Azért jó pár másik gyártó, köztük az Apple és a Google is feltűnik a német sugárvédelmi hatóság frissen publikált toplistáján.

A német sugárvédelmi hatóság (Bundesamt für Strahlenschutz, BfS) félévente közli mérési eredményeit a kereskedelmi forgalomban kapható, illetve még használatban lévő telefonok sugárzásáról. Ezen a listán nem különösebben dicsőséges az élen végezni, ezért is lehet Kínának kellemetlen, hogy jellemzően ottani modellek találhatók a mezőny elején.

Nyeljük az energiát

A BfS eredményei a nemzetközi szabványnak tekintett fajlagos elnyelési tényező (Specific Absorption Rate, SAR) alapján készülnek. Ez watt/kilogramm alapon határozza meg, hogy a felhasználók szervezete mennyi rádiófrekvenciás energiát kénytelen elnyelni a telefonok használatakor.

Az adott készüléktípusok mellé olyan határérékeket rendelnek, amelynél magasabb SAR-értékkel nem kell számolni, alacsonyabbat viszont simán lehet tapasztalni. Ennek oka, hogy a telefonok csak az éppen szükséges energiával csatlakoznak a hálózatokhoz, vagyis a bázisállomások közelsége a jellemző SAR-határértékhez képest a tényező aktuális értékét is csökkenti. Fontos, hogy kettes vagy annál magasabb SAR-értékkel forgalomba sem lehet hozni egy készüléket, ezt a szintet viszont elég sok modell megközelíti, és a BfS korábbi mérései szerint az egyes generációk átlagos SAR-értékében is tapasztalható volt némi emelkedés.

Fontos megemlíteni, hogy nem létezik semmilyen általános standard azzal kapcsolatban, hogy a telefonok mikor tekinthetők ebből a szempontból jónak, kielégítőnek vagy rossznak. (Mint ahogy arról sincs megdönthetetlen erejű kutatás, hogy milyen negatív élettani hatásai vannak/lehetnek a mobilozásnak.) A BfS-nél a Der Blaue Engel (kék angyal) nevű tanúsítányt azok az eszközök kaphatják meg, amelyek 0,60-as SAR-értéknél jobb eredményt érnek el a laboratóriumi vizsgálatok során.

A Xiaomi kétes dicsősége

Az egy évvel ezelőtti listához képest sok változás történt a legsugárzóbb mobilok mezőnyében, de pár dolog azért maradt a régiben. Az egyik ilyen, hogy a 15 legrosszabb eredményt elért készülék nagyjából fele kínai gyártmány - ezúttal a Xiaomi márka tarolt. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy a távol-keleti ország cégei az utóbbi időben nagyon előretörtek az okostelefonos piacon és arányaiban egyre több modellt adnak a világnak. A másik változatlan tény, hogy a leggyatrább mutatót ismét a Xiaomi Mi A1 telefonnál mérték.

Az alább látható friss eredményeket átböngészve látszik, hogy azért a világ többi része sem lehet maradéktalanul elégedett, hiszen két iPhone, szintén két Google Pixel modell és ugyancsak két Sony telefon is a rossz tanulók padjába kényszerült (a tajvani HTC esetében a kínai besorolás eldöntése leginkább politikai kérdés). A másik oldalon a két eminens változatlan maradt: a Samsung Galaxy Note 8 mellett a ZTE Axon Elite 0,17-es eredménye bizonyítja, hogy Kínából is érkezhet kedvező sugárzási szintű megoldás.

 

A legalacsonyabb és legmagasabb SAR-értékkel rendelkező okostelefonok - 2019/08.
Infogram

 

Nem csak a németeknél vizsgálják a telefonok sugárzását. Valószínűleg véletlen egybeesés, hogy Amerikában is éppen most került felszínre egy ügy a témában. A Chicago Tribune ugyanis bevizsgáltatott jó pár népszerű modellt, és az eredmények azt mutatják, hogy több modell az USA-ban érvényben lévő maximális megengedett szintnél erősebb sugárzást bocsát ki. A megnevezett készülékek között van az Apple iPhone 7-es és 8-as telefonja, illetve a Samsung Galaxy S8, S9 és J3 is. Az érintett gyártók nyilatkozatban reagáltak, miszerint termékeik minden szempontból megfelelnek a kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges előírásoknak.

Mobilitás

Ellepték a bűnözők a Telegramot

Úgy tűnik, a titkosított üzenetküldőn könnyebb és biztonságosabb a törvénytelen üzleteket lebonyolítani, mint a dark weben.
 
Nyakunkon a ransomware 2.0, de szerencsére van ellenszer az elődeinél fejlettebb fenyegetésekre.

a melléklet támogatója az Euro One

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.