A hírek szerint Cupertino a Google-lel meglévő gyümölcsöző együttműködés esetleges bírósági beszüntetése miatt készíthet önálló megoldást.

Egyre több jel utal arra, hogy az Apple-nél gőzerővel készülnek arra az esetre, ha a Google-lel meglévő sok éve működő (és igen komoly pénzt hozó) együttműködésnek hirtelen véget kell vetni - írja a Financial Times.

Óriási falat

Bár a partnerség nagyságrendjével kapcsolatban csak találgatások vannak, becslések szerint valahol 8 és 12 milliárd dollár között lehet az az összeg, amennyit a Google fizet Cupertinónak azért, hogy az almás termékek és szolgáltatások a Google keresőmotorját használják.

Az együttműködés mindkét fél számára hasznosnak bizonyult, hiszen bármilyen nagyra is nőtt az Apple, ezért a pénzért szinte semmit nem kell tennie, miközben az összeg az éves profit nagyjából ötödét-hatodát jelenti. A másik oldalon pedig még több indok van az együttműködésre, hiszen a Google keresőforgalmának tetemes része (egyes becslések szerint ma már akár a teljes forgalom fele) származik az Apple-vel kötött üzletből.

Ennek a szimbiózisnak azonban véget vethet az a múlt héten indított eljárás, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium kezdeményezett a keresőóriás ellen. A minisztérium álláspontja szerint a Google az online keresési szolgáltatások és az azokhoz kapcsolódó hirdetések piacán meglévő monopóliumát jogellenesen használja arra, hogy a potenciális versenytársakat elnyomja, illetve arra, hogy a platformján saját megoldásait kivételezett helyzetbe hozza. A per egyik kiemelt eleme az Apple-lel kötött kizárólagossági megállapodás is, amelyet a kommentárok szerint nehéz lesz megvédeni a tárgyaláson.

Saját erőből?

Sajtóértesülések szerint a friss fejlemények arra sarkallhatják az Apple-t, hogy fokozzák az erőfeszítéseket egy saját fejlesztésű kereső piacra dobásával kapcsolatban. Bár a cég hivatalosan nem kívánta kommentálni a témát, bőven akadnak arra utaló jelek, hogy Cupertino "készül valamire".

Idén augusztusban például a Coywolf szúrta ki, hogy az iOS és az iPadOS 14 béta verziójában bizonyos keresési funkcióknál már nem a Google találatait adja a rendszer. Szintén az előkészület alatt álló saját megoldásra utalhat az is, hogy az AppleBot webcrawler az utóbbi időben szokatlanul magas fordulatszámra kapcsolt, azaz az Apple minél több weboldalról igyekszik friss adatokat begyűjteni.

De a felkészülés már sokkal korábban elkezdődhetett, hiszen két és fél évvel ezelőtt az Apple leigazolta a Google keresésért felelős korábbi vezetőjét, John Giannandreát. Ezt a lépést akkor lehetett interpretálni a cég mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseinek, többek között a Siri képességeinek felturbózására tett törekvésként, ám tagadhatatlan, hogy a szakemberrel majd egy évtizednyi, a világ legnagyobb keresőjéhez fűződő tapasztalat is érkezett a céghez.

Végül rá lehet mutatni arra is, hogy az Apple mostanában nagy számban keres felvételre kifejezetten kereséshez értő munkatársakat, akiknek az álláshirdetések szövege szerint az lenne a dolga, hogy "megalkossák és implementálják az Apple úttörő keresési technológiájának az architektúráját".

Egyszerre könnyű és nehéz

A témában megszólaltatott szakértők egyébként meglehetősen megosztottak abban a kérdésben, hogy milyen esélyei vannak az Apple-nek a saját kereső megalkotásában. Egyesek szerint bár óriási feladatról van szó, egy globális kereső megtervezése azért lényegesen könnyebb a jelenben rendelkezésre álló eszközökkel (olcsó cloudos számítási kapacitás, felhasználható open source eszközök stb.), mint volt több évtizeddel ezelőtt. Mások viszont szkeptikusak, és úgy látják, nem nagyon lehet sem pénzzel, sem szaktudással pótolni a Google abból fakadó előnyét, hogy minden másodpercben irdatlan mennyiségű új információhoz jut keresőjén keresztül, amit azonnal a termék fejlesztésére képes fordítani.

Piaci hírek

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.