Több speciális eszköz és eljárás kombinációjával sikerült másodpercenként 319 terabit adatot továbbítani. Ez majdnem kétszer olyan gyors, mint az egy éve felállított korábbi rekord.

Hol tart már a tudomány?! Egészen pontosan 319 terabit per szekundumnál, ha optikai kábelen történő adatátvitelről beszélünk. Ennyit sajtoltak ki ugyanis a japán National institute of Information and Communications Technology (NICT) munkatársai egy kísérleti konfigurációból. A fejlődés ütemét jól érzékelteti, hogy tíz évvel ezelőtt még másodpercenként 186 gigabit is elég volt a csúcsdöntéshez, illetve az, hogy mostanáig a tavaly augusztusban elért 179 Tbps volt a plafon. Azaz kevesebb mint egy év alatt közel a duplájára gyorsult az adatátvitel, tízéves távlatban pedig nagyjából 1700-szoros a különbség.

 

Adatátviteli kísérletek eredményei sebesség és távolság szerint (forrás: NICT) 

 

A különleges sebességtesztre természetesen laboratóriumi körülmények között került sor. Az NICT csapata által használt kábelben a hagyományos egy helyett négy szál futott, miközben a kábel átmérője nagyjából megfelel méretben a normál változaténak. Ez azért fontos paraméter, mert így a technológiát könnyebb lehet majd átültetni a gyakorlatba, köszönhetően a kompatibilitásnak.

A teszt során 3000 kilométeres adatátvitelt szimuláltak azzal, hogy a nem egészen 70 kilométernyi kábelkötegen 43-szor futott végig az információ. Az út végén sem a jel erősségében, sem a sebességben nem mértek számottevő minőségromlást. Érdemes hozzátenni, hogy a mostani projektet pont az teszi egyedivé a világon, hogy a szédületes átviteli sebességet komoly távon érték el. Ennél ugyan már gyorsabb átvitelt is sikerült produkálni korábban, ám ott sokkal rövidebb utat tett meg az adatcsomag.

 

Az információ útja a rekordfelállítást hozó teszten (forrás: NICT)

 

A kutatók a rekordhoz egy 552 csatornás speciális lézert vetettek be, amely több különböző hullámhosszon indította az adatokat. Az ultragyors sebesség eléréséhez ritkaföldfém ásványokból készült erősítőket használtak. Mindezek egyáltalán nem teszik olcsóvá egy ilyen konfiguráció kiépítését.

Ennek megfelelően a kutatócsapat sem gondolja azt, hogy a technológiát egyhamar filmek letöltésére, vagy videójátékozásra használnák fel. Vannak azonban olyan létező igények a világban, ahol a költségek másodlagosak, mivel a legfontosabb, hogy az adat a lehető leggyorsabban szeljen át nagy távolságokat. A négy külön magot rejtő szupergyors optikai kábel így a remények szerint aktív szereplővé válhat a jövő kommunikációs hálózatának kiépítésekor.

Közösség & HR

Így árasztotta el az amerikai híroldalakat a pornó

Miután a VidMe nevű videómegosztó domainjét megvette egy pornós cég, több lap oldalán is felnőtt tartalmak kezdtek megjelenni.
 
Hirdetés

Belépő szinten dob nagyot a tároláson a Dell EMC PowerStore 500

Garantált 4:1-es deduplikációval, nagyobb teljesítménnyel, frissített szoftveres képességeivel teszi magasra a lécet a tárolókörnyezet modernizálásában és a gyorsan fejlődő adatigények kiszolgálásában a Dell EMC PowerStore. Beleértve az all flash termékcsalád legkisebb tagját is, amely megérkezett Magyarországra.

Hirdetés

Növekvő elvárások a szállodai Wi-Fi hálózatokkal szemben – hogyan biztosítható a versenyelőny?

A Wi-Fi ma már szinte valamennyi szálláshelyen alapvető szolgáltatás. Ezzel arányosan a vendégértékeléseknek is javuló tendenciát kellene mutatniuk – mégsem ez a helyzet. Mit hiányolnak a vendégek, és hogyan biztosíthatja egy szálloda a legújabb vendégigényeknek történő megfelelőséget? Ennek járt utána egy a lezárások után készült friss kutatás.

Radikális átalakulást és innovációs kényszert hozott a szállodaiparban a COVID.

a melléklet támogatója a TP-Link

CIO KUTATÁS

A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

Az ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Informatikai Intézetével végzett kutatásunkban. Segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

MEHET

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.