Ma indul az Instant Articles. Az első körben kilenc kiadóval startoló új megoldással gyorsan betöltődő, látványos cikkeket kapunk. A hírek szerint a tartalomszolgáltatók is lelkesek.

Már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy a legnagyobb közösségi oldal egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel egy kicsit még jobban magához tudja láncolni a médiacégeket. A gyors, látványos megjelenítési formákkal felturbózott, brandelt cikkoldalak hallatán sokakban egy újabb pénzpumpa és a médiavállalkozások Facebook-kitettségének erősödése sejlett fel. Nos, a beígért rendszer ma indul, amely az információk alapján a tartalomgyártók minden kívánalmának megfelelő. Az ördög persze a részletekben rejlik.

Azonnali élmény

Az Instant Articles névre keresztelt rendszer már külön oldalt is kapott, ahol első körben annak a kilenc médiának a speciálisan elkészített anyagait láthatjuk majd, amelyekkel a Facebook a startig megegyezett. A partnerek között található például a BBC, a National Geographic, vagy éppen a BuzzFeed.

De miről is van szó? A megoldás egy különleges felületet biztosít a tartalomgyártóknak, amelyet a felhasználók a mobil alkalmazásban is azonnal meg tudnak nyitni. A cikkeket interaktív elemekkel, azonnal induló videókkal, forgatható térképekkel, hangalámondással és számos egyéb dologgal lehet szinesíteni. A nagyobb fotókat például érintés nélkül, a telefon döntésével is végig lehet pásztázni.

A másik fontos elem a gyorsaság. A Facebook az Instant Articles kapcsán állandóan arra hivatkozik, hogy a felhasználók nem tolerálják az akár csak néhány másodperces betöltési időket. Ennek megfelelően az új megoldás lényegesen zökkenőmentesebb lesz. Ígéretük szerint tízszer rövidebb idő alatt jöhetnek be a hírfolyamba ágyazott anyagok, ahhoz képest, mint ahogy eddig egy Facebookon lekattintott cikk megnyílt egy külön oldalon.

Érdekes módon a szolgáltatás nem lesz "USA only" már a kezdetekben sem. Bár e cikk írásának pillanatában még nem elérhető egyetlen anyag sem, az Instant Articles bármelyik pillanatban elindulhat globálisan. Némi szűkítés azért az elején lesz, hiszen elsőnek az iPhone-tulajdonosok tesztelhetik a megoldást.

Mit adtak nekünk a rómaiaik?

Ami a dolog üzleti oldalát illeti, első ránézésre a Facebook több mint úriemberként alakította ki a feltételeket. A BuzzFeed munkatársa például úgy nyilatkozott, hogy egy hosszú listát adtak át a közösségi oldal szakembereinek, amely a teljesen egyedi jellegűre szabható felülettől a felhasználói adatok elemezhetőségén át a reklámok feletti kontroll megtartásáig terjedt. Kicsit még ők is meglepődtek, amikor a Facebook-csapat azzal tért vissza néhány hónap múlva, hogy akkor kész a rendszer, és nem mellesleg minden igényeteknek megfelel.

Való igaz, a hivatalos anyag szerint a médiaszolgáltatók nem csak teljesen egyedi színvilágot, betűtípust kaphatnak, de a rendszer kompatibilis a nagy forgalomvizsgáló rendszerekkel. A comScore például a médiavállalat látogatóihoz fogja mérni a kattintásokat, a Google Analyticsben pedig a cégek ugyanúgy elemezhetik az olvasói aktivitást, mintha csak a saját oldaluk lenne.

Ami még meglepőbb, hogy a Facebook egyáltalán nem ragaszkodik a reklámok feletti kontrollhoz. A médiavállalkozások maguk is értékesíthetik a felületet, amely esetben a bevétel teljes egészében őket illeti. Emellett lehetőség van arra is, hogy a Facebook hozza a hirdetőt. Ez esetben egy méltányosnak mondható, 30 százalékos jutalék illeti Mark Zuckerberg birodalmát.

Belépni nem kell félnetek jó lesz

A Facebook ezzel a kezdeti, meglehetősen gáláns ajánlatcsomaggal nyilvánvalóan igyekszik nagy lendületet adni a programnak, amelyet a mostani kilenc médiavállalkozás mellett még rengeteg új partnerrel szándékozik erősíteni. Ugyanakkor bármennyire is jónak tűnnek a kezdeti paraméterek, az óvatosság nem árt a másik oldalon.

A közösségi oldal ugyanis eddig már bizonyította, hogy a felhasználói érdekekre hivatkozva gond nélkül és meglehetősen sűrűn szabja át mind a céges oldalak felületét, mind az elérést befolyásoló játékszabályokat. Ez a függőség, kockázati tényező nem hogy nem tűnik el, de még erősödni is fog azoknál a vállalatoknál, akik felszállnak az Instant Articles most induló vonatára.

Közösség & HR

Angol startuppal pallérozza a Galaxy AI-t a Samsung

A dél-koreai vállalat a felvásárlástól azt reméli, hogy az eszközein futó algoritmusok a lehető legtestreszabottabb szolgáltatásokat nyújtják majd a felhasználóknak.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.