céggel.

Egy hackertámadás kezdete és felfedezése ritkán esik egybe. A kettő között eltelt napok, hetek, hónapok időszaka az, amikor a támadók észrevétlenül garázdálkodhatnak a rendszerben. Lehet és kell is csökkenteni ezt az időt.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

Hirdetés

A leghatékonyabb védelem a zsarolóvírusokkal szemben

Már a sérülékenység ismertté válása utáni egy-két órát követően megnyugodhatnak azok, akik a Cisco preventív eszközeivel védik hálózataikat a legújabb fenyegetésekkel szemben.

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport ötödik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2017 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.