A hírek szerint Cupertino a Google-lel meglévő gyümölcsöző együttműködés esetleges bírósági beszüntetése miatt készíthet önálló megoldást.

Egyre több jel utal arra, hogy az Apple-nél gőzerővel készülnek arra az esetre, ha a Google-lel meglévő sok éve működő (és igen komoly pénzt hozó) együttműködésnek hirtelen véget kell vetni - írja a Financial Times.

Óriási falat

Bár a partnerség nagyságrendjével kapcsolatban csak találgatások vannak, becslések szerint valahol 8 és 12 milliárd dollár között lehet az az összeg, amennyit a Google fizet Cupertinónak azért, hogy az almás termékek és szolgáltatások a Google keresőmotorját használják.

Az együttműködés mindkét fél számára hasznosnak bizonyult, hiszen bármilyen nagyra is nőtt az Apple, ezért a pénzért szinte semmit nem kell tennie, miközben az összeg az éves profit nagyjából ötödét-hatodát jelenti. A másik oldalon pedig még több indok van az együttműködésre, hiszen a Google keresőforgalmának tetemes része (egyes becslések szerint ma már akár a teljes forgalom fele) származik az Apple-vel kötött üzletből.

Ennek a szimbiózisnak azonban véget vethet az a múlt héten indított eljárás, amelyet az amerikai igazságügyi minisztérium kezdeményezett a keresőóriás ellen. A minisztérium álláspontja szerint a Google az online keresési szolgáltatások és az azokhoz kapcsolódó hirdetések piacán meglévő monopóliumát jogellenesen használja arra, hogy a potenciális versenytársakat elnyomja, illetve arra, hogy a platformján saját megoldásait kivételezett helyzetbe hozza. A per egyik kiemelt eleme az Apple-lel kötött kizárólagossági megállapodás is, amelyet a kommentárok szerint nehéz lesz megvédeni a tárgyaláson.

Saját erőből?

Sajtóértesülések szerint a friss fejlemények arra sarkallhatják az Apple-t, hogy fokozzák az erőfeszítéseket egy saját fejlesztésű kereső piacra dobásával kapcsolatban. Bár a cég hivatalosan nem kívánta kommentálni a témát, bőven akadnak arra utaló jelek, hogy Cupertino "készül valamire".

Idén augusztusban például a Coywolf szúrta ki, hogy az iOS és az iPadOS 14 béta verziójában bizonyos keresési funkcióknál már nem a Google találatait adja a rendszer. Szintén az előkészület alatt álló saját megoldásra utalhat az is, hogy az AppleBot webcrawler az utóbbi időben szokatlanul magas fordulatszámra kapcsolt, azaz az Apple minél több weboldalról igyekszik friss adatokat begyűjteni.

De a felkészülés már sokkal korábban elkezdődhetett, hiszen két és fél évvel ezelőtt az Apple leigazolta a Google keresésért felelős korábbi vezetőjét, John Giannandreát. Ezt a lépést akkor lehetett interpretálni a cég mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseinek, többek között a Siri képességeinek felturbózására tett törekvésként, ám tagadhatatlan, hogy a szakemberrel majd egy évtizednyi, a világ legnagyobb keresőjéhez fűződő tapasztalat is érkezett a céghez.

Végül rá lehet mutatni arra is, hogy az Apple mostanában nagy számban keres felvételre kifejezetten kereséshez értő munkatársakat, akiknek az álláshirdetések szövege szerint az lenne a dolga, hogy "megalkossák és implementálják az Apple úttörő keresési technológiájának az architektúráját".

Egyszerre könnyű és nehéz

A témában megszólaltatott szakértők egyébként meglehetősen megosztottak abban a kérdésben, hogy milyen esélyei vannak az Apple-nek a saját kereső megalkotásában. Egyesek szerint bár óriási feladatról van szó, egy globális kereső megtervezése azért lényegesen könnyebb a jelenben rendelkezésre álló eszközökkel (olcsó cloudos számítási kapacitás, felhasználható open source eszközök stb.), mint volt több évtizeddel ezelőtt. Mások viszont szkeptikusak, és úgy látják, nem nagyon lehet sem pénzzel, sem szaktudással pótolni a Google abból fakadó előnyét, hogy minden másodpercben irdatlan mennyiségű új információhoz jut keresőjén keresztül, amit azonnal a termék fejlesztésére képes fordítani.

Piaci hírek

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.