Öt éven belül legalább tíz százalékot akar megszerezni a 80 milliárdos nagyvállalati vezetékes adatpiacból.

Heteken belül elindítja a Vodafone Magyarország üzleti fix-mobil konvergens szolgáltatásait. Így már csak egyedül Máltán lesz tisztán mobilszolgáltató a brit távközlési nagyvállalat. A többi országban, ahol valamilyen konstrukcióban a vezetékes piacon is jelen van a vállalat. Az üzletet egyébként azzal alapozta meg, hogy 2012-ben megszerezte az amerikai Cable & Wireless  Worldwide-ot 1,7 milliárd dollárért, és ezzel egy kiterjed globális vezetékes hálózathoz jutott.

A nagyvállalatokra számítanak

A Vodafone Magyarország vállalati üzletágának vezérigazgató-helyettese, Király István azzal magyarázta a lépést, hogy arra az üzleti piacon is elvárt további növekedés érdekében van szükség. Mivel az évi mintegy 140 milliárd forintra becsült hazai vállalati mobilpiacon nem látni látványos bővülési lehetőségeket – a piaci szereplők évről-évre ugyanazt a tortát szeletelgetik –, szükség van újabb területekre is, például a vállalati vezetékes adatpiacra. A szolgáltatással elsősorban a nagyvállalati adatkommunikációs piacot kívánják megcélozni.

Ennek a paicnak a méretét a mobilénál szerényebbre becsülik a piackutatók, az éves forgalom ebben a szegmensben 80 milliárd forintra tehető. Ebből a vezérigazgató-helyettes szerint 5 éven belül mintegy 10 százalékot hasítana ki magának a Vodafone úgy, hogy elsősorban a nagyvállalatok 5-10 ezres számú részpiacát céloznák meg.

Magyarországon a vezetékes szegmens infrastrukturális alapját is a Vodafone Magyarország 3G és 4G szolgáltatását kiszolgáló, országos lefedettségű, közel 9000 kilométeres optikai gerinchálózat adja  majd. Ami hiányzik, az a bizonyos last mile, vagyis az ügyfél telephelyéhez vezető utolsó mérföld. Ez a konkurenciától nagykereskedelmi szerződés keretében vehető igénybe. A tervezett lépéssel a Vodafone megtöri a Magyar Telekom monopóliumát a hazai komplex fix-mobil üzleti távközlési piacot.

A bérelt vonalat eddig is adtak

A közeljövőben bevezetni kívánt menedzselt szolgáltatások illeszkednek a Vodafone korábban bevezetett nagyvállalati megoldásaihoz, például a Vodafone Iroda szolgáltatáshoz. A cég jelenleg is több mint 200 ügyfelének ad bérelt vonalat (PBX, BSMS) alközponti és tömeges SMS szolgáltatással.

A szükséges alaphálózati fejlesztésekkel együtt több százmillió forintból megvalósított, Fixed Connectivity néven bevezetendő szolgáltatások keretében a Vodafone a nagyvállalati körnek bérelt vonalat, bérelt vonali internet szolgáltatást és IP-alapú virtuális magánhálózati szolgáltatásokat (IP-VPN) kínál. A bérelt vonali szolgáltatás szimmetrikus adatátviteli technológiára épül, folyamatos és stabil adatkapcsolatot biztosít egy cég telephelyei között. A szolgáltatás internet-hozzáféréssel is rendelhető, a szimmetrikus megoldással a feltöltési irány sem jelent szűk keresztmetszetet.

Az IP-VPN a több telephellyel rendelkező vállalkozások számára megfelelő megoldás, amely lehetővé teszi a helyi hálózatok menedzselését is. A hálózat ingyenes hanghívást is biztosít telephelyen belül és telephelyek között asztali IP-telefonokkal.

Az új menedzselt adatszolgáltatásokat a cégek egy önkiszolgáló felületen tudják megrendelni. Ezen a felületen az ügyfelek folyamatos és azonnali visszajelzést kapnak a valós szolgáltatási szintekről, és folyamatosan nyomon követhetik a pillanatnyi sávszélesség adatokat.

Az új szolgáltatás fejlesztését, működtetését és értékesítését 40 fős csapat végzi.

Mobilitás

Bezúzza okostelefonos VR-szemüvegét a Google

A mobilról működtethető Daydream nem igazán érdekelte a felhasználókat, a társaság innentől a kiterjesztett valóságra és az AR alapú szolgáltatásokra koncentrál.
 
Hirdetés

A gyártóipar digitális ébredése

Hogyan teremtenek új generációs ügyfélélményt a digitális platformok?

Elméletben korlátlanok a lehetőségek a virtuális és a kiterjesztett valóság előtt, de a gyakorlatban még mindig nem találta meg a helyét a két technika. A közeljövő azonban formabontó szolgáltatásokat ígér.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.