Az IDC kiadta a kínai mobilpiac tavalyi negyedik negyedévének az összesítését. Sok minden kiderül belőle.

Nem szerzett örömet a befektetőknek az Apple, amikor közzétette a negyedik negyedéves (október-december) eredményeit. Miközben a vállalatnak hagyományosan ez az legerősebb három hónapja.Aaz időszakot gyászos eredménnyel, konkrétan 4,5 százalékos bevételcsökkenéssel zárta. Arra Tim Cook is utalt, hogy a gyengébb teljesítmény első számú oka Kína.

Most az IDC kiadta a kínai okostelefon-piac negyedik negyedévéről az összesítést (itt olvashatja az angol nyelvű összefoglalót), amiből látszik, hogy az Apple igencsak benne van a slamasztikában. Ezt egyetlen adattal is jól lehet illusztrálni: miközben a kínai piac 10 százalékkal zsugorodott a negyedévben, az Apple eladásai kétszer nagyobb mértékben, közel 20 százalékkal zuhantak be. De akkor sem sokkal jobb a kép, ha a teljes 2018-at nézzük. Az értékesített darabszám közel 12 százalékkal csökkent 2017-hez képest.

Már nem hasít a kínai gazdaság

A teljes kínai okostelefon-piac 9,7 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva: a korábbi 114 millió készülékkel szemben most csak 103 millió talált gazdára. A legfőbb ok, hogy a kínai gazdaságnak sem tesz jót az USA-val kialakult kereskedelmi konfliktus, a növekedés látványosan belassult, és ez kihatott a fogyasztásra is.

Ez a helyzet azonban nem minden gyártót sújtott. A negyedév nagy nyertese az amúgy Amerikában és Európában is össztűz alatt álló Huawei. A legnagyobb kínai gyártó a hazai pályán mindenkit állva hagyott: több mint 23 százalékkal növelte az értékesítéseit, így kereken 30 millió okostelefont adott el. Ez közel háromszor annyi, mint amennyit az Apple el tudott adni (11,8 millió). A tendencia egyébként a globális okostelefon-piacon is érvényesül.

 
IDC: China – Smartphone market 2018 Q4
Infogram


Az Apple fokozatosan veszít pozícióiból: bár kisebb mértékben, de az Oppo és a Vivo is tudta növelni értékesítéseit: az előbbi 1,5 százalékkal, így 20 millió fölé tornázta az értékesített darabszámot, míg utóbbi 3,1 százalékkal (19,4 millió eladott telefon). A Xiaomi viszont nagyot zuhant.

Kínában nem működik az Apple globális stratégiája

Bár az elemzők elismerik, hogy a kínai piac szűkülése (az utóbbi tíz év leggyengébb növekedését produkálta Kína a negyedévben) nehezítette a pályát az Apple-nek, többségük a vállalat árstratégiájára vezeti vissza a gyenge eredményt. Cupertinóban egyszerűen rosszul mérték fel az új iPhone modellek egyre magasabb árának és az androidos készülékek minőségi javulásának a hatásait. Míg az új iPhone-modellek 1000 dollár fölött vannak, a kínai márkák fél- vagy harmadáron kerülnek a boltok polcaira.

A Canalys piackutató cég egyik igazgatója a Bloombergnek úgy értékelte a helyzetet, hogy az Apple-nek nincs a gyorsan változó kínai piachoz illeszkedő go-to-market stratégiája. Nicole Peng szerint az Apple egyszerűen nem végezte el azt a munkát, amit minden kínai piacra lépő multinacionális vállalatnak el kell végeznie: nem igazították a helyi viszonyokhoz az általános értékesítési- és marketingstartégiájukat.

Az Apple-nek vannak ugyan olcsóbb iPhone-jai is, de azok a régebbi modellek, amiket viszont a kínai felhasználók nem nagyon akarnak megvenni. Most, látva a gyászos eredményeket, sokan arra spekulálnak, hogy az Apple újragondolja Kína-stratégiáját, esetleg még arra is hajlandó lesz, hogy kifejlesszen egy modellt külön a kínai piacra.

Más fontos piacokon is szenvednek

A Reuters egy hongkongi elemzőcég, a Counterpoint Research adataira hivatkozva arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak Kínában küzd nehézségekkel az Apple. Indiában a negyedik negyedévben 25 százalékkal csökkent az értékesítése éves összevetésben (Indiában is ez a negyedév a legerősebb az október végére eső Diwali, a hindu újévi ünnepsorozat miatt). A teljes évet nézve még durvább a helyzet: 2018-ban mindössze 1,7 millió készüléket értékesítettek szemben az előző évi 3,2 milliós darabszámmal.

Mobilitás

IKEA bútorok összeszerelésével szívatják az ipari robotokat

Az USC kutatói olyan tesztkörnyezetet fejlesztettek ki, amely reményeik szerint alkalmas lesz az összetett manipulációs feladatok hatékonyságának mérésére és felgyorsítására.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.