QHD kijelző és Snapdragon 835 jellemzi a finnek zászlóshajóját. Képek.
Hirdetés
 

Több információ is megjelent már a mobilpiacra hamarosan visszatérő új Nokia modellekről. Írtunk arról, hogy akár 900 dollárba is kerülhet a csúcskészülék, de beszámoltunk a 23 megapixeles felbontásról is, ami a Nokia 8-as kameráját jellemzi. Sőt, még az is kiderült, hogy a retró hullámot meglovagolva a HDM Global alacsony áron újra piacra dobja a valaha volt legnépszerűbb Nokia modell, a 3310-es felújított, akár egy hétig is üzemképes változatát.

Duplakamera, gyorstöltés és fizikai Home gomb

Az eddig rejtve maradó Nokia 9 a minap került rivaldafénybe. A FrAndroid által megszellőztetett, belsős információk a Nokiát egyébként mindig jellemző szokatlan designról és a várható hardveres képességekről egyaránt lerántották a leplet.

A képen látható prototípus bumfordi külseje csupán egy álca; azt a célt szolgálja, hogy a valódi design ne szivároghasson ki idő előtt. Ettől függetlenül néhány tulajdonságát ki lehet már következtetni a Nokia 9-nek: rendelkezik például USB-C porttal és 3,5 mm-es (mini) Jack csatlakozóval.

5,3 inches, QHD felbontású kijelzője Always On móddal bír, így mindig leolvasható róla az aktuális idő (kérdés, hogy ezzel a funkcióval mennyire meríti jobban az akkumulátort). Két, 13 megapixeles felbontású kamerával rendelkezik a hátlapon; a lencsék egymás felett helyezkednek el. 4 GB RAM, 64 GB háttértár és a gyorstöltési feladatot ellátó Quick Charge 3.0 támogatása jellemzi még a készüléket.

És akad egy, napjainkban egyre nagyobb figyelmet kiváltó képessége: a Nokia 9-re fizikai valójában létező Home gomb kerül. Ez az érzékelő egyben képes a felhasználó ujjlenyomatának ellenőrzésére is.

A finnek új csúcskészüléke várhatóan Android 7.1.1 Nougat operációs rendszerrel érkezik majd. Kezelőfelülete az első képek alapján nem tűnik nagyon eltérőnek a Google által kialakítotthoz képest, vélhetően a Nokia minimális módosításokkal veszi át az amerikaiak által megálmodott designt.

Várható megjelenési idejéről és áráról semmilyen információ nem szivárgott ki, leghamarabb az év második felében debütálhat majd a Nokia 9.

Ez a Nokia már nem az a Nokia

Még tavaly májusban jelentette be a Nokia, hogy a szintén finn HMD Globallal kötött exkluzív megállapodásnak köszönhetően utóbbi fogja készíteni az egykoron faiparban is érdekelt vállalat okostelefonjait és táblagépeit a következő 10 évben. Ezzel bizonyossá vált, hogy a mobiltelefonos piacot valaha domináló skandináv cég hosszú távra tervez, persze a jövőkép valóvá válásához az első készülékeket jól kell, hogy fogadják a vevők.

A Nokia egyébként már 1998-ra eladta 100 milliomodik készülékét, és innentől kezdve hosszú évekig a piac legjelentősebb szereplője volt. A hanyatlás az első iPhone 2007-es megjelenésétől volt érzékelhető, mivel a cég nem tudta, vagy akarta lekövetni az érintőképernyő készülékek iránti igényeket.

A Nokia 5800 volt az első, teljes érintőképernyővel szerelt mobilja a Nokiának, ami csak 2008 végén került a piacra, de a lemaradás ekkorra tetemes volt. Az elavult Symbian leváltására is csak 2011-ben, az első windowsos mobil, a Lumia 800 bemutatásakor került sor. A Lumia sorozattal a Nokia jelentősége és piaci részesedése alaposan visszaesett, a sztori pedig végül azzal zárult, hogy a Microsoft 2013 szeptemberében bejelentette, hogy felvásárolja a Nokia mobilos részlegét.

Akkor egy rövid ideig úgy tűnt, hogy főleg Redmond járt jól az üzlettel. Az azóta eltelt idő egészen mást hozott, és a két cég közül a Nokia az, amelyik sokkal jobb állapotban várja, hogy újra beléphessen a ringbe. Utóbbi azóta egyébként főként a hálózati megoldásaira, illetve a térképüzletére koncentrált.

Mobilitás

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.