A Deloitte hagyományos Technology Fast 50 listájának idei mezőnyében nagyítóval kell keresni a hazai vállalkozásokat.

Kijött szokásos listájával a Deloitte, amely a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket igyekszik lajstromba venni. Ahogy tavaly, így idén sem nagyon tudunk büszkélkedni a közép-európai régió Technology Fast 50-es listájával, mivel mindössze két hazai vállalkozásnak sikerült beverekednie magát.

Lengyel-litván két jó barát

A Deloitte pályázatos megmérettetésén ezúttal is a népessége miatt előnyben lévő Lengyelország, valamint a mostanában rendszeresen jól szereplő Litvánia teljesített kimagaslóan: előbbi 18, utóbbi 8 helyet fogalalhatott el. Szintén hagyományosan erősek a csehek és a horvátok is, akik ezúttal 7-7 képviselőt adtak.

Mielőtt rátérnénk a magyar vonatkozásokra, nézzük meg, hogy alakult a régi dinamikája az elmúlt időszakban. A 2018-as lista szereplői rekordmértékű növekedést értek el: a tavalyi, szintén csúcsot jelentő 1127 százalék után ezúttal már 1290 százalékkal nőtt az átlagos árbevételük 2014 és 2017 között. Azaz az élmezőnybe csak azok kerülhettek, akik folyamatosan képesek voltak éves bevételüket megtöbbszörözni.

A Deloitte Technology Fast 50 idei eredményei számokban


A térség lendületét mutatja, hogy idén sorban harmadszor döntöttek rekordot a régió technológiai vállalatai az átlagos növekedésük alapján. A mostani eredmények között változást annyiban lehet felfedezni, hogy eltérően az előző évektől, amikor az első ötbe kizárólag új szereplők kerültek be, idén az élmezőnyben két olyan társaság is található, amelyek már tavaly is ott voltak az elit rangsorban.

Az immár 19. alkalommal meghirdetett verseny győztese a cseh Prusa Research lett, a 3D-s nyomtatással foglalkozó vállalkozás 17 118 százalékos forgalombővülést ért el. A tavalyi rangsor élén végző, online repülőjegy-foglalási szolgáltatást működtető, szintén cseh Kiwi.com 14 377 százalékos fejlődést tudott felmutatni, amellyel a második helyet érték el, míg a harmadik helyezett horvát Q Software 3894 százalékkal növelte árbevételét.

Két magyar vitéz

Magyarországot idén két vállalat képviseli a Fast 50 rangsorban. A Supercharge Kft. 740 százalékos növekedéssel a 12. helyet szerezte meg a régiós listán. A 2010-ben alapított cég Budapest mellett már Londonban is rendelkezik irodával és olyan nagyvállalati ügyfeleknek fejlesztenek elsősorban mobilra szánt digitális megoldásokat, mint az OTP, a Santander Bank, a Deutsche Telekom, vagy a Magyarországon a NetPincér.hu márkával jelen lévő Delivery Hero.

A másik magyar vállalkozás, a 2011-ben alapított SmartFront elsősorban kis- és középvállalatok számára fejleszt rugalmas, webalapú vállalatirányítási megoldásokat. A társaság 2014 és 2017 között 288 százalékkal tudta növelni árbevételét, ezzel a 45. lett az idei Fast 50 listán.

Kicsit perspektívába helyezve a mostani eredményeket: 2014-ben a Szállás.hu az élen végzett, két éve pedig még kétszer ennyi, azaz négy magyar vállalkozás tudta magát beverekedni a legjobb 50 közé. Tavaly egyébként szintén nem villogtunk, akkor is csak két hazai vállalat került a listára.

Emelkedő csillagok

A Fast 50 rangsorban való szerepléshez még túl fiatal cégek számára kiírt Rising Star kategóriában az okos utcabútorokat fejlesztő horvát Include tudta felmutatni a leggyorsabb fejlődést. A nagyméretű, de jelentős növekedést elérő társaságokat értékelő Big5 kategóriában a cseh ZOOT online ruházati üzlet nyert.

A Deloitte Magyarország leginnovatívabb technológiai fejlesztés különdíját az ULTINOUS kapta. A 2017-ben alakult mesterséges intelligenciára alapozott videoanalitika-technológiát fejlesztő cég már a globális piacon terjeszkedik, és deep learning alapú arcfelismerő algoritmusukkal elsősorban kereskedelmi, biztonsági és webes alkalmazásokat támogat.

Piaci hírek

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.