Ugyan nem sokkal, de összességében tavaly is csökkentek a globális tableteladások. Két komoly piaci szereplő azonban dacol a negatív trenddel.
Hirdetés
 

Kiadta 2019 utolsó negyedévére vonatkozó előzetes táblagépeladási felmérését az IDC. Az amerikai piackutató jelentéséből így már az is látszik, hogy nem sikerült megtörni a több éve tartó recessziós időszakot.

Kicsit mindig van lejjebb

A friss becslés alapján az előző évben 144,1 millió tabletet értékesítettek a gyártók világszerte. Ez másfél százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A szenvedő szegmens azonban talán lassan a hullámvasút aljához ér. Ezt támasztja alá az is, hogy az utolsó negyedévben már csak elhanyagolható, 0,6 százalékos volt az éves visszaesés.

 

Tabletes eladások 2019. - IDC
Infogram

Ahogy a fentebbi számokból és grafikonból kitűnik, az év egyértelműen az Apple és az Amazon sikerét hozta. Előbbi kezdi régi dicsőségét visszanyerni, és egyre komolyabb szeletét uralja a piacnak. Mindezt ráadásul olyan termékcsaláddal, amelyik nem éppen az alacsony árszintjéről híres.

A tizedik születésnapját most ünneplő iPad-nek láthatóan jótt tett a tavalyi vérfrissítés. A 2010-es évek közepétől gyengélkedni kezdő brand 2017-18-ban sikeresen megkapaszkodott a lejtőn, és most már egyértelműen kijelenthető, hogy az Apple táblagépe ismét felfelé vette az irányt.

A másik növekedni képes gyártónál azért nem teljesen egyértelmű a kép. Az Amazon ugyan éves szinten közel 10 százalékkal több tabletet adott el, mint 2018-ban, ám az ünnepi időszak meglehetősen gyengére sikeredett. Az utolsó negyedévben a kereskedelmi óriás eladásai 29 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbi szinthez képest. Ennek ellenére a cég szépen folytatja az emelkedést és ha csak a sima táblagépeket vesszük, már a második legnagyobb gyártó a világon (a Samsung után).

A legnagyobb öt maradék három szereplőjének mind kisebb-nagyobb visszaesést kellett elkönyvelnie. A Samsung, a Lenovo és a Huawei hármasából az utóbbi úszta meg a legjobban. A 3,5 százalékos csökkenés tulajdonképpen tiszteletre méltó eredmény, ha figyelembe vesszük, milyen komoly ellenszélben tevékenykedik a vállalat azóta, hogy az USA-ban büntetőhadjáratot indítottak ellene. 

A nagyokról szól minden

A szegmensen belül egyébként folytatódott a koncentráció. Míg egy évvel ezelőtt a kisebb gyártók a teljes eladási mennyiség több mint 30 százalékát adták, ma már az öt legnagyobb viszi a forgalom nagyjából háromnegyedét. Ha ez a trend folytatódik, hamarosan nem is nagyon lesz értelme az Egyéb elnevezésű kategóriának.

Konzumer tech

Már javában készülődnünk kellene a kvantumszámítógépes támadásokra

Ebben a pillanatban még nem kell attól tartanunk, hogy kvantumszámítógépek bevetésével pillanatok alatt feltörik a titkosított fájljainkat, később azonban ez lesz a helyzet. Ebből következik, hogy többé nem alapozhatunk a feltörhetetlen titkosításra: a hekkereknek ma már elég megszerezniük az érzékeny adatokat, hogy aztán kivárják, amíg megjelennek a dekódolásra alkalmas eszközök.
 
Hirdetés

Jobb félve tárolni, mint megijedve adatot veszteni

Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a biztonsági mentés fontosságát. Iparágtól, tevékenységtől, magán vagy privát felhasználástól független a tény: mindig készíteni kell backupot!

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.