A helyzet egyáltalán nem vicces: az energiaellátási rendszer után után most az amerikai élelmiszer-ellátási láncot érte súlyos csapás. Cirill betűk sejlenek fel a kódban...
Hirdetés
 

Újabb súlyos kibertámadás érte az USA-t. A nemzeti vészhelyzetként kezelt Colonial Pipeline elleni támadás után kiberbűnözők a világ legnagyobb húsipari vállalatát, a brazil JBS SA-t bénították meg zsarolóvírussal. A támadás a vállalat amerikai és ausztrál operációját érintette, ami súlyos ellátási zavarokhoz vezethet. Az USA piacán ugyan csak a második legnagyobb cégnek számít, de például a marhahúspiac közel negyedét birtokolja (naponta kb. 20 ezer marhát vágnak le és dolgoznak fel). Tehát ha csak egy nap is kiesik a termelésből, az élelmiszerüzletekből eltűnik a friss marhahús negyede.

A helyzet súlyát jelezte, hogy nem is a vállalat, hanem a Fehér Ház sajtóosztálya jelentette be a támadást, és azt is elmondták, hogy az elnöki hivatal és a mezőgazdasági minisztérium szoros kapcsolatban áll a céggel, valamint más iparági szereplőkkel, hogy mielőbbi elhárítsák a támadás okozta problémákat.

A vállalat mindenesetre bejelentette, hogy szerdán az üzemek többsége munkába áll. A Securityweek úgy értesült, hogy támadás a napi működés irányításával kapcsolatos rendszereket érintette, a biztonsági mentéseket nem. Így viszonylag gyorsan helyre tudják állítani a rendszereiket. A helyreállításba külső szakértőket is bevontak, az FBI pedig nyomoz.

Visszaüt az automatizáció

Bár a vállalatkoncentráció elkerülhetetlen, a végül fizetésre kényszerülő Colonial Pipeline és most a JBS esete is jól mutatja: a globális óriásvállalatok kialakulása a digitalizációs trendekkel együtt milyen katasztrófahelyzetekhez vezethet. Az automatizáció minden iparágat elért. Az élelmiszeriparban különösen nagy erre a kényszer, részben az élelmiszerbiztonság, részben a munkaerőhiány miatt is. Az élelmiszeripar ugyanúgy globálissá vált, mint bármely ágazat, így a gyártáson túl is minden elektronizált (megrendelés, számlázás, termékkövetés, logisztika stb.) azon az úton, melyen az élelmiszer a termelőtől eljut a fogyasztóig.

Nem is ez az első eset, hogy támadás éri az iparág jelentős szereplőit. Tavaly novemberben a milánói székhelyű, de szintén globális, akoholos italokat és üdítőket gyártó Campari Group egyes részlegeiben állt le a termelés, és kerültek veszélybe üzleti adatok egy RagnarLocker-variáns miatt. De az ügyet kevésbé kapta fel a világsajtó, ahogy a Molson Coors nevű amerikai sörgyártó cég elleni márciusi attak is kisebb figyelmet kapott. Most azonban alapélelmiszert előállító szereplőt ért támadás, ráadásul pont egy olyan időszakban, amikor elkezdődik a kerti grillezési szezon. A hiány tovább emelheti az egyéb okok miatt is dráguló húsok árát.

Mint a Securityweeknek nyilatkozó biztonsági szakértők egybehangzóan mondták, a JBS-hez hasonló vállalatok ideális célpontok, hiszen kritikus szerepet játszanak az élelmiszer-ellátási láncban. Emiatt akkor is jó esélyük van a támadóknak, ha a pénzre hajtanak, hiszen a vállalat valószínűleg gyorsan fizet (akár hallgatólagos állami jóváhagyással is). Egy piacelemző szerint egyébként a húsipar szereplői az átlagnál jobban tudják kezelni a termeléskiesést okozó problémákat, mert az iparágban sok olyan tényező van, ami leállásokat szokott okozni.

Oroszokat sejtenek a háttérben

Bár a támadásról részletek nem szivárogtak ki, a jelek arra mutatnak, hogy az orosz hekkerek lehettek az elkövetők. Az amerikai kormány azt sem tartja kizárt, hogy itt is államilag segített támadásról van szó. Legalábbis erre utal, hogy a Fehér Ház sajtóirodájának helyettes vezetője szerint felvették a kapcsolatot az orosz kormánnyal, és felhívták az oroszok figyelmét, hogy felelős államok nem paktálnak le kiberbűnözőkkel.

A generális megoldás még késik, és az is kérdés, hogy valaha megszületik-e. A Joe Biden-kormányzat mindenesetre a sorozatos botrányok után kezdi komolyan venni a hekkerek elleni küzdelmet. A napokban az elnök kiadott egy rendeletet, aminek a célja a nemzeti kibervédelem megerősítése. A kérdés csak az, hogy a redelet szelleme mikor jelenik meg a napi gyakorlatban, és mennyire lesz hatásos.

Biztonság

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.