A Google-nél azt remélik, hogy az egy kattintással megnyiló profiladatok segíthetnek élhetőbb vidékké tenni az internetet.

A héten élesedett az a YouTube-funkció, amelyet szűkebb körben tavaly óta tesztelnek a videomegosztónál. A Profile cardsnak elnevezett újítás lényege, hogy egy-egy csatorna kommentelőiről sokkal könnyebben és egy helyen lehet plusz információkhoz jutni.

Egyelőre csak Androidon

A lehetőséget ne keressük asztali böngészőnkben, mert egy Google-alkalmazott bejegyzése szerint első körben csak az androidos YouTube-alkalmazásban vezetik be. A további platformokra pedig majd a későbbiekben érkezhet meg.

De miről is van szó pontosan? A Profile cards lehetővé teszi, hogy egy kommentelő ikonjára kattintva a korábbinál lényegesen több információt kapjunk, ráadásul mindehhez el sem kell látogatni egy másik oldalra. A felnyiló információs panelben egy sor eddig is elérhető adatot kapunk, úgymint a felhasználóhoz kapcsolódó fotó, név, csatlakozás dátuma, feliratkozói száma stb. Az érdekesebb dolog viszont ez után következik. 

 

 

Ahogy a mellékelt animáción is látszik, a felhasználó összes eddigi kommentjét sorba rendezi nekünk a YouTube, ami a fejlesztők szerint segít felfedezni a megjegyzéseket, kapcsolatot létesíteni másokkal, és úgy általában hozzájárul a hálózat barátságosabbá tételéhez.

Bár nincs kimondva, az eszköz kifejezetten jól jöhet a csatornák tulajdonosainak, adminisztrátorainak, ha egy-egy kétes megnyilvánulással kapcsolatban kell döntést hozniuk. A felhasználó korábbi megjegyzései alapján ugyanis megalapozottabb ítéleteket lehet hozni arról például, hogy kinek a kommentjeit rejtsék el a nagyközönség szeme elől.

Az érem másik oldala

Sajnos a funkció azonban a "sötét oldal" eszköztárát is kiszélesíti. Nem nehéz elképzelni egy olyan szituációt, amikor egy nézetkülönbség kapcsán az egyik fél átnézi a másik régebbi kommentjeit, és azokat felhasználva eszkalálja tovább az internetes szájkaratét.

Az egyelőre kérdés, hogy összességében végül az új funkció pozitívumai vagy negatívumai domborodnak majd ki, ám addig is a Google várja a Profile cardsszal kapcsolato felhasználói reakciókat. Utóbbiak lehetőséget biztosítanak arra, hogy ezek fényében a későbbiekben finomhangolják a rendszert. 

Közösség & HR

A zsarolóprogramoktól félnek a legjobban a biztonsági vezetők

A ransomware támadások mára vezető IT-biztonsági kockázattá váltak, az idén várhatóan még tovább növekszik az incidensek száma és a célpontok köre is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.