Ma indul az Instant Articles. Az első körben kilenc kiadóval startoló új megoldással gyorsan betöltődő, látványos cikkeket kapunk. A hírek szerint a tartalomszolgáltatók is lelkesek.

Már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy a legnagyobb közösségi oldal egy olyan megoldáson dolgozik, amellyel egy kicsit még jobban magához tudja láncolni a médiacégeket. A gyors, látványos megjelenítési formákkal felturbózott, brandelt cikkoldalak hallatán sokakban egy újabb pénzpumpa és a médiavállalkozások Facebook-kitettségének erősödése sejlett fel. Nos, a beígért rendszer ma indul, amely az információk alapján a tartalomgyártók minden kívánalmának megfelelő. Az ördög persze a részletekben rejlik.

Azonnali élmény

Az Instant Articles névre keresztelt rendszer már külön oldalt is kapott, ahol első körben annak a kilenc médiának a speciálisan elkészített anyagait láthatjuk majd, amelyekkel a Facebook a startig megegyezett. A partnerek között található például a BBC, a National Geographic, vagy éppen a BuzzFeed.

De miről is van szó? A megoldás egy különleges felületet biztosít a tartalomgyártóknak, amelyet a felhasználók a mobil alkalmazásban is azonnal meg tudnak nyitni. A cikkeket interaktív elemekkel, azonnal induló videókkal, forgatható térképekkel, hangalámondással és számos egyéb dologgal lehet szinesíteni. A nagyobb fotókat például érintés nélkül, a telefon döntésével is végig lehet pásztázni.

A másik fontos elem a gyorsaság. A Facebook az Instant Articles kapcsán állandóan arra hivatkozik, hogy a felhasználók nem tolerálják az akár csak néhány másodperces betöltési időket. Ennek megfelelően az új megoldás lényegesen zökkenőmentesebb lesz. Ígéretük szerint tízszer rövidebb idő alatt jöhetnek be a hírfolyamba ágyazott anyagok, ahhoz képest, mint ahogy eddig egy Facebookon lekattintott cikk megnyílt egy külön oldalon.

Érdekes módon a szolgáltatás nem lesz "USA only" már a kezdetekben sem. Bár e cikk írásának pillanatában még nem elérhető egyetlen anyag sem, az Instant Articles bármelyik pillanatban elindulhat globálisan. Némi szűkítés azért az elején lesz, hiszen elsőnek az iPhone-tulajdonosok tesztelhetik a megoldást.

Mit adtak nekünk a rómaiaik?

Ami a dolog üzleti oldalát illeti, első ránézésre a Facebook több mint úriemberként alakította ki a feltételeket. A BuzzFeed munkatársa például úgy nyilatkozott, hogy egy hosszú listát adtak át a közösségi oldal szakembereinek, amely a teljesen egyedi jellegűre szabható felülettől a felhasználói adatok elemezhetőségén át a reklámok feletti kontroll megtartásáig terjedt. Kicsit még ők is meglepődtek, amikor a Facebook-csapat azzal tért vissza néhány hónap múlva, hogy akkor kész a rendszer, és nem mellesleg minden igényeteknek megfelel.

Való igaz, a hivatalos anyag szerint a médiaszolgáltatók nem csak teljesen egyedi színvilágot, betűtípust kaphatnak, de a rendszer kompatibilis a nagy forgalomvizsgáló rendszerekkel. A comScore például a médiavállalat látogatóihoz fogja mérni a kattintásokat, a Google Analyticsben pedig a cégek ugyanúgy elemezhetik az olvasói aktivitást, mintha csak a saját oldaluk lenne.

Ami még meglepőbb, hogy a Facebook egyáltalán nem ragaszkodik a reklámok feletti kontrollhoz. A médiavállalkozások maguk is értékesíthetik a felületet, amely esetben a bevétel teljes egészében őket illeti. Emellett lehetőség van arra is, hogy a Facebook hozza a hirdetőt. Ez esetben egy méltányosnak mondható, 30 százalékos jutalék illeti Mark Zuckerberg birodalmát.

Belépni nem kell félnetek jó lesz

A Facebook ezzel a kezdeti, meglehetősen gáláns ajánlatcsomaggal nyilvánvalóan igyekszik nagy lendületet adni a programnak, amelyet a mostani kilenc médiavállalkozás mellett még rengeteg új partnerrel szándékozik erősíteni. Ugyanakkor bármennyire is jónak tűnnek a kezdeti paraméterek, az óvatosság nem árt a másik oldalon.

A közösségi oldal ugyanis eddig már bizonyította, hogy a felhasználói érdekekre hivatkozva gond nélkül és meglehetősen sűrűn szabja át mind a céges oldalak felületét, mind az elérést befolyásoló játékszabályokat. Ez a függőség, kockázati tényező nem hogy nem tűnik el, de még erősödni is fog azoknál a vállalatoknál, akik felszállnak az Instant Articles most induló vonatára.

Közösség & HR

Indiai technológiai központok lettek a kiberbűnözés fellegvárai

És hogy ez miért probléma? Például mert ezekből a központokból nyújt globális informatikai szolgáltatásokat egy sor vállalat.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.