Az IDC kiadta a kínai mobilpiac tavalyi negyedik negyedévének az összesítését. Sok minden kiderül belőle.
Hirdetés
 

Nem szerzett örömet a befektetőknek az Apple, amikor közzétette a negyedik negyedéves (október-december) eredményeit. Miközben a vállalatnak hagyományosan ez az legerősebb három hónapja.Aaz időszakot gyászos eredménnyel, konkrétan 4,5 százalékos bevételcsökkenéssel zárta. Arra Tim Cook is utalt, hogy a gyengébb teljesítmény első számú oka Kína.

Most az IDC kiadta a kínai okostelefon-piac negyedik negyedévéről az összesítést (itt olvashatja az angol nyelvű összefoglalót), amiből látszik, hogy az Apple igencsak benne van a slamasztikában. Ezt egyetlen adattal is jól lehet illusztrálni: miközben a kínai piac 10 százalékkal zsugorodott a negyedévben, az Apple eladásai kétszer nagyobb mértékben, közel 20 százalékkal zuhantak be. De akkor sem sokkal jobb a kép, ha a teljes 2018-at nézzük. Az értékesített darabszám közel 12 százalékkal csökkent 2017-hez képest.

Már nem hasít a kínai gazdaság

A teljes kínai okostelefon-piac 9,7 százalékkal csökkent az utolsó negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva: a korábbi 114 millió készülékkel szemben most csak 103 millió talált gazdára. A legfőbb ok, hogy a kínai gazdaságnak sem tesz jót az USA-val kialakult kereskedelmi konfliktus, a növekedés látványosan belassult, és ez kihatott a fogyasztásra is.

Ez a helyzet azonban nem minden gyártót sújtott. A negyedév nagy nyertese az amúgy Amerikában és Európában is össztűz alatt álló Huawei. A legnagyobb kínai gyártó a hazai pályán mindenkit állva hagyott: több mint 23 százalékkal növelte az értékesítéseit, így kereken 30 millió okostelefont adott el. Ez közel háromszor annyi, mint amennyit az Apple el tudott adni (11,8 millió). A tendencia egyébként a globális okostelefon-piacon is érvényesül.

 
IDC: China – Smartphone market 2018 Q4
Infogram


Az Apple fokozatosan veszít pozícióiból: bár kisebb mértékben, de az Oppo és a Vivo is tudta növelni értékesítéseit: az előbbi 1,5 százalékkal, így 20 millió fölé tornázta az értékesített darabszámot, míg utóbbi 3,1 százalékkal (19,4 millió eladott telefon). A Xiaomi viszont nagyot zuhant.

Kínában nem működik az Apple globális stratégiája

Bár az elemzők elismerik, hogy a kínai piac szűkülése (az utóbbi tíz év leggyengébb növekedését produkálta Kína a negyedévben) nehezítette a pályát az Apple-nek, többségük a vállalat árstratégiájára vezeti vissza a gyenge eredményt. Cupertinóban egyszerűen rosszul mérték fel az új iPhone modellek egyre magasabb árának és az androidos készülékek minőségi javulásának a hatásait. Míg az új iPhone-modellek 1000 dollár fölött vannak, a kínai márkák fél- vagy harmadáron kerülnek a boltok polcaira.

A Canalys piackutató cég egyik igazgatója a Bloombergnek úgy értékelte a helyzetet, hogy az Apple-nek nincs a gyorsan változó kínai piachoz illeszkedő go-to-market stratégiája. Nicole Peng szerint az Apple egyszerűen nem végezte el azt a munkát, amit minden kínai piacra lépő multinacionális vállalatnak el kell végeznie: nem igazították a helyi viszonyokhoz az általános értékesítési- és marketingstartégiájukat.

Az Apple-nek vannak ugyan olcsóbb iPhone-jai is, de azok a régebbi modellek, amiket viszont a kínai felhasználók nem nagyon akarnak megvenni. Most, látva a gyászos eredményeket, sokan arra spekulálnak, hogy az Apple újragondolja Kína-stratégiáját, esetleg még arra is hajlandó lesz, hogy kifejlesszen egy modellt külön a kínai piacra.

Más fontos piacokon is szenvednek

A Reuters egy hongkongi elemzőcég, a Counterpoint Research adataira hivatkozva arra is felhívja a figyelmet, hogy nem csak Kínában küzd nehézségekkel az Apple. Indiában a negyedik negyedévben 25 százalékkal csökkent az értékesítése éves összevetésben (Indiában is ez a negyedév a legerősebb az október végére eső Diwali, a hindu újévi ünnepsorozat miatt). A teljes évet nézve még durvább a helyzet: 2018-ban mindössze 1,7 millió készüléket értékesítettek szemben az előző évi 3,2 milliós darabszámmal.

Mobilitás

Az iPhone-eladások szűk harmada rámehet a kínai hadjáratra

Legalábbis ezt olvasta ki üveggömbjéből az Apple-kérdésekben igen nagy szakértőnek tartott Ming-Csi Kuo.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.