Sok minden még nem derült ki a Global Illumination akvizíciójáról, de a találgatások általában arra alapulnak, hogy a ChatGPT gazdájának sürgősen el kellene kezdenie bevételt termelni.

Az OpenAI a múlt héten jelentette be, hogy felvásárolja a Global Illumination nevű, MI-alapú digitális eszközöket készítő vállalkozást, melynek legismertebb terméke a nyílt forráskódú és a Minecraftre erősen emlékeztető Biomes videojáték. A társaság rövid közleménye szerint az Global Illumination teljes csapata csatlakozik az OpenAI-hoz, hogy részt vegyen annak meghatározó tevékenységeiben, köztük az ugyancsak mesterséges intelligenciával hajtott ChatGPT chatbot fejlesztésében.

A kommentárok kiemelik, hogy a nem egészen két éve működő cég egyik alapítója az a Thomas Dimson, aki az Instagram tartalomrangsoroló algoritmusának megalkotója volt. Az OpenAI-hoz igazoló szakemberek közül többen is az Instagram és a Facebook platformjain terveztek és fejlesztettek szolgáltatásokat, de van köztük olyan is, aki korábban a YouTube-nál, a Google-nél, a Pixarnál vagy a Riot Gamesnél dolgozott, amiből esetleg következtetni lehet az OpenAI motivációjára.

Mivel az OpenAI sokmilliárd dolláros partnerséget folytat a Microsofttal, az "igazi Minecraft" tulajdonosával, valószínűleg nem a Biomes volt a felvásárlás legfőbb célpontja. Vannak persze, akik lehetségesnek tartják, hogy az új mesterségesintelligencia-modellek, így a GPT-4 felokosítása is benne van a pakliban a valós élethez hasonló 3D-s világokban való navigációval, és az is lehet, hogy az OpenAI valamilyen MI-vel átszőtt játék kiadásával akarja erősíteni felhasználói és bevételi bázisát.

A nagy pénzzel megjelent a teljesítménykényszer is

A tippek közül azonban az tűnik a leginkább életszerűnek, hog a társaság még idejében meg akar jelenni a játékiparban a generatív MI-technológiákkal, amelyekbe a kiadók az eddigi felhasjtás ellenére sem ugrottak fejest. Már az Ubisoft is kivételnek számít azzal, hogy házon belül egy MI-eszközzel kísérletezik a párbeszéd írásához – de ez még mindig csak a kreatív munkatársak támogatásáról szól, és a cél továbbra sem az, hogy az MI-re bízzák a videojátékok karaktereinek megszólaltatását.

Egyelőre természetesen csak spekulációról van szó, mert az OpenAI részleteket nem hozott nyilvánosságra a tranzakció kapcsán, ami egyébként legelső cégfelvásárlása lesz nagyjából hét éves története során. Erre valószínűleg forrásai sem voltak, bár befektetési és támogatási programokat már azelőtt is vitt, hogy megjelentek volna nála a Microsofttól és a nagy kockázatitőke-befektetőktől milliárdjai. A tétek emelkedésével viszont már egyértelműen az üzleti eredményekre kell hajtania.

A beszámolók felidézik, hogy a ChatGPT globális felfutásával párhuzamosan az OpenAI tavaly már több mint 540 millió dollárt költött fejlesztésekre, beleértve azokat a kiadásokat is, amelyeket a magasan jegyzett szakemberek elcsábítására használt fel a Google-től és más vállalatoktól. Ehhez képest az előző évben a cég mindössze 30 millió dolláros bevételt jelentett, amit az idén a befektetőknek adott tájékoztatás szerint állítólag 200 millióra, jövőre pedig már 1 milliárd dollárra akarnak növelni.

Piaci hírek

Nem a munkahelyünket, hanem a fizetésünket fenyegeti az MI

Az Európai Központi Bank szerint nem pont az lehet a probléma a mesterséges intelligenciával, amitől a legtöbben félnek, de a technológia munkaerőpiaci hatásai egyelőre homályosak.
 
Hirdetés

Ráfizetünk, ha a védelmen spórolunk!

Ha a védelmen spórolunk, kiberbűncselekmény áldozatává válhatunk. A Sophos MRD (észlelő és helyzetkező) szolgáltatása védelmet nyújt.

Összeurópai szabályozás készteti a cégeket a biztonságosabb informatikai működésre, de a megvalósításhoz nemcsak technológia, hanem emberek is kellenek.
Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.