A Lockwise jelszókezelő automatikusan riasztja a felhasználót, ha kompromittálódott valamelyik tárolt bejelentkezési adata.
Hirdetés
 

Főleg biztonsági téren, azon belül is a jelszókezelésben erősítette meg a Mozilla a Firefoxot. A most megjelent 76-os főverzióval érkező funkciók ismertetésénél első helyen az ezzel kapcsolatos újdonságokat sorolja fel az alapítvány, bár az új kiadásban két kritikus és két magas kockázatú hibát is javítottak. Ha valakit nem hoznak lázba az újdonságok, már csak az utóbbiakért, azaz a hibajavító patch-ekért is érdemes váltani az új verzióra, amely mindhárom desktop platformra (Windows, macOS, Linux) elkészült.

Középpontban a Lockwise

A Firefox jelszókezelője, a Lockwise négy funkcióval bővült az új kiadásban. A legfontosabb talán, hogy automatikusan riasztást küld a tárolt jelszó kompromittálódásáról. A jelszókezelő műszerfalán nyomon követhető, hogy mennyire megbízhatóak a jelszavaink. Ha valószínűsíthető, hogy valamelyik jelszavunk kiberbűnözők kezébe került, arról a mentett fiókadatok (felhasználónév–jelszó) mellett egy kulcsikon tájékoztat (lásd a lenti képet). Ha a fiókadatokra kattintunk, kapunk egy figyelmeztető üzenetet, hogy lehetőleg azonnal módosítsuk a fiókhoz tartozó jelszót.

Apró, mégis fontos módosítás, hogy jelszókezelőben tárolt jelszavakhoz csak a gép felhasználói jelszavának megadásával lehet hozzáférni. Így az őrizetlenül hagyott és nem zárolt gépekből sem lehet egyszerűen illetéktelenként hozzáférni fiókadatokhoz. Ez ott is segít, ahol egy családban átmenetileg többen használják valakinek a gépét. És van még egy apróság: a Lockwise segít is biztonságos jelszavakat generálni.
 

Így figyelmeztet a Lockwise a kompromittálódott jelszó módosítására

Az egyebek...

A 76-os verzió támogatja az Audio Workleteket. Mint az ismertető írja, ennek többek között a VR és a netes játékprogramoknál van jelentősége. Illetve ezáltal a Zoom is használható a Firefoxból konferenciahívásnál külön letöltés nélkül.

Kaptak néhány újdonságot a fejlesztők is. Például a Responsive Design Mode használatával egyszerűbb lesz szimulálni az adott eszköz viselkedését. Emellett jöttek olyan segédeszközök is, amik leegyszerűsítik a weboldalak optimalizálását Firefox for Androidra.

A Firefox következő főverziójának a menetrend szerint júniusban kellene megjelennie, és közben készül az új andoridos böngésző is. Utóbbiból április végén adtak ki fejlesztői preview-t. Ez a Mozilla állítása szerint akár kétszer gyorsabb is lehet, mint a korábbi androidos verzió. A sebesség állítólag a GeckoView motornak köszönhető, ami hamarosan az asztali verziókban is megjelenik. A GeckoView másik előnye a fejlesztő alapítvány szerint az, hogy gyorsabban kaphatják meg a frissítéseket, javításokat és az új funkciókat a felhasználók.

Piaci hírek

Le kell-e mondani a távmunkázóknak a céges karrierről?

Ha valaki nem szeretne élete végéig a céges hierarchia alján maradni, nehéz helyzetben lesz, ha a távmunkát választja – vélik egyes szervezetfejlesztési szakértők.
 
A biztonság kiszervezéséhez komoly bizalmi tőke kell, ami lassan épül fel, de tartósabb is, mint a betyárbecsület.

a melléklet támogatója a Euro One

Hirdetés

Így érdemes kialakítani a biztonságfelügyeletet

A jó példákért nem kell messze menni. Az alábbiakban csupa magyarországi bevált gyakorlat következik.

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.