Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico formabontó novemberi rendezvényén minden konferenciás kelléket hátra hagyva, fesztelen szakmázásra, katonás prezentálás helyett pezsgő meetupra hívja a szoftverfejlesztőket, a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba, ahol minden a felhőről fog szólni, de nem úgy, ahogy azt eddig megszoktuk.

November 9-én nyugodtan szögre akaszthatjuk a formaságokat, ugyanis a Clico Cloud Control nem az az "öltönyös-nyakkendős" konferencia lesz, amit a témában megszokhattunk. Nem véletlen a meetup jelleg, hiszen úgy gondolják, hogy a célközönséghez, azaz a szoftverfejlesztőkhöz, a Dev-Opsosokhoz, a security architectekhez, az IT-szakemberekhez – a felsorolás teljes igénye nélkül – jobban passzol ez a formátum, ahogy a meetup apropóját adó üzenethez is. A felhő egy gyors "téma": ahogy a szoftverfejlesztés is elmozdult a monolit szoftverek fejlesztésétől az agilis, mikroservice és konténer alapú felhő technológiás szoftverfejlesztés felé, úgy az ide vonatkozó közösségépítésnek és tudástranszfernek is igazodnia kell ezekhez a változásokhoz. A sallangmentesség azonban nem megy a téma alapos, komoly és érdemi megvitatásának rovására. Sőt!

Szokatlanul sok IT-tabu fog napvilágra kerülni, hiszen a meetup fókuszában az a felvetés áll, hogy a világ a felhő felé tart, a cloud technológia alapos ismerete pedig olyan esszenciális képességgé növi ki magát, amely nélkül az IT-biztonságban sem lehet labdába rúgni. Ez pedig épp annyira megosztó felvetés, mint az, hogy az AI elveszi a munkánkat. Miért?

Mert egy olyan technológiáról van szó, amelyre a security oldalról érkező IT-sok azért legyintenek, mert el sem tudják képzelni azt, hogy bizonyos biztonsági kontrollokat kiszervezzenek a felhőbe ("Ó, te drága kiszervezés!" felkiáltás nélkül), majd azt Software-as-a-Serviceként (SaaS) vegyék igénybe. Ezzel szemben a hagyományos infrastruktúrával foglalkozó IT szakemberek azért nem hederítenek a felhőre, mert nem tudják elképzelni, hogy ilyen technológiák - privát, hibrid vagy publikus változatban – az erősen szabályozott környezeten belül is fel tudnak bukkanni. Pedig nekik is érdemes azt figyelembe venniük, mint mindenki másnak, hogy lassan nem lesz más út, csak a felhőn át.

Erre utal minden nemzetközi tendencia is: a dedikált célhardveres security kontrollok, WAF-ok, tűzfalak, loadbalancerek, naplógyűjtők, analizátorok, proxyk, HSM-ek, ilyen-olyan gatewayek, és ezek feature-jei már csak felhős verzióban fognak kijönni. Nem azért, mert a felhő lenne az új buzzword, egész egyszerűen azért, mert a hagyományos, stabil, masszív gyártók is olyan fejlesztési kényszerben vannak, hogy másképp nem tudják kiszolgálni az elvárásokat, csak ha átállnak az új technológiára – és itt most első sorban a privát és hibrid felhőre kell gondolni.

A Clico Cloud Control-on a főszerepben a cloud security, a felhős infrastruktúrák védelme áll, mert a Clico-nál ezt gondolják jelenleg a legfontosabb problémának. A felhőből igénybe vett biztonsági szolgáltatások sem maradnak szó nélkül. Olyan témákra, mint a konténerek sérülékenysége, a fejlesztői környezet konfigurálási biztonsága, a github ellenőrzés, a fejlesztői eszközök biztonságos használata, az erőforrásokhoz való hozzáférés, a magas jogosultságok elkerülése biztosan számítani kell.

Tegye fel a kezét az, aki nem használ O365-öt, Apple vagy Andorid Cloudot! Tegye fel a kezét, aki nem használ egyáltalán cloudot! Ugye már érted, hogy miért kell róla beszélni?

Csatlakozz a meetuphoz, hallgasd meg a legújabb előadásokat a témában és oszt meg a véleményed, hogy szerinted mi várható az elkövetkező években!

Bővebb információ és regisztrációs lehetőség a Clico Cloud Control weboldalán.

Biztonság

27 ezer nem csupán gombócból, de kormányzati appból is sok

Indonézia elnökének elege lett abból, hogy az országos, regionális és helyi szervezetek, hatóságok nyakló nélkül fejlesztik a különböző, egymást sokszor átfedő alkalmazásokat.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.